Verzorgingstips Dracaena

De Dracaena kent zijn oorsprong in Afrika en in de tropen van Midden-Amerika en Azië. De Dracaena, ook wel Drakenplant of Drakenbloedboom genoemd, is onderdeel van de Dracaenaceae familie. Hij dankt zijn naam aan de rode hars wat de plant afscheidt zodra er een snee in de stam of bladeren wordt gemaakt. In Nederland komen verschillende soorten veelal voor, zoals de Dracaena Marginata, Fragrans, Massangeana, Janet en Surculosa. Deze laatste heeft in plaats van strepen stippen op het blad. De Dracaena staat vooral bekend om zijn langwerpige spitse bladeren met een streep of strepen over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of roze van kleur, afhankelijk van de soort Dracaena. Omdat de Drakenplant weinig eisen heeft rond het watergeven en ander onderhoud is de plant zeer geschikt voor op kantoor. Wil je de dracaena kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond eerst droog laten worden Grond eerst droog laten worden
  • Halfschaduw Halfschaduw
  • Min 16 °C Min 16 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Verkleurde bladeren wegknippen Verkleurde bladeren wegknippen
  • Uitstekende luchtzuiveraar Uitstekende luchtzuiveraar
  • Licht giftig (sap) Licht giftig (sap)
  • Gevoelig voor luis Gevoelig voor luis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Dracaena

Klantenservice

Dracaena verzorging

  • De Dracaena heeft niet veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond eerst uitdroogt, voordat je de plant opnieuw water geeft. De plant krijgt liever te weinig dan teveel water, aangezien teveel water kan wortelrot veroorzaken wat niet gezond is voor de plant. Bruine vlekken met gele randen zijn dan het gevolg. Geef dus niet veel water per gietbeurt. Bij een te lange periode van teveel water zal de stam zacht worden en is de plant moeilijk te redden. In de zomer is eens per twee weken water geven voldoende, in de winter is eens per vijf weken water geven al prima.
  • De Dracaena hoeft niet per se gesproeid te worden. Wel kan dit preventief werken tegen ongedierte en daarnaast zorgt een frisse sproeibeurt ervoor dat stof van de bladeren verdwijnt. Zo straalt je dracaena weer wat meer.
  • De Dracaena heeft niet veel behoefte aan zonlicht. Zo kan de plant prima in de schaduw staan. Bij een optimale groei heeft de plant maximaal drie uur per dag direct zonlicht nodig. Een plaats voor het raam op het noorden is dan ook ideaal. Zodra de bladeren van de plant een gele kleur krijgen is er sprake van teveel zonlicht. Bij een trage groei is er sprake van te weinig licht. Het soort Dracaena Song (ook wel India genoemd) staat echter wel op een plek met veel licht. Zet in dit geval de Dracaena op een plek dichterbij het raam. Minimale temperatuur Overdag: 16 ºC ‘s Nachts: 12 ºC
  • Wanneer de Dracaena te groot wordt voor zijn pot, kun je deze in een nieuwe plaatsen. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat eventuele beschadigingen beter kunnen herstellen. Gebruik normale potgrond of vulcastrat. Gebruik geen hydrokorrels, want dit houdt het water vast wat al snel wortelrot kan veroorzaken bij de plant.
  • Vaak zijn verkleurde bladeren het gevolg van ouderdom, maar als dit vaak en veel voorkomt kan dit ook een andere oorzaak hebben. Bruine vlekken met een geel randje duiden op een teveel aan water. Als een blad wat lichter van kleur of geel wordt is dat het gevolg van te veel zonlicht. Gekrulde bladeren van de Dracaena wijzen op uitdroging van de plant. Geef in dit geval de plant meer water.
  • De verkleurde bladeren van de Dracaena kunnen gemakkelijk weggeknipt worden. De plant zal na verloop van tijd vanzelf weer uitlopen. Raadzaam is om de plant in de winter te snoeien, zodat de plant in de lente weer goed kan uitlopen. Bovendien bereikt er zo meer licht de kern van de plant. Denk eraan dat bij het snoeien van de plant er sap kan vrijkomen. Dit is giftig.
  • De Dracaena kun je vermeerderen door middel van kopstekken. Zet een kopstek van tien centimeter met ongeveer zes blaadjes in een laag water. Doe dit bij voorkeur in de lente en bij een temperatuur van minstens 22 graden. Voor een optimale groei kun je de luchtvochtigheid verhogen door een plastic zak over de stek te doen. Na verloop van tijd heeft de stek wortels gekregen zodat de stek in luchtige grond gezet kan worden.
  • Geef de Dracaena enkel in de lente en zomer extra voeding. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Omdat de plant in de herfst en winter in een rustperiode zit, is het geven van extra voeding in deze maanden absoluut overbodig.
  • Zelden komt de Dracaena tot bloei in de Nederlandse huiskamer. Helaas is dit vaak ook geen mooie bloem. Verwijder de bloem om energie voor de Dracaena te besparen.
  • De Dracaena is een uitstekende luchtzuiveraar. Naast het produceren van zuurstof haalt de plant ook schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht.
  • Er zijn soorten Dracaena’s die licht giftig zijn. Voorkom aanraking met het sap wat kan vrijkomen uit de plant. Het sap kan namelijk irriterend werken op de huid. Voorkom inname van het blad door kinderen en huisdieren. Raadpleeg de huisarts wanneer dit voorkomt.
  • De Dracaena is wat gevoelig voor ongedierte zoals schildluis, dopluis en wolluis. Dit ongedierte kan zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite