Verzorgingstips Philodendron

De Philodendron is een Griekse benaming voor deze plant. ‘Philo’ staat voor liefde en ‘dendron’ staat voor boom. De plant komt van oorsprong uit de regenwouden van Zuid-Amerika waar hij als klim- en kruipplant voorkomt. Onder de Philodendron vallen veel populaire kamerplanten zoals de Philodendron Scandens, Imperial, Xanadu en Atom. De Monstera (gatenplant) is eigenlijk een soort plant op zichzelf, maar valt ook onder de Philodendron te benoemen vanwege de identieke verzorging die de plant nodig heeft. De Philodendron is een kamerplant die bekend staat om de enorme bladeren met felgroene kleur. De plant kan wel eens een slok water missen en kan prima op kantoor staan. Wil je de Philodendron kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • (Half)schaduw (Half)schaduw
 • Min 15 °C Min 15 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Uitlopers wegknippen Uitlopers wegknippen
 • Uitstekende luchtzuiveraar Uitstekende luchtzuiveraar
 • Giftig Giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Philodendron

Klantenservice

Philodendron verzorging

 • Houd de grond van de Philodendron in de lente en zomer altijd lichtvochtig. Pas wel op met teveel water geven, want daar is de plant gevoelig voor. Geef pas weer water wanneer de grond wat uit begint te drogen. Voel eerst een paar centimeter diep met je vinger in de grond alvorens je opnieuw water geeft. In de herfst en winter mag de grond enkele dagen tot een week uitdrogen voor een nieuwe watergift.
 • Sproei de Philodendron regelmatig om hem gezond en vitaal te houden. Bovendien verwijder je eventueel stof en ongedierte door dit regelmatig te doen.
 • Zet de Philodendron op een plek met (half)schaduw. Zorg voor maximaal drie uur direct zonlicht. Een plaats bij het raam op het noorden is dan ook de beste plek voor deze plant. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 12 ºC
 • Verpot de plant bij voorkeur bij aanschaf en in elk voorjaar, wanneer de plant te groot wordt voor de pot. Gebruik hierbij een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude pot. Vul deze op met potgrond of vulcastrat. Het is niet noodzakelijk om oudere versies van de Philodendron te verpotten. Bij deze oudere planten is vervanging van de toplaag ook voldoende. Haal vijf tot tien centimeter grond uit de pot en vul deze weer aan met verse aarde.
 • Na verloop van tijd zullen de bladeren van de Philodendron verkleuren. In dit geval stoot de plant zijn oude bladeren af om nieuwe verse bladeren te maken. Vaak is dit het geval bij de onderste bladeren van de plant. Teveel water kan leiden tot bruine of gele bladranden. Verminder in dit geval de hoeveelheid water die je geeft. Voorkom een laagje water onderin de pot want dit kan leiden tot wortelrot. Wanneer het blad slap gaat hangen in combinatie met een gele gloed over de bladeren is er sprake van een teveel aan zonlicht. Plaats de plant in dit geval verder van het raam.
 • De klimmende Philodendrons kunnen makkelijk door middel van een mosstok of gaasrek geleid worden. De plant zal namelijk door zijn luchtwortels zich gaan binden aan deze materialen. Verwilderde uitlopers kun je snoeien met een schaar. Voorkom echter dat er teveel bladeren afgeknipt worden.
 • Er zitten wat verschillen in de manier van stekken bij de Philodendron. Hierin onderscheiden wij de manier van stekken bij klimmende en niet-klimmende soorten. Bij de klimmende soorten, zoals de Scandens en de Monstera, kun je een stengel met luchtwortels van de plant halen. Zet dit stekje, waar minstens twee bladeren aan zitten, in een laagje water. De bladeren en stam van dit stekje mogen niet in het water staan. Na verloop van tijd kan dit stekje, indien het voldoende wortels heeft gemaakt, in de grond gezet worden. Bij de niet-klimmende soorten kan de plant worden vermeerderd door te kweken vanuit zaad. Ook kunnen de kleine plantjes die naast de moederplant groeien losgehaald worden en in water of vochtige grond gezet worden. Houd deze stekjes in een warme omgeving met een temperatuur van ongeveer 24 graden Celcius. Voor een optimale groei kun je een plastic zakje over het stekje doen om de luchtvochtigheid te vergroten.
 • Voeding geven aan de Philodendron is niet echt noodzakelijk. Geef optioneel alleen voeding in de lente en zomer en gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel voeding want dit kan de plant alleen maar schaden. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • Helaas komt de Philodendron zelden tot bloei in de huiskamer. Bij bloei is het beter om de bloem weg te halen, gezien bloei een tweetal nadelen met zich meebrengt. Allereerst verspreidt de bloem een onaangename geur. Daarnaast verbruikt de bloem veel energie die de plant beter kan gebruiken voor de wortels en bladeren.
 • De Philodendron is een uitstekende luchtzuiveraar door de vele huidmondjes die CO² in zuurstof omzetten.
 • De Philodendron is giftig voor kinderen en huisdieren. Vooral katten willen graag kauwen op de bladeren. Neem direct contact op met de huis- of dierenarts bij inname.
 • De Philodendron is niet erg gevoelig voor ongedierte. Mocht de plant last gaan krijgen bij ongedierte zoals wolluis en trips, kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite