De Orchidee is een van de grootste plantenfamilies met wel 20.000 soorten. In de natuur groeit deze plant in bomen, rotsspleten en luchtdoorlatende grond zoals humus. De bekendste Orchidee is de Phalaenopsis, al heeft dit soort ook weer ruim 60 soorten onder zich. In Nederland staat de Orchidee bekend als de meest populaire sierbloem. Bij de juiste verzorging met veel indirect zonlicht kun je lang genieten van de opvallende bloemen. De bloemen bestaan ieder uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Het middelste kroonblad heeft een wat andere vorm en is groter. Zo kunnen insecten makkelijk landen op dit blad en zo de kern van de bloem bereiken.
Wil je de Orchidee kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
De Orchidee is een plant die niet veel water nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond weer droog is geworden voordat je de plant opnieuw water geeft. Geef water op de grond in plaats van op de bloem of plant. Gebruik hierbij water op kamertemperatuur en doe dit bij voorkeur in de ochtend voor een goede opname door de plant.
Voorkom een laag water onder in de pot, want dit kan wortelrot veroorzaken. Let er dus op dat je niet teveel water geeft. In de winter heeft de Orchidee nog minder water nodig. Laat de grond in deze periode eerst een paar dagen opdrogen.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is niet noodzakelijk om de Orchidee te sproeien. In de winter kan sproeien raadzaam zijn om de luchtvochtigheid wat te verhogen. Voorkom dat de bloemen gesproeid worden want die kunnen dan bruine vlekken krijgen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Orchidee staat het liefst op een plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht. Bij teveel zonlicht zal de plant zijn mooie kleur wat meer verliezen en dit zal het blad schaden. Verder is een plek met tocht of dicht bij de verwarming geen aanrader. Hierdoor is de kans op ziekte en ongedierte groter.
Handig om te weten: plaats de plant niet dicht bij een fruitmand. Fruit scheidt namelijk een gas uit die de plant sneller laat verouderen.
Minimale temperatuur
Overdag: 16 ºC
‘s Nachts: 14 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de plant te groot is geworden voor de pot kan deze in een nieuwe gezet worden. Vaak is dit na twee of drie jaar wel nodig. Zorg ervoor dat de nieuwe pot 20% groter is dan de oude pot. Gebruik hierbij potgrond voor Orchideeën. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels sneller kunnen herstellen.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid kun je deze met de stengel verwijderen. Dit is per soort Orchidee verschillend hoe je dit moet doen. Bij veel Orchideeën kun je tien tot twaalf milimeter onder de uitgebloeide bloem de stengel wegknippen. Dode bladeren kunnen ook verwijderd worden. Gebruik bij het verwijderen van bladeren, bloemen of stelen een scherp mes. Hierdoor heelt de wond zich makkelijker.
Meer tonen +Minder tonen -
Het vermeerderen van de Orchidee is geen eenvoudige klus. Dit kan wel op verschillende manieren, die een zorgvuldige uitwerking nodig hebben. De Orchidee kan worden vermeerderd door te scheuren, zaaien en meristemen.
Meer tonen +Minder tonen -
In de lente en zomer kan de Orchidee extra voeding krijgen. Geef in dit geval speciale voeding voor Orchideeën. Geef nooit teveel voeding en vermijd extra voeding in de herfst en winter. Dit kan de plant alleen maar schaden.
Meer tonen +Minder tonen -
De meeste soorten Orchidee bloeien maximaal een keer per jaar. Deze bloei houdt zo’n zes tot tien weken aan. Zet de Orchidee na de bloei op een koelere plek voor ongeveer drie tot vier weken. Zo kan de plant sneller een nieuwe tak produceren die weer opnieuw zal gaan bloeien.
Meer tonen +Minder tonen -
De Orchidee is geen ster in het zuiveren van de lucht. Op een stof na: xyleen. Deze stof komt door verschillende producten in een huishouden vrij en zorgt onder andere voor vermoeidheid.
Meer tonen +Minder tonen -
Per Orchidee is het verschillend of deze giftig is. Neem bij inname door kinderen of huisdieren contact op met de huis- of dierenarts.
Meer tonen +Minder tonen -
De Orchidee is gevoelig voor ongedierte als wolluis. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen deze luis. Mocht de luis hardnekkig zijn, dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.
Meer tonen +Minder tonen -
Als de Orchidee knoppen laat uitvallen is dit vaak het gevolg van teveel water of een tekort aan warmte. Ook te weinig licht kan de oorzaak zijn. Zorg er voor dat de plant niet in een ruimte staat waar het kouder dan vijftien graden Celsius wordt, want dan worden de wortels inactief.
Teveel licht zorgt er juist voor dat het blad verbrand en minder mooi eruit ziet. Bij gebrek aan licht zullen de bladeren donkergroen van kleur worden.