Onze kamer- en tuinplanten komen elke ochtend direct van de kweker binnen. Verser kan niet! Zodra de planten bij ons binnen zijn, vindt er altijd een kwaliteitscontrole en strenge keuring plaats. De planten worden daarna (in de meeste gevallen) diezelfde dag nog verstuurd om de beste kwaliteit te behouden. Met aandacht verpakt
Verzorging van orchideeën
Verzorging van orchideeën
Je hebt sinds kort een prachtige orchidee op de vensterbank staan. Maar hoe verzorg je deze plant op de beste manier? Fleur.nl geeft hier handige tips!
Herkomst
Op een dag in 1825 zag de Nederlander Dr. C.L. Blume een prachtige vlinder op het eiland Java. Dr. Blume was nieuwsgierig en besloot de vlinder eens van dichtbij te bekijken. Toen kwam hij erachter dat het geen echte vlinder was, maar een groepje orchideeën! Dr. Blume gaf de planten de naam Vlinderorchideeën, in het Grieks ook wel uitgesproken als "Phalaenopsis". Behalve de vlinderorchidee bestaan er nog vele andere soorten orchideeën, bijvoorbeeld de Cymbidium, de Dendobrioum en de Vanda.
Verzorging van de Orchidee
De orchidee is een subtropische plant en heeft dus een warme leefomgeving nodig. Ideaal is een temperatuur tussen de 20°C en 22°C. De plant staat het liefst op een plaats zonder tocht en met veel licht, maar vermijd direct zonlicht want dan kunnen de bladeren verbranden.
Orchidee water geven
Water geven kun je het beste als volgt doen:
Dompel de orchidee gedurende één minuut onder in lauw water
Geef liever regenwater dan leidingwater (dit heeft te maken met kalk en zouten)
De orchidee kan het beste water krijgen bij kamertemperatuur (minimaal 12°C)
Deze handelingen moet je ongeveer één keer per negen dagen doen. De orchidee is gebaat bij een hoge luchtvochtigheid. In de wintermaanden verdient het daarom aanbeveling om de orchidee met vocht te besproeien.
Voeding
Eenmaal per twee weken verlangt de orchidee naar voeding die speciaal voor orchideeën is gemaakt. De voeding bevat extra humusextracten en magnesium en ijzer waardoor de orchidee zijn intens groene bladkleur behoudt en een lange bloei heeft.
Herbloei
Je kunt je orchidee weer opnieuw laten bloeien door de uitgebloeide tak boven het tweede oog (geteld vanaf onderaan) af te knippen. Wanneer dit de derde keer is dat de tak is uitgebloeid, kun je de tak het beste zo kort mogelijk afknippen. Zet de orchidee daarna op een koelere plek (net boven de 15°C) om de takgroei te stimuleren. Je kunt de orchidee dan twee maanden later weer terugzetten op haar oorspronkelijke plek.
Overpotten
Je kunt de orchidee het beste eenmaal per 1,5 jaar verpotten. De orchidee mag niet te veel losse ruimte in de pot hebben, dus pot de plant niet over in een al te grote pot. Bovendien is het belangrijk dat het water goed de pot uit kan lopen, zodat er geen wortelrot ontstaat. Geschikte potgrond vind je in onze
webshop.
Via onze shop kun je prachtige orchideeën bestellen. Ook leuk om iemand cadeau te doen!