Verzorgingstips Yucca

De Yucca komt oorspronkelijk uit Amerika en leeft ook in het Caribisch gebied. In het zuiden van Californië ligt een zogenaamd Yucca Valley, waar veel Yucca’s te vinden zijn. De plant heeft als bijnaam de ‘Palmlelie’ terwijl de Yucca geen onderdeel is van de palmen. De plant is namelijk onderdeel van de Asparagaceae familie. In het wild wordt de Yucca vrij groot, waardoor de takken in stukken worden afgezaagd en naar Nederland worden gebracht. In Nederland worden deze stammen gepoot om vervolgens als kamerplanten op te groeien. De Yucca Elephantipes, Maya, Jewel en Filamentosa zijn de meest voorkomende soorten. Wil je de Yucca kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond eerst droog laten worden Grond eerst droog laten worden
  • Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht
  • Min 10 °C Min 10 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Sap is giftig Sap is giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Yucca

Klantenservice

Yucca verzorging

  • Laat de grond van de Yucca eerst opdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt. Vaak is eens in de twee weken water geven al voldoende. In de zomer kan de plant een extra slok water wel gebruiken en in de winter is eens per vier weken water geven voldoende. Zorg er in elk geval voor dat de Yucca niet teveel water krijgt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Bovendien zal de stam onderaan zacht worden bij teveel water.
  • Het is niet noodzakelijk om de Yucca te sproeien. De plant kan namelijk prima tegen droge lucht. Bij een sproeibeurt zal wel het stof van de plant verdwijnen waardoor je plant weer gaat stralen. Daarbij werkt regelmatig sproeien preventief tegen ongedierte en ziektes. Zorg bij het sproeien dat er kalkvrij water of regenwater wordt gebruikt zodat er geen kalkaanslag op de bladeren komt.
  • De Yucca is een groot zonliefhebber. Bij voldoende licht blijven de bladeren namelijk mooi. Geef de plant dan ook minstens vijf uur per dag direct zonlicht. Hierdoor is een plek bij het raam op het zuiden ideaal. Een plek bij het raam op het noorden is een minder goed idee. Zorg ervoor dat de Yucca niet op de tocht of bij een verwarming staat. In de zomer kan de Yucca buiten gezet worden maar zet de plant bij een temperatuur lager dan de tien graden weer binnen. Minimale temperatuur Overdag: 10 ºC ‘s Nachts: 4 ºC
  • Omdat de Yucca niet snel groeit is het verpotten vaak pas om de twee à drie jaar nodig. In de lente en zomer zullen de bladeren van de plant wat voller worden, maar verpotten is hierbij niet nodig. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen. Gebruik een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels want stilstaand water kan hierdoor minder makkelijk de wortels bereiken waardoor het snel deze zullen gaan rotten. Het is wel aan te raden om elk jaar de bovenlaag van de grond te vervangen zodat de plant genoeg nieuwe voedingsstoffen uit de grond kan halen.
  • De Yucca is makkelijk te verzorgen en zal niet snel last gaan krijgen van verkleurde bladeren. Mocht de plant gele bladeren krijgen dan is dit vaak het gevolg van teveel water. Bovendien kan teveel water geven ervoor zorgen dat de bladeren slap worden en gaan hangen. Bruine bladeren zijn het gevolg van verbranding. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Het onderste blad van de Yucca kan afsterven. Dit is een natuurlijk proces en valt dus niet te voorkomen. Deze dode bladeren kunnen afgeknipt worden, de plant zal vanzelf nieuwe bladeren aan laten groeien.
  • De onderste bladeren van de plant zullen door het natuurlijk proces vanzelf afsterven. Deze dode bladeren kunnen prima van de plant gehaald worden. Pas hierbij op dat je niet in contact komt met het sap wat vrijkomt bij het snoeien of weghalen van bladeren. Dit kan namelijk een irriterende werking hebben. De te lang geworden stammen kunnen met een zaag worden ingekort. De stam is na het snoeien gevoelig voor infecties. Dicht de wond van de stam af met wax om infecties te voorkomen. Het beste is om in de lente te snoeien zodat er voldoende licht valt op de plant. De kans op het groeien van kopstekken wordt hierdoor wel kleiner. Om de kans op het groeien van kopstekken te vergroten kan er een plastic zak over de stam gedaan worden. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit zal de groei bevorderen.
  • De afgezaagde stammen van de Yucca kunnen in een licht vochtige grond gezet worden. Doe dit bij voorkeur in de lente en zorg ervoor dat de temperatuur ongeveer 22-24 graden is. Haal de onderste bladeren van de stam weg zodat er nog enkele bladeren aan de stam blijven zitten. Houd de grond van de Yucca in het begin altijd licht vochtig.
  • Omdat de Yucca een langzame groeier is en weinig voeding verbruikt is het niet noodzakelijk om de plant extra voeding te geven. Bij het geven van extra voeding kun je voeding voor kamerplanten geven. Geef dit alleen in de lente en zomer, in de herfst en winter kan extra voeding schadelijk zijn voor de plant. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel voeding.
  • Het gebeurt zelden dat de Yucca in de woonkamer tot bloei komt. Het is raadzaam om bij bloei de bloemen te verwijderen. De bloemen kosten de plant veel energie en die kan de plant beter gebruiken voor de stammen en bladeren.
  • Naast de mooie verschijning is de plant ook een prima luchtzuiveraar. Een extra reden om deze plant een plekje in de woonkamer te geven.
  • Het sap van de Yucca is giftig en kan irriterend werken bij contact met de huid. Neem bij twijfel of inname door kinderen of huisdieren contact op met de huis- of dierenarts.
  • De Yucca kan last gaan krijgen van ongedierte zoals luis. Let dus goed op de bladeren en controleer regelmatig de onderkant van de bladeren. De plant kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden bij ongedierte.

Search engine powered by ElasticSuite