Er zijn ongeveer 55 soorten van de Aglaonema, waarvan er enkelen bekend zijn als kamerplant. De Aglaonema komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van met name Indonesië en Zuidoost Azië. Hier groeit de Aglaonema onder het grote bladerdak van de grote bomen. Hierdoor is de Aglaonema ook gewend aan de schaduw. De naam Aglaonema is afgeleid van de Griekse woorden ‘aglaos’, dat schitterend betekent, en ‘nema’ dat staat voor draden. Dit is weer een verwijzing naar de meeldraden van de bloem. De meeste soorten Aglaonema’s zijn groen met grijs/witte vertekeningen. Sommige soorten hebben roze accenten, andere met strepen in het blad. De Aglaonema blijft laag omdat het blad zowat direct uit de grond groeit. Groter dan 90cm zal de plant niet echt worden. Dit soort is ook makkelijk in onderhoud, waardoor het ideaal is als kantoorplant.
Wil je de aglaonema kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
De Aglaonema heeft weinig water nodig. Zolang de wortels maar niet in het water staan zijn er weinig problemen mee. Geef de Aglaonema elke twee weken water, afhankelijk van wanneer de grond weer droog is geworden. In de zomer moet de grond lichtvochtig gehouden worden en mag er meer water gegeven worden, en in de winter mag de grond uitdrogen tussen alle keren dat er water gegoten wordt.
Meer tonen +Minder tonen -
Het sproeien van de Aglaonema is niet noodzakelijk. Echter kan het regelmatig sproeien wel ongedierte voorkomen en voorkom je dat de plant erg stoffig wordt. Denk bij het sproeien er wel aan om de grond af te dekken met folie zodat er de wortelen van de Aglaonema niet verdrinken bij een grote beurt. Dit kan wortelrot voorkomen.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat de Aglaonema het gewend is om onder het grote bladerdak van een tropisch regenwoud te leven, is het voor de Aglaonema prima om op een plek met veel schaduw te staan. Het is wel zo dat hoe meer zonlicht, hoe sneller de Aglaonema zal groeien. Geef de plant echter maximaal 3 uur direct zonlicht, want teveel zonlicht kan leiden tot het verbranden en verkleuren van het blad. Zet de plant wel in een ruimte met ramen, want enkel kunstlicht is niet voldoende.
Minimale temperatuur
Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃
Meer tonen +Minder tonen -
Door de langzame groei is het niet vaak nodig om de Aglaonema te verpotten. Meestal moet de plant om de 2 à 3 jaar verpot worden. Bij het verpotten moet je opletten dat er geen wortels beschadigd raken. Bij voorkeur in de lente verpotten. Zorg dat de plant in een nieuwe pot terecht komt die minstens 20% groter is dan de oude pot.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aglaonema heeft gelukkig niet snel last van verkleurende bladeren. Wanneer de bladeren verkleuren, kan dit komen door te veel zonlicht. De plant kan dan beter verder van het raam verplaatst worden. Als de plant te weinig water krijgt zullen de onderste bladeren van de plant bruin of geel worden. Als de Aglaonema bruine bladpunten en -randen krijgt, heeft de plant teveel aan water gehad.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat Aglaonema planten niet snel erg groot worden, is snoeien overbodig. Lelijke of verkleurde bladeren kunnen op zo’n 3 cm van de stam weggeknipt worden.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aglaonema kan het beste zich vermeerderen door te scheuren. De plant maakt van nature stekjes rondom de moederplant. Deze stekjes kunnen losgetrokken worden en in een apart pot gezet worden. Steek deze stekjes tot ongeveer 2 cm in de grond. Let hierbij op dat de wortels zo min mogelijk beschadigd worden.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aglaonema is een langzame groeier en heeft daarom weinig extra voeding nodig. In de lente en zomer kan je gebruik maken van Groene Plantenvoeding eens per 1-2 maand(en). Geef hierbij nooit teveel want dat kan schadelijk zijn voor een kamerplant.
Meer tonen +Minder tonen -
Ja, zelfs de Aglaonema kan tot bloei komen. De bloemen zijn dan echter niet altijd zichtbaar omdat deze onder het blad zitten. De Aglaonema steekt veel energie in deze bloemen, waardoor je deze beter weg kan knippen. Zo behoud je de sierwaarde van de Aglaonema. De bloemen zijn wit en zijn zo’n 2 tot 3 cm groot.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aglaonema is een van de beste luchtzuiverende planten die er is. Door de grote bladeren is de Aglaonema een ster in het zuiveren van de lucht. Deze bladeren nemen veel schadelijke stofjes weg in de lucht. NASA heeft dan ook niet voor niks de Aglaonema in de lijst van meest luchtzuiverende planten opgenomen.
Meer tonen +Minder tonen -
Het sap en de vruchten (bessen) van de Aglaonema zijn licht giftig. Als het in contact komt met de menselijke huid kan het voor een lichte irritatie zorgen. Let er op dat kinderen of huisdieren de bladeren niet innemen, dit kan tot misselijkheid leiden.
Meer tonen +Minder tonen -
Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag is, want dat vergroot de kans dat de Aglaonema last kan krijgen van spint of luis. Besproei je plant dan regelmatig om dit te voorkomen. Bovendien zorgt het sproeien van de plant ervoor dat het stof van de plant komt, waardoor het helpt tegen ziektes. Dek de grond wel af tijdens het sproeien zodat de plant niet verdrinkt in het water.