Verzorgingstips Calathea

De Calathea, familie van de Marantaceae, is een plant die afkomstig is uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazone gebied. Hier groeit hij op schaduwrijke plekken. De inboorlingen van het regenwoud in Brazilië gaven de Calathea ook de naam ‘Korbmarante’, omdat ze vlechten maken van de bladeren van de plant. Gezien de bladeren vrij stevig zijn worden deze door de lokale bevolking gebruikt als verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld verse vis. Calathea komt van het griekse woord Kalathos, wat ‘mandje’ betekent, wat doelt op de bladtekening van de Calathea. De plant staat bekend om zijn unieke verschijning van indrukwekkende ronde of ovale bladeren. De plant kent veel soorten van paarse tot roze bladeren en van strepen tot andere figuren. Er zijn zelfs soorten die zilverkleurige bladeren hebben. Het bijzondere aan de Calathea is dat de plant zich ‘s avonds sluit, en ‘s ochtends weer opent. Dat kan een ruisend geluid geven. Zodoende staat de plant ook bekend als ‘the living plant’. Wil je de calathea kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • (Half)schaduw (Half)schaduw
  • Min 17 °C Min 17 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Calathea

Klantenservice

Calathea verzorging

  • De Calathea is een plant die relatief veel water eist, omdat hij van nature het vochtige regenwoud is gewend. Houd de grond van de plant altijd lichtvochtig en voorkom dat de plant in een laagje water komt te staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. In de zomer kun je het beste tweemaal per week water geven en in de winter is wat minder al snel voldoende. Geef de plant dus regelmatig kleine hoeveelheden water per keer, in plaats van een enkele keer een grote plens. De plant gaat slap hangen wanneer hij te weinig water krijgt. Als het blad gaat krullen is dit vaak ook een gevolg van te weinig water.
  • Omdat de Calathea het regenwoud gewend is, verlangt hij naar een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien is dan ook een aanrader voor de Calathea. Dit houdt de plant gezond en mooi. Sproeien is ook preventief tegen ongedierte zoals spint. Bovendien verwijder je het stof van al het blad door regelmatig te sproeien, zodat de plant mooier oogt in jouw woonkamer. Te weinig sproeien kan bruine bladranden als gevolg hebben.
  • De Calathea is gewend om op schaduwrijke plekken te staan, daarom heeft zij niet veel licht nodig. Vermijd direct zonlicht, dit kan schadelijk zijn voor de plant en zal leiden tot bruine bladranden. Plaats de plant daarom wat verder van het raam. Vermijd een standplaats dichtbij de verwarming en voorkom zoveel mogelijk tocht. Een plaats voor het raam op het noorden is de meest ideale plek voor de Calathea. Minimale temperatuur Overdag: 17 ºC ‘s Nachts: 14 ºC
  • Wanneer de pot te klein wordt, vaak na twee of drie jaar, kun je de plant overzetten naar een nieuwe pot. Overpotten in de lente is hiervoor het beste moment, de plant kan in dit seizoen, na eventuele beschadigingen aan de wortels, beter herstellen. Gebruik een pot die minimaal 20% groter is dan de oude. Zo heeft de plant meer ruimte om te groeien.
  • Wanneer het blad van de Calathea ouder begint te worden, wordt het blad wat vager van kleur. Dit blad kan gerust weg geknipt worden. Wanneer het blad verdroogt of krult, is dit een gevolg van een te droge standplaats of een te kleine watergift. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, is de plant minder gezond en zal dit afdoen aan de uitstraling van de plant.
  • Om de plant energie te laten besparen kun je de oude en lelijk geworden bladeren wegknippen. Dit kan prima laag bij de grond afgeknipt worden. Snoeien om de plant klein te houden is overbodig, want de Calathea zal niet erg groot worden.
  • De Calathea kan vermeerderd worden door haar te scheuren. Zorg hierbij dat elk stuk minstens drie bladeren heeft. De Calathea kun je vervolgens het beste op een warme en schaduwrijke plek zetten. Na enige tijd zal de plant meer wortels aanmaken en zal er nieuw blad verschijnen.
  • Het kost de Calathea veel energie om in de lente en zomer nieuwe bladeren te maken. Bijvoeden is dan ook raadzaam. Je kunt hiervoor kamerplanten voeding gebruiken. Bovendien zorgt extra voeding ervoor dat de kleuren van het blad mooi blijven en niet vervagen. Gebruik nooit teveel voeding, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Aangezien de plant in de herfst en winter in een rustperiode leeft, is extra voeding geven in deze tijd overbodig en kan alleen maar tot schade leiden.
  • De Calathea is bekend en geliefd vanwege de prachtige bladeren en de bijbehorende blad vertekeningen. Er zijn soorten die ook bloemen produceren zoals de Crocata. Veel soorten die minder opvallende bloemen hebben geven veel energie aan de bloemen. Het beste is om deze in dit geval te verwijderen zodat de plant zijn energie kan besparen.
  • Mede vanwege zijn grote bladeren is de Calathea een ster in het zuiveren van lucht. Door zijn bladeren wordt er veel CO² omgezet in zuurstof.
  • De Calathea is niet giftig.
  • De Calathea is gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de kachel aangaat in de winter kan de plant sneller last krijgen van spint. Regelmatig sproeien kan het ongedierte doen voorkomen en bovendien dat er geen bruine randen aan het blad komen. Mocht de spint hardnekkig zijn, kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite