Verzorgingstips Schefflera

De Schefflera kent zijn oorsprong in Australië en Nieuw-Zeeland. Hier komt de plant in zo’n 150 verschillende soorten en vormen voor zoals een liaan, boom of struik. Van nature is de Schefflera een klimplant waardoor hij een stok nodig heeft ter ondersteuning. De plant staat in Nederland bekend als de Vingerplant door zijn handvormige bladeren. De bladvorm kan je ook laten denken aan een paraplu, vandaar de Engelse bijnaam ‘Umbrella tree’. De meest bekende soorten zijn de Schefflera Compacta en Actinophylla. De Schefflera stelt weinig eisen aan onderhoud en kan dus zowel in de woonkamer als op kantoor staan. In de zomer dient de grond goed licht vochtig gehouden te worden en in de winter mag de grond kort uitdrogen. Wil je de Schefflera kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Min 14 °C Min 14 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Elk najaar snoeien Elk najaar snoeien
  • Licht giftig (sap) Licht giftig (sap)
  • Gevoelig voor wolluis Gevoelig voor wolluis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Schefflera

Klantenservice

Schefflera verzorging

  • Omdat de Schefflera van nature de droge omstandigheden van Australië gewend is, heeft de plant niet veel water nodig. In de zomer staat de plant het liefst in continu licht vochtige grond en richting de winter mag de grond kort uitdrogen. Eens per week water geven in de lente en zomer is al snel voldoende. In de winter is eens per twee weken water geven prima voor de plant. Geef de plant nooit teveel water, want dit kan een laagje stilstaand water bij de wortels veroorzaken. Hierdoor kan wortelrot ontstaan dat de plant schaadt.
  • Het is raadzaam om de Schefflera eens in de tijd te sproeien. Op deze manier verdwijnt het stof van de plant zodat er meer zonlicht de bladeren kan bereiken en je plant weer wat meer straalt. Bovendien werkt regelmatig sproeien preventief tegen ongedierte.
  • Zet de Schefflera voor een optimale ontwikkeling op een goed verlichte standplaats. Hierbij is drie tot vijf uur direct zonlicht voldoende. Planten die lichter van kleur zijn hebben liever een lichtere standplaats. Deze soorten hebben namelijk minder bladgroenkorrels in hun blad. Zet deze planten op een plek met vijf uur direct zonlicht. Een standplaats enkele meters van het raam op het zuiden is dan ook ideaal voor de Schefflera. De lichtere soorten mogen wat dichter bij het raam staan. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 8 ºC
  • De Schefflera moet eens in de twee á drie jaar verpot worden, afhankelijk van de groei van de plant. Let op dat bij het verpotten de wortels zo min mogelijk beschadigd worden. Verpot dan ook bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich goed kunnen herstellen. Gebruik een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond. Zo heeft je plant weer voldoende ruimte en voedingsstoffen om gezond door te kunnen groeien.
  • Wanneer de bladeren gaan hangen of bruin/geel van kleur worden zullen deze van de plant vallen. Dit is vaak een gevolg van te weinig zonlicht. Plaats de plant in dit geval wat dichter bij het raam. Verder kan ook kou of tocht hiervan de oorzaak zijn. Geef in geen geval extra water wanneer vallend blad voorkomt want een tekort aan water is niet de oorzaak. Teveel water geven zal leiden tot wortelrot wat nog meer bladuitval veroorzaakt. Wanneer de bladeren van de plant een gele gloed krijgen is dit vaak een teken van teveel zonlicht. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.
  • Het is raadzaam om de Schefflera elk najaar te snoeien. Hierdoor kan er meer zonlicht de kern van de plant bereiken in de wintermaanden. De Schefflera zal vervolgens in de lente weer opnieuw uitlopen. Snoei vooral de uitlopers van de plant om zijn mooie vorm weer terug te krijgen.
  • De Schefflera kan worden vermeerderd door te stekken. Knip een stek van tien centimeter af aan de bovenkant van de plant. Zorg ervoor dat deze net onder de bladuitloper afgeknipt wordt. Verwijder het onderste blad en laat twee bladeren aan de stek zitten. Zet dit stekje vervolgens in een laag water bij een temperatuur van 24 graden. Plaats een plastic zakje over het stekje om de luchtvochtigheid te verhogen voor een optimale ontwikkeling. Zet het stekje niet in direct zonlicht want dit kan het stekje doen uitdrogen of zelfs verbranden. Wanneer de stek wortels krijgt kan de nieuwe plant in vochtige grond gezet worden. Houd de grond nog steeds licht vochtig. Na verloop van tijd kan de plant meer direct zonlicht verdragen.
  • Het is niet noodzakelijk om de Schefflera extra voeding te geven. Geef optioneel alleen in de lente en zomer extra voeding en gebruik dan voeding voor kamerplanten. Geef nooit meer voeding dan aangegeven op de gebruiksaanwijzing want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • In de woonkamer zal de Schefflera niet snel tot bloei komen. In het geval van bloei, zul je prachtige bloemen zien van tien centimeter lang en vol met kleine vruchten. Het is raadzaam om de bloemen te verwijderen wanneer deze bloeien want deze bloemen kosten de plant veel energie. Deze energie kan de plant beter inzetten voor de ontwikkeling van zijn nieuwe bladeren.
  • De Schefflera is net als alle andere planten een natuurlijke luchtverfrisser omdat hij CO² omzet in zuurstof. Naast deze gezonde eigenschap haalt de plant ook nog eens andere schadelijke stoffen uit de lucht. Een prima luchtzuiveraar dus.
  • Het sap van de Schefflera is licht giftig en kan bij contact met de huid irriteren. Bij inname kan het leiden tot braken. Houd de plant dus buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Neem bij irritatie en inname contact op met de huis- of dierenarts.
  • De Schefflera kan last krijgen van ongedierte zoals wolluis. Dit wordt al snel veroorzaakt door tocht. Een sproeibeurt met krachtige waterstraal kan deze wolluis van de plant doen halen. Wanneer het ongedierte hardnekkig is kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite