Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van Calathea

De Calathea is een prachtige plant die uit vele varianten bestaat. Hij staat bekend als 'Living Plant' vanwege het blad dat beweegt en sluit in het donker. Het is ook een van de meest luchtzuiverende kamerplanten. De Calathea is niet de meest makkelijke plant om te verzorgen, maar met deze tips moet het helemaal goed komen! 

Standplaats

De Calathea is een echte schaduwplant, hij verdraagt veel (zon)licht slecht. Van nature groeit de Calathea over de bodem van de jungle, waar amper zonlicht komt. Te veel licht zorgt er dan ook voor dat het blad bruin verkleurt. De ideale standplaats is een voor een raam op het noorden. Bij een raam op het oosten of westen kun je een afstand van 2 tot 4 meter aanhouden, voor een raam op het zuiden minimaal 3 meter. Zorg er voor dat de plant niet op de tocht staat en in een ruimte staat met minimale temperatuur van 16 graden Celsius. 

Water geven

Deze kamerplant verbruikt aardig wat water. Zeker in de zomermaanden. Zorg dat de grond licht vochtig blijft, wanneer de bovenste laag opdroogt is dat een teken dat de Calathea opnieuw water nodig heeft. In de praktijk betekent dit zo'n twee keer per week water geven. In de herfst en winter verbruikt de plant minder water en mag de grond iets meer opdrogen. Vaak geef je dan één keer per week water. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van de standplaats, grootte plant en de grootte van de bloempot. In het begin is het een beetje aftasten, maar je krijgt er al snel handigheid in! Geef liever iets te weinig water, dan te veel. De Calathea kan erg slecht tegen natte voeten. 

De oorsprong van de Calathea bevindt zich in de Zuid-Amerikaanse jungle. Hier heerst een hoge luchtvochtigheid en dat vind de kamerplant binnenshuis ook erg fijn. Het blad blijft langer mooi wanneer de Calathea regelmatig een sproeibeurt krijgt. Bovendien helpt het ook preventief tegen ongedierte. Benevel de plant daarom twee keer per week. 

Voeding 

Wanneer de plant nieuw blad aanmaakt, kost dit de Calathea veel energie. In de maanden van maart tot oktober mag de plant daarom eens per twee weken voeding hebben. Volg hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Buiten deze maanden om is voeding overbodig en kan het zelf schadelijk zijn. 

Onderhoud

Zoals je hierboven al hebt gelezen vraagt de Calathea de nodige verzorging. Het komt het vaakst voor dat de randjes bruin worden door een te lage luchtvochtigheid. Zeker als de kachel in de winter bijvoorbeeld aanstaat. Het is in deze periode aan te raden om een luchtbevochtiger te nemen of het blad dagelijks te besproeien. Daarnaast kan oud blad onderaan snel lelijk worden. Het beste knip je dit met een snoeischaar tot aan de grond af. 

Is de Calathea giftig? 

De Calathea kun je met een gerust hart in elke ruimte neerzetten, hij is niet giftig voor huisdieren of kleine kinderen. Sommige Calathea's bloeien met bloemetjes, deze zijn ook niet giftig. 

Onze merken

Socialmedia