Fleur.nl

Winkelwagen

Planten op kantoor

Grote kantoorplanten

Kamerplanten zijn voor ieder interieur een waardevolle toevoeging. Ook op kantoor zijn planten een nuttige toevoeging. Vooral luchtzuiverende planten zijn belangrijk voor het welzijn en werkprestaties van uw personeel, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  

Effecten van planten

De fysieke en mentale gezondheid van werknemers is cruciaal voor elke organisatie. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat planten daarin een belangrijke rol kunnen spelen. De meeste mensen brengen 90% van hun tijd binnenshuis door. Helaas zijn huizen en kantoorruimtes vaak slecht voorzien van daglicht en luchtfiltering, terwijl het besef toeneemt dat deze factoren cruciaal zijn om moeheid en ziekte te voorkomen en werk- en leerprestaties te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat planten een positieve invloed kunnen hebben op de prestaties van werknemers. Planten verbeteren het werkklimaat wat leidt tot gezondere en productievere werknemers. 

Luchtzuiverende planten hebben nog een belangrijk voordeel: ze zuiveren de lucht door schadelijke stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Dit is vooral gunstig tegen fijnstof. Fijnstof zijn microscopische stofdeeltjes met een chemische samenstelling, die afkomstig zijn van o.a. printers.

Fijnstof kan, in samenwerking met de droge lucht die door computers wordt verspreid, zeer schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid in de vorm van irritaties aan de huid, ogen en keel. Ook hoofdpijn en pijn aan de ogen kan aan gevolg zijn van een slecht geventileerde kantoorruimte. Deze aandoeningen worden ook wel het “Sick Building Syndrome” genoemd.

Standplaats van planten

Iedere plant produceert een andere hoeveelheid zuurstof en iedere luchtzuiverende plant zuivert een andere hoeveelheid zuurstof. Bovendien heeft iedere plant andere behoeftes qua lichtintensiteit. Houdt hier daarom goed rekening mee bij het plaatsen van planten. Over het algemeen geldt dat grote planten zorgen voor meer luchtopbrengst.

Plaats luchtzuiverende planten bij voorkeur naast printers en desktops, om verspreiding van fijnstof en droge lucht te voorkomen. Een luchtzuiverende plant zuivert gemiddeld 3 kubieke meter aan lucht.

Benodigdheden

Om optimaal van de voordelen van kantoorplanten gebruik te kunnen maken is het belangrijk dat de planten goed worden verzorgd. Om de verzorging van de kantoorplanten makkelijker te maken zijn een aantal benodigdheden nodig. 

 • Potgrond
 • Plantenvoeding
 • Sierpot
 • Watermeter (of sierpot met watermeter)
 • Siergrind (optioneel)

Beste kantoorplanten voor direct zonlicht

1.    Kentiapalm
De Kentiapalm is een prachtige tropische palm. Kentiapalmen stellen weinig eisen aan lichtintensiteit en kunnen zowel in direct zonlicht,
als in de schaduw worden geplaatst. De Kentiapalm groeit de hoogte in, waardoor hij weinig vloeroppervlakte nodig heeft.

Onderhoudstips:

 • Zorg dat de potgrond altijd licht vochtig is.
 • Makkelijke plant en kan op veel plekken in huis of kantoor worden neergezet. Maakt de kentiapalm weinig nieuw blad aan,
  plaats de kentia dan dichter bij het raam.
 • Vanaf maart tot en met september om de week een scheutje palmvoeding geven.
 • Krijgt de kentiapalm vergeelde bladeren dan kan je deze gewoon afknippen.

2.    Beaucarnea (Olifantenpoot)
De Beaucarnea is een boomvormige plant en heeft lange naar afbuigende bladeren.
Plaats de plant op een zonnige plek en geef de plant ongeveer een keer per maand water. De plant kan goed tegen droge lucht

Onderhoudstips:

 • Geef de plant weinig water (zo’n 1x per maand)
 • Plaats de plant op een zonrijke plek
 • Extra voeding heeft de olifantenpoot eigenlijk niet nodig en alleen in de zomermaanden.
 • De olifantenpoot heeft weinig onderhoud nodig en weinig last van vergeelde bladeren. Als je een geel blad tegenkomt kan je deze naar beneden lostrekken. Als de plant te weinig nieuwe bladeren aanmaakt krijgt de plant te weinig licht of te veel water.

3.    Yucca (Palmlelie)
Yucca’s komen het beste tot hun recht wanneer deze dichtbij het raam in direct zonlicht worden geplaatst. Yucca’s hebben weinig water nodig, waardoor ze een zeer geschikte kantoorplant zijn.

Onderhoudstips

 • De yucca mag in direct zonlicht geplaatst worden maar kan ook op donkere plek staan.
 • Geef de plant eens per maand water
 • In de winter is het belangrijk dat je de yucca niet te veel water geeft. Laat eerst de grond volledig droog worden voordat je water geeft.

Beste kantoorplanten voor indirect zonlicht en schaduw

1.    Dracaena (Drakenbloedboom)
De Dracaena is een zeer makkelijke kantoorplant die goed gedijt op schaduwrijke plekken. Plaats de plant gerust wat verder van het raam, bijvoorbeeld naast een printer. Dracaena's zijn er in veel verschillende afmetingen, dus voor iedere ruimte is een passend exemplaar te vinden.

Onderhoudstips:

 • Geef de plant weinig water
 • Zorg voor licht vochtige potgrond
 • Geef geen voeding in de herfst of winter. Een keer per maand voeden is voldoende.

 2.    Nephrolepis (Krulvaren)
Varens zijn planten die gemakkelijk op schaduwrijke plaatsen gehouden kunnen worden. Zorg zorg er echter wel voor dat de Krulvaren natuurlijk daglicht ontvangt. De bladeren van de varen kunnen tot een meter lang worden. Als de plant ouder wordt zal het blad gaan opkrullen.

Onderhoudstips:

 • Plaats de plant op een schaduwrijke plek
 • Zet de plant regelmatig op een lichte plek (niet in direct zonlicht)
 • Geef geen voeding in de herfst of winter. Een keer per maand voeden is voldoende. 

3.    Sansevieria (Vrouwentong)
Sansevieria’s zijn misschien wel de makkelijkste kamerplanten om te onderhouden. De Sansevieria heeft bijzonder weinig water nodig en kan enkele weken overleven zonder water. Bovendien stelt de plant geen eisen aan lichtintensiteit.

Onderhoudstips:

 • Plaats van de plant maakt niet uit.
 • De Sansevieria kan veel en weinig licht goed verdragen
 • Voeding geven is niet nodig.

Kunstplanten

Ook voor bedrijfsruimtes met mensen die geen groene vingers hebben zijn planten een smaakvolle toevoeging. Wij hebben een ruim aanbod met kunstplanten die niet van echt te onderscheiden zijn. Hierbij kunt u kiezen voor groene kunstplanten of bloeiende kunstplanten.

Plant als relatiegeschenk
Planten zijn een origineel en duurzaam relatiegeschenk en komen direct van de kweker. Bezorg bijvoorbeeld een kantoorplant in een sierpot, of verras een klant of relatie met een prachtige kunstplant.


 

Onze merken

Socialmedia