Verzorgingstips Dieffenbachia

De Dieffenbachia is onderdeel van de Aronskelkfamilie (Araceae). De plant kent zijn oorsprong in Midden- en Noord-Amerika. Hier leeft de plant in tropische regenwouden. De plant dankt zijn naam aan Joseph Dieffenbach, een eerbetoon aan een beheerder van de botanische tuin in Wenen. In Nederland wordt de plant ook wel de ‘dief van Bagdad’ genoemd, zonder goede reden. In Brazilië geloven bepaalde groepen dat de plant bescherming zou bieden tegen negatieve energieën en tegen het boze oog. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de Dieffenbachia Seguina, Camilla, Reflector, Green magic en de Compacta. De Dieffenbachia staat bekend om zijn opvallende vertekeningen in het blad. Verder is het een van de giftigste kamerplanten die er zijn. Pas dus op met kinderen en huisdieren. Bij inname van het blad ontstaat er een branderig gevoel in de mond en keel. Bovendien kan de keel gaan opzwellen. Wil je de dieffenbachia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 16 °C Min 16 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
  • Prima luchtzuiveraar Prima luchtzuiveraar
  • Giftig Giftig
  • Gevoelig voor wolluis Gevoelig voor wolluis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Dieffenbachia

Klantenservice

Dieffenbachia verzorging

  • Omdat de Dieffenbachia van oorsprong gewend is te leven in de tropische regenwouden van Amerika, houdt hij van een vochtige ondergrond. Zorg er dus voor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij dat er een laag water onderin de pot komt te staan, om mogelijke wortelrot te voorkomen. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een enkele keer een grote plens. In de winter kan het beste worden gewacht met water geven tot wanneer de grond van de plant licht is opgedroogd.
  • Vanwege zijn oorsprong in tropische omstandigheden houdt de Dieffenbachia van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien is dan ook raadzaam. Dit sproeien is ook preventief tegen ongedierte en ziektes. Vanwege het grote bladoppervlakte vangt de plant veel stof. Door te sproeien kan dit makkelijk van de plant gehaald worden. Zo straalt je plant ook weer wat meer.
  • De Dieffenbachia houdt van een goed verlichte standplaats zonder veel direct zonlicht. Vermijd dus de middagzon. Veel zonlicht zal de groei van de plant stimuleren. Te weinig licht zal niet alleen de groei tegenhouden, ook is de kans op wortelrot veel groter. De plant groeit naar het licht toe, draai daarom eens in de zoveel tijd de pot een kwartslag rond. Minimale temperatuur Overdag: 16 ºC ‘s Nachts: 14 ºC
  • Na elke twee jaar is de Dieffenbachia weer toe aan een nieuwe pot. Zorg bij een nieuwe pot dat deze 20% groter is dan de oude pot. Gebruik hierbij normale potgrond of vulcastrat. Je kunt het beste verpotten in de lente zodat eventuele beschadigingen aan de wortels beter kunnen herstellen. Pas bij het verpotten goed op, want de plant is giftig.
  • Te weinig licht kan leiden tot vervaging van de bladvertekening. Gele bladeren zijn juist een teken van teveel licht. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Wanneer de stam zacht wordt, is wortelrot door een overschot aan water vaak de oorzaak. Ook bruine of gele bladranden zijn een gevolg van teveel water.
  • Wanneer de Dieffenbachia te groot wordt kan het bovenste gedeelte gesnoeid worden, echter houd je dan het minder mooie gedeelte van de kamerplant over. De bladeren die minder mooi zijn kunnen weggeknipt worden. Wees hierbij wel voorzichtig, want de bladeren en het bijbehorende sap zijn giftig.
  • De Dieffenbachia kun je vermeerderen door te kopstekken en stengelstekken. De beste manier is om een kopstek van tien centimeter met drie bladeren te nemen. Teveel bladeren zorgt voor meer waterverdamping wat de groei minder bevordert. Zet deze stek in een laagje water zodat de stek wortels kan krijgen. Ververs dit water regelmatig en bedenk dat het giftige sap ook in dit water zit.
  • In de lente en zomer kun je de Dieffenbachia extra voeding geven. Gebruik hierbij kamerplantenvoeding. Lees voor de goede hoeveelheid voeding altijd de gebruiksaanwijzing want teveel voeding kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig en kan de plant alleen maar schaden.
  • Helaas komt de Dieffenbachia maar zelden tot bloei in de Nederlandse woonkamer. Mocht de plant toch bloemen krijgen, kost hem dit veel energie. Verwijder in dit geval de bloemen.
  • De Dieffenbachia is bijzonder goed in het zuiveren van de lucht. Door zijn grote bladeren kan hij veel lucht zuiveren. Ideaal voor op kantoor.
  • De Dieffenbachia is een van de meest giftige kamerplanten die er zijn. Zijn giftige sap kan bij inname voor een gezwollen keel zorgen. Raadpleeg bij contact of inname direct de huisarts.
  • De Dieffenbachia kan gevoelig zijn voor wolluis. Af en toe sproeien kan preventief werken tegen de luis. Mocht de luis hardnekkig zijn dan kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite