Verzorgingstips Sansevieria

De Sansevieria kent zijn oorsprong in de tropen van West-Afrika. Hij maakt onderdeel uit van de Dracaena familie. De plant staat in Nederland ook wel bekend als de Vrouwentong en in België als de Wijventong. De Sansevieria is een makkelijk te verzorgen kamerplant. De plant heeft maar weinig water nodig en doodgaan kan de plant alleen wanneer hij teveel water krijgt. Ook kan de plant zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. De Sansevieria Trifasciata is een van de bekendste soorten Sansevieria. Ook de Sansevieria Laurentii en Fernwood zijn bekende kamerplanten. Wil je de Sansevieria kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Eens per 2 weken Eens per 2 weken
 • Zowel zon als schaduw Zowel zon als schaduw
 • Min 6 °C Min 6 °C
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Niet snoeien Niet snoeien
 • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
 • Licht giftig Licht giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Sansevieria

Klantenservice

Sansevieria verzorging

 • Omdat de Sansevieria weinig water verbruikt kun je de plant beter te weinig dan teveel geven. De plant is namelijk bijna niet dood te krijgen. Laat de aarde voor een volgende watergift eerst goed opdrogen. Teveel water kan namelijk leiden tot wortelrot en dat is wel schadelijk voor de plant. In de lente en zomer is twee keer water geven in de week al snel genoeg. In de herfst en winter kan de plant makkelijk zes tot acht weken zonder water. Daarnaast maakt het wel uit welke plek de plant in huis krijgt. Bij een raam op het zuiden heeft de plant meer water nodig dan wanneer deze bij een raam op het noorden staat. Controleer dus in het begin regelmatig of de grond niet te lang nat blijft. Verminder in dat geval de watergift.
 • De Sansevieria kan prima tegen een lage luchtvochtigheid. Het is dan ook niet noodzakelijk om de plant te sproeien. Een regelmatige sproeibeurt kan echter wel het stof en eventueel ongedierte van de plant halen. Dek bij het sproeien de grond van de plant af zodat deze niet te veel water krijgt. Maak na de sproeibeurt de bladeren weer droog zodat eventuele brandplekken voorkomen worden.
 • Het maakt de Sansevieria niet zoveel uit waar hij staat. De plant kan zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek staan. De bladeren van de plant zullen bij een minder verlichte plek donkerder van kleur worden. Op een beter verlichte plek zal het blad juist lichter van kleur worden. Minimale temperatuur Overdag: 6 ºC ‘s Nachts: 0 ºC
 • De Vrouwentong heeft ook wat verpotten betreft weinig aandacht nodig. De plant is geen snelle groeier en hoeft meestal pas na twee tot drie jaar verpot te worden. Gebruik in dit geval een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met potgrond, cactusgrond of vulcastrat. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen na het verpotten.
 • Op een plek waar de plant veel licht ontvangt zullen de bladeren lichter van kleur worden. Wanneer de plant verder van het raam staat wordt het blad juist donkerder van kleur. Teveel water kan leiden tot bruine bladranden en vlekken. Geef in dit geval minder water aan de plant.
 • De Sansevieria kan absoluut niet gesnoeid worden want dit zal de groei van de plant stoppen. Mocht de plant te groot worden kunnen de grootste bladeren het beste verwijderd worden tot op de bodem. Het snoeien tot halverwege het blad kan wel maar is niet mooi. De bruine vlekken, evenals de bruine bladranden, kunnen worden weggesneden.
 • De Sansevieria kan worden vermeerderd door stekken of scheuren. Bij het stekken knip je een blad in stukken van tien centimeter en zet je deze in de grond om wortel te laten schieten. De scheurmethode is een minder lang proces. Hiervoor scheur je een heel blad met wortels van de moederplant af en zet je deze in een laag water. Wanneer de stek genoeg wortels gekregen heeft kan de stek in de grond gezet worden.
 • Omdat de Sansevieria langzaam groeit is er weinig extra voeding nodig. Geef optioneel alleen in de lente en zomer extra voeding. Gebruik in dit geval speciale voeding voor cactussen. Geef nooit meer voeding dan aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing want dit kan de plant schaden. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • De Sansevieria kan tot bloei komen in de woonkamer. In dit geval krijgt de plant mooie bloemen die veel energie kosten. Het beste is om deze bij bloei weg te halen om de plant energie te besparen. Deze energie kan hij beter in de mooie slangachtige bladeren stoppen.
 • De Sansevieria is een sterke luchtzuiveraar die jouw luchtverfrisser prima kan vervangen door CO² ‘s nachts om te zetten in zuurstof.
 • De Sansevieria is een licht giftige plant die bij inname van de bladeren kan leiden tot maag- en darmklachten. Pas dus op met kinderen en huisdieren en neem bij inname of twijfel contact op met de huis- of dierenarts.
 • De Sansevieria heeft niet snel last van ongedierte. Een harde waterstraal kan eventuele luis van de bladeren doen halen. Mocht ongedierte hardnekkig worden dan kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite