Verzorgingstips Washingtonia

De Washingtonia palm, behorend tot de Areaceae, kent zijn oorsprong in Mexico, Californië en delen van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Hier krijgt de Mexicaanse waaierpalm veel zonlicht en is dan ook alleen geschikt voor binnen wanneer de palm minimaal vijf uur direct zonlicht krijgt. De Washingtonia Filifera en Robusta zijn de meest bekende soorten die uit Mexico en Californië komen. Wil je de Washingtonia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht
 • Min 0 °C Min 0 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
 • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Washingtonia

Klantenservice

Washingtonia verzorging

 • De Washingtonia palm dient altijd in licht vochtige grond te staan. In de zomer komt dit neer op eens per vijf dagen water geven en in de winter eens per tien dagen. Controleer in het begin of de grond niet te snel opdroogt. Als de grond snel opdroogt, geeft dan meer water. Teveel water kan leiden tot een laag stilstaand water bij de wortels. Dit kan wortelrot veroorzaken en dat is schadelijk voor de palm. Geef dus nooit teveel water. In de zomerperiode mag de Mexicaanse waaierpalm buiten staan. Hierdoor krijgt de palm meer licht en door de regenbuien kan eventueel ongedierte of stof worden afgespoeld. Buiten verbruikt de palm wel meer water dus houdt hier rekening mee.
 • Het is raadzaam om de palm regelmatig een sproeibeurt te geven. In de winter, wanneer de kachel aangaat, zal de luchtvochtigheid relatief laag zijn in huis en een frisse sproeibeurt zal deze luchtvochtigheid kunnen compenseren. Bovendien zal eventueel ongedierte en stof van de palm gespoeld worden waardoor de palm weer wat meer straalt.
 • Zet de Washingtonia op de meest verlichte plek binnenshuis voor een optimale verzorging. Minimaal vijf uur direct zonlicht is ideaal voor de palm. Een plek bij het raam op het zuiden is dan ook aan te raden. Bij te weinig licht zal de groei van de palm afnemen en bovendien gaan de bladeren in dit geval hangen. Een plek bij het raam op het noorden is dan ook af te raden. Minimale temperatuur Overdag: 0 ºC ‘s Nachts: -5 ºC
 • De Washingtonia kan het beste bij aanschaf en om de twee jaar verpot worden. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude en vul deze op met palmenpotgrond of vulcastrat. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen.
 • Bruine bladpunten zijn bij de Washingtonia niet te voorkomen. Dit is een natuurlijk proces bij de palm. Vooral de oudere bladeren die zich onderaan de palm bevinden hebben deze bladpunten. Bij verplaatsing naar een lichtere standplaats, bijvoorbeeld in direct zonlicht buiten, zal de palm wat meer geelkleurige bladeren hebben door de hogere lichtintensiteit. Het nieuwe blad zal na verloop van tijd beter tegen dit lichtval kunnen. Bij veel wind zal het blad lelijk worden. Zet de plant in dit geval wat dichter bij een muur of schutting wanneer je hem buiten zet.
 • Het onderste blad dat na verloop van tijd oud en lelijk wordt, kun je het beste verwijderen. De palm kan deze energie beter steken in het nieuwe blad dat boven aan de palm zal groeien. De stam van de palm mag absoluut niet worden teruggesnoeid, hierdoor sterft de palm.
 • De Washingtonia palm kan worden vermeerderd door middel van zaden. Dit is een lang en moeilijk proces.
 • In de lente en zomer mag de Washingtonia extra voeding hebben. Geef in dit geval voeding voor palmen. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel want dit kan schadelijk zijn voor de palm. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • Enkel de volwassen exemplaren van de Washingtonia komen tot bloei. In de woonkamer zal de palm niet snel dit stadium bereiken. In de natuur krijgt de volwassen palm volle trossen met vruchten.
 • De Washingtonia palm is een gemiddelde luchtzuiveraar onder de binnenplanten.
 • De Washingtonia is niet giftig. De palm heeft echter wel scherpe doorns dus pas op met kinderen en huisdieren.
 • De Washingtonia kan last gaan krijgen van schildluis. Het blad van de palm wordt in dit geval plakkerig en de palm ziet er niet meer gezond uit. De besmette bladeren moeten weg gesnoeid worden. Ook kan er spint optreden. Dit is vaak een gevolg van te droge lucht. Het ongedierte kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite