De Clusia plant komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied, waar hij op verschillende plekken kan groeien. Zo groeit de Clusia aan zoutwater kusten, in moerasgebieden en ook in vulkaanlandschappen. Hier wordt de plant als onkruid behandeld. De Clusia, die bekend staat vanwege zijn luchtzuiverheid, wordt ook wel Varkensboom genoemd. Ook de naam Signature Tree wordt gebruikt, omdat mensen makkelijk iets kunnen ‘graveren’ in de stugge bladeren van de plant. De Clusia is een makkelijke kamerplant, die bij genoeg licht en water het al snel prima vindt. Op vochtige plekken zal de Clusia zelfs luchtwortels gaan maken, waardoor hij zelfs als een epifyt op een andere boom kan gaan groeien. De plant is vooral bekend en populair door zijn enorme luchtzuiverende werking. Zo zuivert hij een enorme hoeveelheid lucht en haalt hij veel schadelijke stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.
Wil je de clusia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
Houd de Clusia in de lente en zomer licht vochtig. In de herfst en wintermaanden mag de grond licht uitdrogen voordat de plant weer een nieuwe slok water krijgt. Voorkom dat er een laagje water onderin de pot komt te staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia heeft niet per se behoefte aan een sproeibeurt. Wel zorgt een sproeibeurt ervoor dat het stof van de plant afspoelt. Zo straalt de Clusia weer extra in jouw huiskamer.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia houdt van een verlichte plek, zonder direct zonlicht. Een teveel aan licht zal bruine en gele vlekken veroorzaken op het blad. Zet in dit geval de plant wat verder van het raam. Een goede plek is bij een raam op het noorden.
Wanneer de plant te donker staat is de kans groot dat er weinig nieuw blad zal verschijnen in de lente. Plaats wanneer dit gebeurt de plant dichter bij het raam.
Minimale temperatuur
Overdag: 15 ºC
‘s Nachts: 11 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia is een langzame groeier, waardoor de plant niet snel verpot hoeft te worden. Wanneer de plant te groot wordt, kun je deze in een nieuwe pot zetten. Kies een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude. Het beste is om de plant te verpotten in de lente of zomer, zodat eventuele beschadigingen van de wortels beter kunnen herstellen. Gebruik normale potgrond en wees voorzichtig met de wortels.
Meer tonen +Minder tonen -
Gelukkig krijgt de Clusia niet snel last van bladeren die verkleuren. Wanneer de bladeren bruine/gele vlekken of randen krijgen is een teveel aan water vaak de oorzaak. Mochten de bladeren van de plant een gelige gloed krijgen, is er sprake van teveel zonlicht. Plaats de plant in dit geval verder van het raam.
Meer tonen +Minder tonen -
De uitlopers van de Clusia kunnen makkelijk boven het blad afgeknipt worden. Zo houd je de plant goed compact. Tijdens het snoeien kan er vocht vrijkomen van de plant. Dit vocht is giftig voor mensen en dieren.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia kan eenvoudig worden vermeerderd vanuit zaden. De stekjes van de Clusia kunnen ook eenvoudig herplant worden. Knip hiervoor een stengeltje met minstens drie bladeren af en zet deze in een laag water. Na verloop van tijd zullen er wortels aan de stengel komen, waarna de nieuwe plant in de grond gezet kan worden. Dit proces kan lang duren.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat de Clusia geen snelle groeier is, is het geven van voeding niet noodzakelijk. In de lente en zomer kan er voeding gegeven worden, gebruik in dit geval vloeibare voeding van Pokon. Extra voeding in de herfst en zomer is absoluut overbodig, dit kan zelfs schadelijk zijn voor de plant. Gebruik dan ook nooit meer dan nodig want dit kan de grond laten verzuren, waardoor de wortels doodgaan en de plant af zal sterven.
Meer tonen +Minder tonen -
Helaas zal de Clusia in de Nederlandse huiskamer niet snel tot groei komen. Het is wel mogelijk en in dit geval kan de plant wel mooie grote bloemen gaan krijgen. De naam ‘Clusia Rosea’ verwijst hierbij naar de witte bloem met roze accenten.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia is een ster in het zuiveren van de lucht. Hij zuivert enorm veel lucht en haalt schadelijke stoffen als formaldehyde en benzeen uit de lucht.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia is met zijn sap een giftige plant voor mensen en dieren. Voorkom dat je in aanraking komt met het sap. Inname kan leiden tot braken en misselijkheid. Bij geval van inname, raadpleeg de huisarts.
Meer tonen +Minder tonen -
De Clusia heeft bij een normale verzorging niet snel last van ziektes en ongedierte. Mocht er toch ongedierte voorkomen, dan kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.