Fleur.nl

Winkelwagen

Aloë Vera

Hoe verzorg je de Aloë Vera?

Aloë Vera komt oorspronkelijk uit zowel Afrikaanse landen als het Caribische gebied. Deze vetplant heeft gerafelde stelen met een groenblauwachtige kleur. De verdikte bladeren staan wijduit en hebben aan het einde de kenmerkende scherpe punten. Het sap van de Aloë Vera is bekend om de helende werking. Zo wordt het onder meer gebruikt om blaren en schaafwonden mee te desinfecteren.

TEMPERATUUR EN ZONLICHT

Hoewel je de Aloë Vera niet meteen na aankoop in het volle zonlicht moet plaatsen, kan deze plant dit na enige tijd prima verdragen. Gedurende de eerste dagen is het daarom belangrijk de plant eerst te laten acclimatiseren op een half schaduwrijke plek. Vervolgens kun je deze prachtige plant overal neerzetten waar het natuurlijk zonlicht krijgt.

Ideale kamertemperatuur

Overdag moet de kamertemperatuur minimaal 20 graden zijn. In de nacht mag het niet kouder zijn dan minus 5 graden.

WATERBEHOEFTE

De sterke Aloë Vera plant slaat water op in zowel de bladeren als de stam. Houd er dus rekening mee dat deze plant niet zoveel water nodig heeft. Ter voorkoming van wortelkluituitdroging moet je van april tot en met september de plant wel van wat water voorzien. In de herfst- en winterperiode bouw je deze watergift langzaam af. Twijfel je of je Aloë Vera water nodig heeft? Gebruik dan een vochtmeter. Zodra deze meter enkele dagen rood kleurt kun je de plant een beetje water geven.

Frisse uitstraling

Wanneer de Aloë Vera enige tijd in je woonruimte staat kan er stof op komen te liggen. Besproei de plant dan met wat water zodat hij weer een frisse uitstraling krijgt. Standaard heeft de Aloë Vera overigens geen besproeiing nodig.

EXTRA VOEDINGSBEHOEFTE

Extra voeding heeft de Aloë Vera eveneens niet nodig. Sterker nog, het overvoeden van deze plantsoort kan schade toebrengen. Wanneer je toch denkt dat de plant wel wat extra voeding kan gebruiken, doe dit dan in het voorjaar. Hierbij kies je het beste voor cactusvoeding. Het is raadzaam om vooraf eerst goed de gebruiksaanwijzing hiervan door te nemen.

PLANTVERZORGING

De plantbladeren

Het gebeurt niet gauw, maar mochten de bladeren van je Aloë Vera gaan verkleuren, dan is dit doorgaans een teken dat ze teveel water hebben gekregen. De plantbladeren krijgen dan een bruine kleur en het wil ook weleens voorkomen dat ze zachter worden en gaan hangen. Een andere kleur die soms voor kan komen is een gelige kleur. Dit wijst meestal op teveel zonlicht. We adviseren dan ook om de Aloë Vera circa een meter uit het raam te plaatsen.

Ongedierte en ziektes

Wanneer je je Aloë Vera goed verzorgt, dan zal je niet zo snel te maken krijgen met ongedierte of ziektes van deze plant. Wanneer zich onverhoopt toch ongedierte voordoet, dan zijn hiervoor diverse bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Ook hiervoor geldt dat het raadzaam is vooraf de gebruiksaanwijzing goed door te nemen.

UNIEKE EIGENSCHAPPEN

Bloeiperiode

In tegenstelling tot de vrije natuur zal de Aloë Vera thuis in je kamer niet zo snel in bloei staan. In het wild kleuren de bloemen van deze plant rood of geel en groeien in een rechte lijn omhoog vanuit de plantkern.

Snoeimethode

De Aloë Vera plant breng je in het gewenste model door de bladeren te snijden of te knippen. Daarbij kent deze plant de unieke eigenschap dat het zichzelf geneest. Zodra je de bladeren hebt gesnoeid verschijnt er in een paar seconden een dunvormig vlies op het snijvlak. Dit bestaat voornamelijk uit plantensap met helende krachten. Wanneer er enkele minuten zijn verstreken, verandert het plantensap in een rubberachtige substantie. Deze laag zorgt ervoor dat het snijvlak wordt beschermd en dat er geen sap meer uitvloeit. 

Huideffecten en licht laxerende werking

Het plantensap van de Aloë Vera heeft een soortgelijk positief effect op onze huid. Dit is dan ook de reden dat deze sappen veel worden toegevoegd aan zowel cosmetische als medicinale producten. Het bevordert de groei van huidcellen en het verwijderen van dode huidcellen. Voorbeelden waarbij Aloë Vera vaak wordt toegepast zijn milde brandwonden, schaafwonden en blaren, maar ook acne, eczeem en zelfs blessures door sporten.

 

Let er op dat hoewel Aloë Vera niet giftig is, de sappen wel licht laxerende effecten kunnen hebben.

Er zijn diverse wijzen waarop je dit plantensap kunt vergaren. Het meest eenvoudig doe je dit door de laagste bladeren te snijden en het Aloë Vera sap eruit te persen. Smeer het meteen op de behandelplek en laat het vervolgens geleidelijk aan intrekken. Ook kun je de laagst gelegen bladen afsnijden om ze daarna plat neer te leggen en de zijkanten eraf te snijden. Vervolgens snijd je de bladeren doormidden in de lengte. Nu haal je het plantensap eruit maar let er op dat je het transparant gekleurde en niet het geel gekleurde aloë-hars gebruikt. Laatstgenoemde werkt namelijk juist irriterend op de huid.

OVERPOTTEN

Wil je de Aloë Vera overpotten? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat deze plant flink groeit, dus overpotten doe je het beste in de voorjaarsperiode. Dit is namelijk het groei- en bloeiseizoen van de plant en mochten er tijdens het overpotten beschadigingen ontstaan, dan zullen ze juist in het voorjaar gauwer herstellen. Wat heb je hiervoor nodig? In ieder geval een circa 20 procent ruimere pot dan waar de Aloë Vera uit komt. Zo geef je je plant weer volop ruimte te groeien. Daarbij voeg je het best wat cactuspotgrond toe. Geef je plant vervolgens niet meteen water, maar wacht enkele dagen na het overpotten.

STEKKEN

Je kunt de Aloë Vera uitstekend stekken door de uitlopers van deze plant te plukken. Je vindt deze uitlopers aan de onderzijde en je laat ze na het plukken circa 3 dagen goed drogen. Vervolgens vermeng je deze stek met zand en compost. Wanneer je dit in een plastic zak doet, krijg je een optimaal resultaat. Zo verhoog je namelijk de luchtvochtigheid en groeit je plant extra snel.

ALOË VERA-SOORTEN BIJ FLEUR.NL

De Aloë Vera kun je bij Fleur.nl in diverse soorten en formaten bestellen. Deze variëren van de traditionele plant tot de kunst Aloë Vera. Qua formaten hebben we de Aloë Vera regulier en het XL-formaat in huis. Bekijk op je gemak onze site en vind gegarandeerd de Aloë Vera kamerplant die bij jouw interieur past.

Onze merken

Socialmedia