Verzorgingstips Tradescantia

De Tradescantia, ook wel Vaderplant genoemd, komt van oorsprong uit de tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. De plant dankt zijn naam aan de Britse hovenier John Tradescant die tuinman was aan het hof van koning Karel I van Engeland. In Engeland wordt de plant ook wel ‘Spiderwort’ genoemd. De plant is kruidachtig en kan zo’n 60 centimeter hoog worden. De bladeren zijn smal, langwerpig en grasachtig. De bloemen kunnen wit, roze of paars van kleur zijn. De plant is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant en kan prima op een halfschaduw tot verlichte plek staan. De plant is geliefd vanwege de zeer eenvoudige manier van stekken. Wil je de Tradescantia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • 1x per week 1x per week
 • Lichte standplaats Lichte standplaats
 • Min 15 °C Min 15 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Tradescantia

Klantenservice

Tradescantia verzorging

 • De Tradescantia heeft vrij weinig water nodig, eenmaal per week is al snel genoeg. Laat de grond eerst kort opdrogen voordat de plant opnieuw water krijgt. Als de plant voor een langere tijd droog staat, gaan de bladeren hangen en wordt het blad doffer. Laat dit niet te vaak gebeuren want de stengels verdrogen hierdoor waardoor de rest van de stengel van de plant afvalt. Voorkom dat er een laag water onderin de pot komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken. Geef dus nooit teveel water.
 • De Tradescantia kan een regelmatige sproeibeurt goed gebruiken. Dit zal de luchtvochtigheid ten goede doen en zal de plant bovendien weer wat meer laten stralen. Verder zorgt sproeien ervoor dat het stof van de bladeren wordt afgespoeld en het werkt preventief tegen ongedierte. Pas wel op dat de grond van de plant bij het sproeien niet te vochtig wordt.
 • De Tradescantia ontvangt het liefst zoveel mogelijk indirect licht. Enkele uren direct zonlicht is meer dan genoeg. De plant kan dan ook het beste op een halfschaduw tot verlichte plek staan. Hoe lichter de standplaats, hoe lichter het blad is, Bij bladverkleuring kan het zijn dat de plant iets te veel licht ontvangt. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Wanneer de plant weinig nieuw blad aanmaakt kan de plant juist beter wat dichter bij het raam staan. De Tradescantia is een kamerplant maar kan in de zomer ook goed buiten staan. Zorg ervoor dat de plant niet in de volle wind staat en houdt hem af van vol zonlicht. Teveel zonlicht kan het blad doen verschroeien. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 10 ºC
 • De Tradescantia kan het beste bij aanschaf en/of om de één à twee jaar verpot worden. Verpot bij voorkeur in het voorjaar zodat eventueel beschadigde wortels na het verpotten zich beter kunnen herstellen. Gebruik hiervoor een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond. De plant is een snelle groeier. Als je wenst dat de plant wat kleiner blijft is het raadzaam om de Tradescantia in een niet te grote pot te zetten. De plant gaat zeer waarschijnlijk over de rand hangen dus een relatief hoge pot is verstandig voor deze Vaderplant.
 • De Tradescantia kan na verloop van tijd last krijgen van geel gekleurde bladeren. Dit is een natuurlijk ouderdomsproces en valt niet te voorkomen. Deze bladeren verwijder je en op deze plek zal een nieuwe uitloper met blad gaan groeien. Dit geldt hetzelfde voor verdroogde bladeren. Wanneer de plant bruine bladeren krijgt, is dit vaak een gevolg van een te lage luchtvochtigheid. Een regelmatige sproeibeurt is dan ook raadzaam.
 • De oud geworden bladeren kunnen van de plant worden gehaald. Verder kan de plant snel gaan woekeren en dus is het regelmatig snoeien van de plant aan te raden. De stengels die teruggesnoeid zijn, zullen op ongeveer dezelfde plek weer uitlopen. De afgesneden takken kunnen gebruikt worden om te stekken.
 • De Tradescantia is vooral populair door de makkelijke en leuke manier van stekken. De stengels van de plant hebben verbuigingen en deze hoeken zullen bij contact met de grond na verloop van tijd vanzelf wortel schieten. Knip zo’n stukje plant onder deze hoek af en zet deze vervolgens in vochtige grond of in een laag water. Na een korte tijd zal de stek wortel schieten. Zorg ervoor dat de stek zo’n tien tot vijftien centimeter lang is en drie á vier bladeren heeft. Bij voldoende wortels kan de stek in volle grond gezet worden. Het beste is om meerdere stekjes bij elkaar te zetten om een mooie, volle plant te creëren.
 • Het is raadzaam om de plant in de lente en zomer voeding voor kamerplanten te geven. Let goed op de gebruiksaanwijzing en geef nooit meer voeding dan nodig is want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Geef geen voeding in de herfst en winter, dit is absoluut overbodig.
 • De Tradescantia kan bloeien. Het uiterlijk van de bloem verschilt per soort. De Tradescantia Zebrina krijgt roze/paarse bloemen. De Tradescantia Green Hill en Quadricolor krijgen kleine witte bloemen. Het komt echter niet snel voor dat de plant binnenshuis bloeit. Het is raadzaam om de bloemen te verwijderen want dit kost de plant veel energie die hij beter in zijn bladeren en wortels kan stoppen.
 • De Tradescantia is een licht luchtzuiverende kamerplant.
 • Afhankelijk van het soort is de Tradescantia vaak licht giftig. Inname kan misselijkheid veroorzaken. Neem bij inname of twijfel contact op met de huis- of dierenarts.
 • De Tradescantia kan na verloop van tijd last gaan krijgen van ongedierte zoals luis. Kijk hiervoor regelmatig goed onder de bladeren of ongedierte aanwezig is. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn dan kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite