De Scindapsus Pinnatum heeft ook wel de naam Scindapsus Epipremnum. Hij komt vooral in de regenwouden van Zuidoost-Azië voor. Epipremnum is een Griekse naam waarbij Epi ‘op’ en Premnum ‘stam’ betekent. In de tropen groeit de plant namelijk aan de stam van grote bomen. Hier kunnen de bladeren van de plant wel 90 centimeter groot worden. De Scindapsus staat verder bekend als een van de meest luchtzuiverende planten doordat de plant veel schadelijke stoffen omzet in voedingsstoffen voor zichzelf. De Scindapsus heeft met zijn prachtige groene, gele of witte bladeren een hoge luchtzuiverende kwaliteit en lage eisen op het gebied van verzorging. Het is een plant die vooral in de huiskamer of op kantoor te vinden is.
Wil je de Scindapsus kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
De Scindapsus Epipremnum dient in continu lichtvochtige grond te staan. Geef dus regelmatig een kleine hoeveelheid water in plaats van een enkele keer een grote hoeveelheid tegelijk. Hierdoor voorkom je ook dat er een laag water onderin de pot blijft staan dat wortelrot kan veroorzaken. Controleer regelmatig de grond of deze niet te nat of te droog is na vier dagen. In de winter heeft de plant minder water nodig door de verminderde lichtintensiteit en temperatuur, pas hier de waterafgifte op aan.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is raadzaam om de Scindapsus regelmatig een sproeibeurt te geven. Hierdoor kan het stof van de bladeren worden gehaald en bovendien werkt sproeien preventief tegen ongedierte. Hierdoor straalt je plant wat meer en houd je de plant gezond.
Meer tonen +Minder tonen -
De Scindapsus staat het liefst op een plek met veel licht, maar een halfschaduw plaats is ook prima. De plant kan echter niet zo goed tegen direct zonlicht dus zet hem niet voor een raam op het zuiden. Op een donkere standplaats zal het blad groener en donkerder worden. Hoe meer licht de plant bereikt, hoe meer het blad bont gekleurd is.
Minimale temperatuur
Overdag: 16 ºC
‘s Nachts: 12 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
Mocht de Scindapsus zich nog in de kweekpot bevinden is het raadzaam om deze in een grotere (sier)pot te zetten. Verder is het aan te raden om de plant eens in de twee á drie jaar in een nieuwe pot te zetten. Gebruik een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond of vulcastrat. Pas bij het verpotten op dat de wortels zo min mogelijk beschadigd worden. Verpot bij voorkeur vlak voor de lente zodat eventuele beschadigde wortels zich goed kunnen herstellen.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de bladeren van de plant donkergroen of egaal worden is dit vaak een gevolg van te weinig licht. Zet de Scindapsus in dit geval wat dichter bij het raam. Teveel direct zonlicht kan leiden tot bruine vlekken of geel blad. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.
Meer tonen +Minder tonen -
Het snoeien van de Scindapsus is vrij eenvoudig. De lange bladslingers kunnen makkelijk worden afgeknipt. Bij een mosstok kunnen de lange sliertige bladeren ook met een touwtje of paperclip aan de stok worden bevestigd. Zo behoud je de volheid van de plant en is snoeien niet meer nodig.
Meer tonen +Minder tonen -
De Scindapsus is te vermeerderen door te kopstekken. Hiervoor knip je een stek van tien centimeter onder het blad af. Er moet minimaal een luchtwortel bij het stekje zitten. Deze luchtwortels verschijnen vaak als kleine knobbels op de stengel van de plant. Verwijder hierna het onderste blad zodat er twee bladeren aan de stek zitten. Deze stek moet vervolgens in een laag water staan. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder water zit en de rest van de stek zich boven water bevindt. Na enkele weken heeft de plant nieuwe wortels aangemaakt zodat de plant in de grond gezet kan worden. Het beste is om meerdere stekjes op deze manier naast elkaar te zetten zodat er een mooie volle plant ontstaat.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is raadzaam om de plant in de lente en zomer eens in de vier weken plantenvoeding te geven. Geef in dit geval voeding voor kamerplanten en geef nooit meer dan aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
De Scindapsus Epipremnum produceert geen bloemen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Scindapsus is een sterke luchtzuiveraar en staat in de top tien van de beste luchtzuiverende planten die NASA heeft opgesteld. Naast het omzetten van CO² in zuurstof, zet de plant met zijn speciale huidmondjes schadelijke stoffen uit de lucht om in schone lucht.
Meer tonen +Minder tonen -
Er zijn soorten van de Scindapsus die giftig zijn. Neem bij inname van het blad contact op met de huis- of dierenarts.
Meer tonen +Minder tonen -
De plant is relatief ongevoelig voor ongedierte. Mocht de plant toch last gaan krijgen van ongedierte kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.