Verzorgingstips Zamioculcas

De Zamioculcas komt van nature voor in de relatief droge gebieden van Oost-Afrika. De plant vind je in Kenia, Zimbabwe, Tanzania en in Zanzibar. Met name op het eiland Zanzibar komt de Zamioculcas veel voor waar hij goed in de exotische sfeer past. De plant dankt zijn naam aan een combinatie van twee losse woorden. Culcas staat voor een ander geslacht van planten, waarbij het nog steeds een raadsel is waarom deze naam gekozen is aangezien er weinig overeenkomsten zijn tussen de Culcas plantengroep en de Zamioculcas. Zamio staat zeer waarschijnlijk voor de Zamia-varens waarvan de bladeren redelijk lijken op die van de Zamioculcas. De plant draagt verder de bijnamen ZZ-plant of Emerald palm. De Zamioculcas is een zeer populaire kamerplant en is eenvoudig te verzorgen. De plant slaat namelijk veel water op in de wortels en stam. Zorg er echter voor dat deze binnenplant vaak genoeg verpot wordt zodat de dikke sterke wortels voldoende ruimte krijgen. Wil je de Zamioculcas kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond eerst droog laten worden Grond eerst droog laten worden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 10 °C Min 10 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Licht giftig Licht giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Zamioculcas

Klantenservice

Zamioculcas verzorging

  • Omdat de Zamioculcas van nature een droge omgeving gewend is, heeft de plant weinig water nodig. Bovendien slaat de plant water op in de bladeren, wortels en stam. Hierdoor kan de plant een langere tijd zonder gietbeurt overleven. In de zomer is één tot twee keer per week water geven voldoende, in de winter kan de grond drie tot vier weken opdrogen. Het is belangrijk om de grond van de plant eerst goed op te laten drogen voor een nieuwe waterbeurt. Het grootste gevaar van deze Emerald plant is teveel water. Hierdoor kan de plant er al snel slecht uit gaan zien. De plant krijgt dan ook liever een keer te weinig dan teveel water.
  • Het is niet noodzakelijk om de Zamioculcas te sproeien, aangezien de plant wel wat droge lucht gewend is. Een sproeibeurt kan het eventuele stof wel van de plant verwijderen en hierdoor kan meer licht de plant bereiken.
  • Afgezien van een plek met enkel schaduw kan de Zamioculcas overal staan. Hoe meer licht, hoe sneller de plant zal gaan groeien. Op een plek met veel direct zonlicht zal de plant zo snel gaan groeien dat de plant kan gaan bezwijken onder zijn gewicht. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Vermijd bij voorkeur een standplaats waar de hete middagzon schijnt. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Minimale temperatuur Overdag: 10 ºC ‘s Nachts: 6 ºC
  • De Zamioculcas heeft grote sterke wortels die na verloop van tijd de pot kapot kunnen drukken. Verpot de Zamioculcas bij snelle groei dus regelmatig om voldoende ruimte te geven aan deze wortels. Dit is vaak eens per twee jaar nodig. Gebruik hierbij een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond. Het gebruik van hydrokorrels is sterk af te raden bij de Emerald plant. Het stilstaande water tussen deze korrels kan minder makkelijk de wortels bereiken en kan gaan rotten.
  • Wanneer de Zamioculcas geel, bruin of slap hangend blad krijgt kunnen deze bladeren het beste verwijderd worden. Naast een slechte verzorging kan ook het natuurlijke ouderdomsproces de oorzaak zijn. Teveel water is vaak de oorzaak van lelijk blad. Bij verkleuring van de bladeren kun je dus het beste een tijdje minder water geven. Bij een gele gloed op de bladeren kan teveel zonlicht de oorzaak zijn. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.
  • Het lelijk geworden blad kan eenvoudig van de plant verwijderd worden. Knip deze zo dicht mogelijk bij de stengel af. Zo oogt de plant weer frisser en bespaar je bovendien energie voor de plant. De stam van de plant kan niet worden teruggesnoeid. Was na het snoeien je handen want de plant is giftig. Het kan dus raadzaam zijn om tijdens het snoeien gebruik te maken van handschoenen.
  • De Zamioculcas kan worden vermeerderd door een stengel af te snijden en in licht vochtige grond te zetten. Houd de grond een tijd lang licht vochtig en de stek zal na een tijdje een wortelstok vormen waaruit nieuwe stengels en bladeren zullen gaan groeien. Stek bij voorkeur in de lente zodat de ontwikkeling optimaal is. Een snellere manier van stekken is door de Zamioculcas te scheuren. Haal hiervoor de plant uit de pot en haal de wortels uit elkaar. Zorg er hierbij voor dat meerdere stengels voldoende wortels hebben zodat deze stengels vervolgens apart in een pot gezet kunnen worden.
  • Om de Zamioculcas snel te laten groeien kan de plant in de lente en zomer extra voeding gebruiken. Gebruik hierbij voeding voor kamerplanten en geef nooit meer dan aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing. Teveel voeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig. Een overdosis aan voeding kan namelijk het afsterven van de plant betekenen.
  • Bij goede verzorging kan de Zamioculcas tot bloei komen. Dit zal echter niet snel gebeuren in de woonkamer. Mocht de plant toch bloemen gaan krijgen dan is het raadzaam om deze te verwijderen. De bloemen verspillen namelijk veel energie die de plant beter in zijn stengels en bladeren kan steken.
  • De Zamioculcas is geen held in het zuiveren van de lucht. Doordat de plant bij weinig zonlicht niet snel groeit zal de plant op een laag tempo CO² omzetten in zuurstof.
  • De Zamioculcas is licht giftig, dus pas op met kinderen en huisdieren. Neem bij twijfel of inname contact op met de huis- of dierenarts.
  • De Zamioculcas heeft niet snel last van ongedierte. Mocht de plant toch last krijgen van ongedierte zoals luis of spint, dan kan dit makkelijk van de plant gespoeld worden met lauw water. Bij hardnekkig optreden van het ongedierte kan de plant zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite