Verzorgingstips Areca Palm

De Areca palm kent zijn oorsprong op het eiland Madagaskar. De palm die wij in Nederland goed kennen om de huiskamer mee op te vrolijken is de Areca Lutescens. We noemen de Areca palm ook wel de Goudpalm, door haar geel oranje vruchten. De Areca behoort tot de Araceae (of Palmae) familie. De Areca palmen hebben bladeren als veren met een lichtgroene kleur. Deze palmen groeien in bosjes. De palm bestaat dan ook uit meerdere palmpjes die bij elkaar groeien, en zo worden ze dan ook aangeboden. Wil je de areca palm kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Min 15 °C Min 15 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Onderste ouderen bladeren afknippen Onderste ouderen bladeren afknippen
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
 • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
 • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Areca Palm

Klantenservice

Areca verzorging

 • Zorg ervoor dat de grond van de Areca palm altijd vochtig blijft. Als de grond uitdroogt is de kans groot dat de plant blijvende schade heeft. Voorkom hierbij wel dat de wortels in een laag water komen te staan, om wortelrot te vermijden. Geef in de zomer twee keer in de week water, en in de winter één keer. Regelmatig kleine hoeveelheden geven is dan ook beter dan een enkele keer een grote hoeveelheid geven. Zorg voor het geven van lauw water en dat de gehele wortelkluit voldoende water krijgt zodat ook de kleine palmpjes water krijgen.
 • De Areca palm kan een regelmatige sproeibeurt wel gebruiken omdat hij dit van nature wel gewend is. Zorg er in de winter voor dat de Areca voldoende besproeid wordt om hem gezond te houden. Gebruik hierbij nogmaals het liefst lauw water. Sproeien helpt ook al het verzamelde stof van de plant te halen. Hierdoor straalt de Areca palm weer wat meer, en bereikt meer zonlicht de bladeren.
 • De Areca palm is door zijn tropische afkomst gewend aan veel zonlicht. Plaats de Areca dan ook het liefst op een zo licht mogelijke plek. Voorkom wel dat de plant direct zonlicht krijgt, want dit verdraagt de Areca niet lang. De ideale plaats voor de Areca is dan ook voor een raam op het noorden, oosten of westen. Mocht de plant voor een ander raam komen te staan, plaats de plant dan enkele meters van het raam af om direct zonlicht te vermijden. Wanneer de plant teveel direct zonlicht krijgt, kleuren de bladeren geel. Te weinig licht zal de groei van nieuwe bladeren stoppen. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘S nachts: 8 ºC
 • Zorg ervoor dat de plant eens in de 2 jaar een nieuwe pot krijgt. De voedingsstoffen van de oude grond zijn verbruikt en de wortels hebben weer meer ruimte nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de nieuwe pot 20% groter is dan de oude pot. Gebruik hierbij gewone potgrond of speciale palm grond. Wanneer de plant in een hoge vaas komt te staan is het gebruik van een inzethoes aan te raden. Dit voorkomt namelijk dat water onderin de pot gaat rotten.
 • Wanneer de bladeren van de Areca geel verkleuren is er sprake van teveel direct zonlicht. Zorg er in dit geval voor dat de plant verder van het raam komt te staan. Bruine puntjes zijn helaas niet te voorkomen, want ook in de natuur hebben de Areca’s deze bruine punten. De oude bladeren onderaan de palm zal na verloop van tijd steeds bruiner worden. Dit kan gerust gesnoeid worden. Snoei de palm regelmatig om de plant gezond en mooi te houden.
 • Het blad van de palm wordt dus op den duur een stuk minder mooi. De onderste bladeren die bruin zullen worden sterven af, en bovenaan de kern maakt de palm nieuw blad aan. Omdat dit proces bij de Areca relatief snel gaat, is het aan te raden om regelmatig het blad te snoeien. Het oude blad onderaan de palm kan het beste tot aan de stam afgesneden worden. Dit oude blad kost de palm alleen nog maar verloren energie. Knip regelmatig de bruine puntjes van de bladeren, zodat de Areca weer mooi oogt. De stam van de Areca kan niet gesnoeid worden, want die zal niet meer opnieuw uitlopen.
 • De Areca palm is alleen te vermeerderen door te scheuren of kweken vanuit zaden. Bij het scheuren van de Areca palm zullen wortels beschadigd worden, dit is dan ook een risicovolle manier om te plant te vermeerderen.
 • Omdat de Areca een snelle groeier is, is het bemesten van de plant een aanrader. Doe dit in de lente en zomer. Geef in dit geval vloeibare Pokon voeding voor palmen. Lees de aanwijzingen op de fles goed. Geef nooit teveel voeding, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Geef de plant in de herfst en winter geen extra voeding, want dit is absoluut overbodig omdat de Areca in deze tijd in zijn rustperiode zit.
 • Wanneer de Areca palm een bepaalde hoogte en leeftijd heeft behaald, kan de palm gaan bloeien. In de Nederlandse woonkamers zal dit echter niet voor gaan komen. In de natuur krijgt de Areca bij bloei grote geelgroene bloemen.
 • De Areca palm is een ster in het zuiveren van de lucht en is dan ook een van de meest luchtzuiverende kamerplanten. De plant haalt namelijk veel schadelijke stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen. Deze stoffen komen in vrijwel elke huiskamer en kantoor voor.
 • De Areca palm is niet giftig. Het is dan ook ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren, al zal de kat het fijn vinden om aan de plant te knagen.
 • De Areca is van nature gewend aan een hoge luchtvochtigheid. In de huiskamers is deze luchtvochtigheid vaak een stuk lager. Hierdoor is de palm een stuk vatbaarder voor spint. Ook kan dit mogelijk toch leiden tot wolluis.

Search engine powered by ElasticSuite