Hoe verzorg ik hydrocultuur planten? 

Wat is hydrocultuur?

In de zakelijke wereld van kantoren, hotels en openbare ruimtes is hydrocultuur een snel toenemend en populair product. Een hydrocultuurplant is namelijk gemakkelijker te onderhouden dan de traditionele plant met potgrond. De gemiddelde hydrocultuurplant heeft maar één keer per drie à vier weken water nodig. Dat betekent dat je maar zo'n twaalf keer per jaar water hoeft te geven! Hydrocultuurplanten zijn speciaal opgekweekt om met de wortels in het water te staan. Hierdoor kunnen deze planten op een gemakkelijke manier gevoed worden. Bij deze planten worden hydrokorrels gebruikt, een luchtig substraat waardoor de wortels vanuit de lucht genoeg zuurstof kunnen opnemen. Je gebruikt een watermeter om de waterafgifte in de gaten te houden.

 

Voordelen van hydrocultuur

 

  • Gemiddeld één keer per maand water geven, ideaal voor vakantie
  • Weinig omkijken naar de plant
  • Langere levensduur, minder kans op ongedierte  
  • Makkelijk te verzorgen door meerdere mensen 


Water geven aan de hand van de watermeter

Handig, zo geef je nooit teveel water! De watermeter stijgt gelijk bij het watergeven. Zodra deze vier dagen op MIN staat, vul je weer bij.

Gebruik altijd een inzethoes

Met de inzethoes zorg je ervoor dat het water bij de wortels blijft zitten en dat de watermeter goed wordt afgelezen. 

Hydrocultuur opmaken

Het opmaken van een hydrocultuur plant is een klein werkje, maar vervolgens heb je er geen omkijken meer naar.
Dit heb je allemaal nodig:

➔ Bloempot
➔ Watermeter (altijd gratis meegeleverd!)
➔ Hydrokorrels
➔ Inzethoes
➔ Hydrocultuur vaste voeding
➔ Siergrind (optioneel)


Hydrocultuur benodigdheden

inzethoes

Stappenplan

Zorg dat je een wat ruimere bloempot hebt dat de afmeting van de kweekpot van jouw hydrocultuur plant. Plaats daar de inzethoes in. Deze is nodig om de pot volledig waterdicht te maken, en om ervoor te zorgen dat het water de wortels bereikt. Plaats de inzethoes in de bloempot, knip deze zo nodig bij. Heb je een hoge pot? Vul dan eerst de pot met korrels en plaats daarop de inzethoes. Zorg ervoor dat de inzethoes net onder de potrand komt en dat hij goed aansluit. Leg daarna één à twee eetlepels voeding op de bodem. Bij kleine planten tot 150 cm is één eetlepel per zes maanden voldoende. Heb je een grotere plant, dan raden we twee eetlepels aan. De watermeter en plant met kweekpot plaats je in de inzethoes. De watermeter en kweekpot staan zo gelijk op hoogte zodat de meter goed kan worden afgelezen. Vul de rest van de ruimte op met hydrokorrels. Optioneel kun je nog een laagje siergrind toevoegen om het mooi af te werken.

 

Verzorging

Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat. Wacht drie tot vier dagen wanneer de watermeter op 'MIN' staat alvorens je opnieuw water geeft. Zo hebben de wortels even wat tijd om te luchten.

 

Tips!

  Soms slaan de hydrokorrels wit uit. Dit is geen schimmel zoals veel mensen denken. Dit zijn mineralen en is volkomen ongevaarlijk voor de plant. Een laagje siergrind of sierstenen voorkomt dat je dit ziet.

  In het begin moet een hydrocultuurplant nog acclimatiseren. Dit betekent dat je de eerste twee tot drie maanden meer water dan gebruikelijk moet geven. Houd vooral de watermeter goed in de gaten.

  Komt de watermeter niet meer omhoog? Het kan zijn dat hij even vast zit door de korrels. Tik tegen de doorzichtige bovenkant aan en hij zou weer naar behoren moeten werken. 

 

Search engine powered by ElasticSuite