Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is al jaren een populaire kamerplant. Deze tabaksplant is in verschillende versies verkrijgbaar: vertakt, op stam en straight.
De kamerplant blinkt uit met zijn grote, groene bladeren en is een echte zonaanbidder. Hier lees je alles over de verzorging van de Tabaksplant. 

Standplaats

De Ficus Lyrata staat het liefst op een lichte plek, bij het raam. Een te donkere standplaats stagneert te groei. Ze hebben behoefte aan veel (zon)licht. In de winterperiode kan de plant na aanschaf wat blad verliezen. De Ficus komt namelijk uit een lichte kas en de overgang naar een relatief donkere woonkamer zorgt voor bladval. Dit is niet schadelijk voor de plant, zolang hij op een lichte plek staat gaat hij weer nieuw blad aanmaken in het voorjaar! 

Water geven

De grond waar de Ficus Lyrata in staat dient altijd licht vochtig te zijn. Een te natte grond zorgt voor wortelrot. In het begin kun je de plant het beste regelmatig kleine hoeveelheden geven. Het is een beetje aftasten wanneer de grond weer droog begint te voelen, maar naar verloop van tijd krijg je er handigheid in. Is de grond na een week nog steeds nat, dan moet je dus wat minder geven. Voelt hij al redelijk droog aan, dan iets meer. In de zomer heeft de Ficus meer water nodig omdat hij dan ook meer energie verbruikt. 

Een sproeibeurt één keer per week is aan te raden om stof te verwijderen van de bladeren en ongedierte te voorkomen. In de winter kan de lucht nogal droog zijn door de kachel. Door de plant te besproeien houd je de luchtvochtigheid hoog. 

Voeding

In de herfst- en wintermaanden staat de Ficus Lyrata in ruststand. De plant heeft dan geen voeding nodig. In het groeiseizoen (maart-oktober) mag de kamerplant één keer per maand voeding ontvangen. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid. Voor de Ficus raden wij Pokon voeding voor groene planten aan.  

Onderhoud

Bij te weinig licht laat de Ficus blad vallen. Verplaats de plant dan naar een plek bij het raam. Geef ook niet meer water dan normaal. Krijgt de plant veel geel blad? Dan zijn de voedingsstoffen in de grond uitgeput. Zorg voor een nieuwe bovenlaag potgrond en geef de plant kamerplanten voeding. 

Bruin blad is een oorzaak van te veel of juist te weinig water. De Ficus Lyrata laat dezelfde kenmerken zien bij beide oorzaken. Krijgt de plant vlekken, loop dan goed de waterafgifte na om de plant weer te herstellen. 

Verder is de Ficus Lyrata een makkelijke kamerplant in onderhoud. Als de plant te groot wordt of veel uitlopers krijgt, dan kun je hem snoeien met een snoeischaar. Dit kun je het beste in mei doen, in het voorjaar. De plant kan dan zijn energie gebruiken om opnieuw uit te lopen. 

Is de Ficus giftig?

Het blad van de Ficus Lyrata (en andere soorten Ficussen) is giftig voor huisdieren en kinderen. Bij inname krijg je rode, geïrriteerde bultjes op de huid. Tijdens het snoeien komt er wit melksap vrij. Dit kan zorgen voor irritaties op de huid. Gebruik daarom handschoenen tijdens een snoeibeurt. 

Onze merken

Socialmedia