Verzorgingstips Cissus

De Cissus kent zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. In deze gebieden groeit de Cissus erg snel. De plant heeft ook Nederlandse bijnamen zoals “Kamerwijnstok” en “Suikerdruifje”. De Cissus is een klimplant die lastig kan wennen aan het klimaat van de Nederlandse huiskamer. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Omdat de plant van een hoge luchtvochtigheid houdt, is regelmatig sproeien aan te raden. Wil je de cissus kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 18 °C Min 18 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Geelkleurig geworden blad afknippen Geelkleurig geworden blad afknippen
  • Gevoelig voor luis Gevoelig voor luis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Cissus

Klantenservice

Cissus verzorging

  • De Cissus is een plant die constant in lichtvochtige grond moet staan. De grond mag niet uitdrogen. Houdt hierbij wel in de gaten dat de wortels niet in een laagje water komen te staan, want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is dan ook aan te raden om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een enkele keer een grote plens. Tijdens de winter mag de grond licht uitdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt.
  • Omdat de Cissus het tropische klimaat van Midden- en Zuid-Amerika gewend is, houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien is dan ook aan te raden. Vooral in de winter is sproeien een aanrader omdat de verwarming dan aan gaat en de luchtvochtigheid in huis daalt. Er zijn soorten Cissus die bij een lage luchtvochtigheid hun blad laten vallen.
  • De Cissus houdt van veel zonlicht, zonder teveel direct zonlicht. Een plek voor het raam op het noorden is dan ook een ideale standplaats. Cissussoorten met bladeren die lichter zijn van kleur kunnen op een plek met meer licht staan dan soorten die donkere bladeren hebben. Zet de Cissus niet direct in veel zonlicht, maar laat deze eerst voorzichtig wennen. Mocht het blad gaan verkleuren, dan kan het zijn dat de plant op een plek met teveel zonlicht staat. Zet de plant in dit geval verder van het raam. Mocht de plant weinig nieuw blad aanmaken in de lente en zomer, dan kun je de plant het beste dichter bij het raam zetten. Minimale temperatuur: Overdag: 18 ºC ‘s Nachts: 15 ºC
  • Wanneer de Cissus te groot is geworden voor de pot, kun je het beste de plant in het voorjaar verpotten. Eventuele beschadigingen aan de wortels kan de plant in de lente beter herstellen. Zorg bij het verpotten voor een pot die 20% groter is dan de oude pot. Gebruik hierbij normale potgrond. Het is aan te raden om de plant in een wat hogere of hangende pot te zetten, omdat de plant met zijn bladeren al snel over de rand kan gaan hangen.
  • Wanneer de bladeren geelkleurig worden, kun je deze bladeren eraf knippen. Op deze plek zal de Cissus een nieuwe stengel met nieuw blad laten groeien. De plant zal zo wat voller gaan worden wanneer de gele bladeren telkens verwijderd worden. Wanneer de bladeren verdrogen door een tekort aan water of een teveel aan licht, kun je de bladeren ook het beste verwijderen om de plant gezond te houden.
  • De bladeren die verkleuren of uitdrogen kunnen verwijderd worden. Gesnoeide stengels zullen weer uitlopen en bladeren laten groeien. Om de plant dus wat voller te maken is snoeien een optie. De afgesnoeide takken kunnen gebruikt worden als stekjes.
  • De Cissus kan gestekt worden door middel van kopstekken en stengelstekken. Bij deze processen knip je een stuk tak af van vijftien tot twintig cm en zet je deze in een laagje water. Na vier tot zes weken zijn er wortels gegroeid aan het stekje. Hierna kan het stekje in de grond gezet worden. Het bevorderen van de ontwikkeling van dit stekje kan door middel van het verhogen van de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit laatste kan gebeuren door een plastic zakje over de plant heen te doen.
  • Geef de Cissus enkel in de lente en zomer voeding. Gebruik in dit geval voeding voor kamerplanten. Lees hierbij goed de gebruikershandleiding want een teveel aan voeding kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de winter is absoluut overbodig, dit kan de plant namelijk alleen maar schaden.
  • De Cissus kan bloemen krijgen die op druiventrosjes lijken. Vandaar dat de plant ook wel ‘Grape Ivy’ genoemd kan worden. Deze bloemen zijn groen, wit of geel van kleur en kunnen besjes gaan worden. Deze bloemen kosten de plant echter veel, dus kunnen beter verwijderd worden. De plant zal hierdoor energie besparen en deze inzetten voor de groei van zijn wortels en bladeren.
  • De Cissus is een licht luchtzuiverende plant.
  • De Cissus is niet giftig. De bloemen en bessen na een bloeiperiode zijn echter niet geschikt om in te nemen. Neem contact op met de huisarts bij inname.
  • De Cissus plant is redelijk gevoelig voor ongedierte zoals luis. Hoe eerder je deze kan waarnemen in de wirwar van bladeren die de plant heeft, hoe beter het ongedierte nog bestreden kan worden. Het ongedierte kan zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite