De Anthurium, die zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika, is beroemd vanwege zijn prachtige subtropische bloemen. De plant staat in Nederland ook wel bekend als de Flamingoplant en is familie van de Araceae en de Aronskelkachtigen. De Anthurium bestaat uit wel ruim 600 soorten. De naam Anthurium is afgeleid van de griekse woorden Anthos (bloei) en Oura (staart). Leuk weetje: Niet het felgekleurde schutblad, maar de aar (de ‘vinger’ die uit het blad steekt) is de echte bloem van de Anthurium. Het hele jaar door is de Anthurium continu bezig met bloemen maken, en is hiermee een van de weinig bloeiende kamerplanten die dit doet. De Anthurium is er in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit, paars, groen en bruin. Doordat de Anthurium makkelijk in onderhoud is, is het een van de weinige bloeiende kamerplanten die geschikt is voor op kantoor.
Wil je de anthurium kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
Om de Anthurium optimaal water te geven, dien je de grond continu licht vochtig te houden. In de zomer heeft de plant wat vaker water nodig, 1/2 keer per week, en in de winter is een keer per twee weken water geven al snel voldoende. Belangrijk om in de gaten te houden is dat de plant niet te veel water krijgt. Hierdoor kan er rot ontstaan waardoor de wortels kunnen afsterven. Wanneer de Anthurium te veel water heeft, krijgt de plant bruine vlekken en gele rand in het blad.
Meer tonen +Minder tonen -
Het sproeien van een Anthurium is niet noodzakelijk. Maar omdat de Anthurium van oorsprong uit de tropen komt en daarmee een hogere luchtvochtigheid is gewend, kan het sproeien de kans vergroten op nieuwe bloemen. Bovendien haal je bij het sproeien het stof van de plant, waardoor het blad weer mooi glimt en en er meer licht de plant bereikt. Zo behoud je de sierwaarde van de Anthurium en help je de de plant gezond te blijven.
Meer tonen +Minder tonen -
Vanwege de tropische afkomst is de Anthurium een echte liefhebber van een lichte plek. Plaats de Anthurium echter niet op een plek met direct zonlicht, want teveel zonlicht kan leiden tot geel blad. Het liefste staat de Anthurium in een ruimte met een temperatuur rond de 20°C. Verder is een hoge luchtvochtigheid gewenst voor een optimale bloei. Pas wel op met radiatoren of veel tocht, want dat vindt de Anthurium absoluut niet fijn.
Minimale temperatuur
Overdag: 16°C
‘S nachts: 10°C
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de pot te klein is geworden, dat ongeveer eens in de twee jaar het geval is, kun je de Anthurium gaan verpotten. Dit kun je het beste in de lente doen, zodat de plant zich sneller kan herstellen na een eventuele beschadiging aan de wortels. Wanneer je ervoor kiest om de plant te verpotten, kies dan voor een pot die minimaal 20% groter is dan de oude pot. Hierdoor geef je de Anthurium voldoende ruimte voor zijn wortels om weer te kunnen groeien. De plant houdt van luchtige potgrond met een hoog turfgehalte. Speciale anthurium potgrond is hierbij uitstekend. Hier hoef je alleen hydrokorrels aan toe te voegen. Zorg er wel voor dat er een drainagegat aanwezig is, zodat overtollig water weg kan lopen. Wil je de plant eenvoudig blijven onderhouden, kun je ervoor kiezen om de plant met vulcastrat op te maken en een watermeter te gebruiken.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de Anthurium te weinig water krijgt, zijn bruin/gele bladranden en bladpunten vaak het gevolg. Als de Anthurium te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren een gele gloed gaan krijgen. Als de Anthurium te weinig licht krijgt, kan het tot gevolg hebben dat de bloemen wel uitkomen, maar een groenachtige kleur blijven houden. Zet de plant in dit geval dichterbij het raam.
Meer tonen +Minder tonen -
Uitgebloeide bloemen kun je het beste zo laag mogelijk afknippen, evenals oude lelijke bladeren. Hierdoor bespaart de plant veel energie en kan hij die energie steken in het maken van nieuwe bladeren en bloemen.
Meer tonen +Minder tonen -
De beste manier om de Anthurium te vermeerderen is door hem te stekken. Gebruik in dit geval stamstekjes. In dit proces worden de bladstelen verwijderd zonder dat de ogen in de bladoksels worden beschadigd. Zet deze stekjes rechtop in een nieuw mengsel van turf en zand en zorg ervoor dat ze zich in een ruimte met een temperatuur van rond de 25°C bevinden. Na wat weken wachten maakt de stam wortels en bladeren aan. Zet de plant na deze ontwikkeling in speciale Anthurium potgrond zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen.
Meer tonen +Minder tonen -
Na 6 tot 8 weken heeft de Anthurium de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Een goed idee is om de Anthurium dan te gaan voeden. Gebruik hiervoor speciale voeding voor ‘bloeiende kamerplanten’. Let goed op de gebruikersaanwijzing. Je kunt beter te weinig dan teveel voeding geven, want een teveel aan voeding kan schadelijk zijn voor de plant. Bemesten in de herfst en winter is absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
Alhoewel de Anthurium continu in bloei kan staan, duurt de echte bloeiperiode van de plant zo’n 3 maanden. De bloemen bestaan uit een gevormde bloemschede (schutblad) met hierin spiraalvormige bloemkolven. Het schutblad komt voor in diverse kleursoorten, zoals wit, rood, roze, paars, groen en bruin.
Meer tonen +Minder tonen -
De Anthurium is een luchtzuiverende plant. De plant zorgt er namelijk voor dat er minder schadelijke stoffen zoals formaldehyde en ammoniak in de lucht aanwezig zijn.
Meer tonen +Minder tonen -
Het blad en de kolven van de Anthurium zijn licht giftig. Misselijkheid of overgeven kunnen het gevolg zijn. Buiten het bereik van kinderen en huisdieren houden is raadzaam. Mocht een deel van de plant ingeslikt zijn door een kind of huisdier, neem dan contact op met de huisarts.
Meer tonen +Minder tonen -
De Anthurium is een plant die niet echt gevoelig is voor soorten ongedierte. Mocht er toch ongedierte te zien zijn, dan is het aan te raden dit zo snel mogelijk te behandelen. Kijk voor algemene informatie bij Ongedierte.