Van oorsprong komt de Monstera uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De plant dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘Monstrum’ wat ‘Monsterlijk’ betekent. Dit komt doordat de plant grote bladeren met unieke natuurlijke gaten kan krijgen. Vandaar de nederlandse bijnaam ‘Gatenplant’. De meest bekende soort is de Monstera Deliciosa. In totaal zijn er 22 soorten, die allemaal onder de familienaam Philodendron vallen. De Monstera is van nature een klimplant, waardoor de monstera gemakkelijk op een kast, in een hanger of langs een mosstok kan groeien. Het is een van de meest populaire kamerplanten die ook nog makkelijk te stekken is.
Wil je de Monstera gatenplant kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
Houd de grond van de Monstera in de lente en zomer altijd lichtvochtig. Pas wel op met teveel water geven, want daar is de gatenplant gevoelig voor. Geef pas weer water wanneer de grond wat uit begint te drogen. Voel eerst een paar centimeter diep met je vinger in de grond alvorens je opnieuw water geeft. In de herfst en winter mag de grond enkele dagen tot een week uitdrogen voor een nieuwe watergift.
Meer tonen +Minder tonen -
Sproei de Monstera af en toe om hem gezond en vitaal te houden. Bovendien verwijder je eventueel stof en ongedierte door dit regelmatig te doen.
Meer tonen +Minder tonen -
Zet de Monstera op een plek met (half)schaduw. Zorg voor maximaal drie uur direct zonlicht. Een plaats bij het raam op het noorden is dan ook de beste plek voor deze plant.
Minimale temperatuur
Overdag: 15 ºC
‘s Nachts: 13 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
Verpot de plant bij voorkeur bij aanschaf en in elk voorjaar, wanneer de plant te groot wordt voor de pot. Gebruik hierbij een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude pot. Vul deze op met potgrond of vulcastrat.
Bij deze oudere planten is vervanging van de toplaag ook voldoende. Haal vijf tot tien centimeter grond uit de pot en vul deze weer aan met verse aarde.
Meer tonen +Minder tonen -
Na verloop van tijd zullen de bladeren van de Monstera verkleuren. In dit geval stoot de plant zijn oude bladeren af om nieuwe verse bladeren te maken. Vaak is dit het geval bij de onderste bladeren van de plant.
Teveel water kan leiden tot bruine of gele bladranden. Verminder in dit geval de hoeveelheid water die je geeft. Voorkom een laagje water onderin de pot want dit kan leiden tot wortelrot.
Wanneer het blad slap gaat hangen in combinatie met een gele gloed over de bladeren is er sprake van een teveel aan zonlicht. Plaats de plant in dit geval verder van het raam.
Meer tonen +Minder tonen -
De klimmende monstera kunnen makkelijk door middel van een mosstok of gaasrek geleid worden. De plant zal namelijk door zijn luchtwortels zich gaan binden aan deze materialen.
Verwilderde uitlopers kun je snoeien met een schaar. Voorkom echter dat er teveel bladeren afgeknipt worden.
Meer tonen +Minder tonen -
Er zitten wat verschillen in de manier van stekken bij de monstera. Hierin onderscheiden wij de manier van stekken bij klimmende en niet-klimmende soorten.
Bij de monstera kun je een stengel met luchtwortels van de plant halen. Zet dit stekje, waar minstens twee bladeren aan zitten, in een laagje water. De bladeren en stam van dit stekje mogen niet in het water staan. Na verloop van tijd kan dit stekje, indien het voldoende wortels heeft gemaakt, in de grond gezet worden.
Meer tonen +Minder tonen -
Voeding geven aan de Monstera is niet echt noodzakelijk. Geef optioneel alleen voeding in de lente en zomer en gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel voeding want dit kan de plant alleen maar schaden. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
Helaas komt de Monstera zelden tot bloei in de huiskamer. Bij bloei is het beter om de bloem weg te halen, gezien bloei een tweetal nadelen met zich meebrengt. Allereerst verspreidt de bloem een onaangename geur. Daarnaast verbruikt de bloem veel energie die de plant beter kan gebruiken voor de wortels en bladeren.
Meer tonen +Minder tonen -
De Monstera is een uitstekende luchtzuiveraar door de vele huidmondjes die CO² in zuurstof omzetten.
Meer tonen +Minder tonen -
De Monstera is giftig voor kinderen en huisdieren. Vooral katten willen graag kauwen op de bladeren. Neem direct contact op met de huis- of dierenarts bij inname.
Meer tonen +Minder tonen -
De Monstera is niet erg gevoelig voor ongedierte. Mocht de plant last gaan krijgen bij ongedierte zoals wolluis en trips, kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.