Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van kamerplanten in de herfst en winter

Het najaar staat weer voor de deur en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Tijd om het gezellig te maken binnenshuis.
Kamerplanten zorgen voor een natuurlijke en ontspannen sfeer, maar hebben ook de juiste verzorging nodig in de herfst- en wintermaanden.

In deze blog vind je een overzicht met handige tips voor de beste verzorging van jouw groene vriend. 

Verzorgingtips in de herfst en winter

De dagen worden korter en het begint steeds eerder donker te worden. Dit heeft ook invloed op kamerplanten. Tijdens deze maanden hebben planten andere verzorging nodig dan in de zomer. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw planten de herfst en winter doorkomen. 

Licht

Een binnenplant heeft een aantal uur licht per dag nodig om te blijven groeien. Nu de dagen eerder donker worden, is er overdag steeds minder licht. Verplaats daarom de kamerplanten op kantoor of in jouw interieur zoveel mogelijk naar het licht bij het raam. Draai de planten ook eens in de zoveel tijd zodat elk blaadje licht ontvangt en de plant niet naar één kant gaat hangen. 

Kamertemperatuur

Ook is het belangrijk om de kamertemperatuur in de gaten te houden. Zodra de temperatuur buiten daalt, gaat binnen de kachel aan, maar dat kan nadelig zijn voor de planten. Om ze zo goed mogelijk te beschermen, zet je de planten niet te dichtbij de kachel. De droge lucht van de kachel is niet ideaal voor een plant. Besproei de plant daarom één keer per week of per twee weken om zo een hogere luchtvochtigheid te creëren. Je zult zien dat hij er een stuk gezonder uit ziet! 

Minder water

Aan het begin van de herfst gaan de meeste kamerplanten op ruststand en verbruiken ze minder water. Bewater de plant dus met mate! De grond mag liever te droog dan te nat zijn. Met een overvloed aan water gaan de wortels rotten en komen er donkere vlekken in de bladeren. 

Je kunt de waterafgifte voor de helft verminderen. Controleer of de grond droog genoeg is voordat je weer water geeft. Dit kun je checken door je vinger zo diep mogelijk in de potgrond te steken. Bloeiende planten zoals orchideeën, anthuriums en bromelia's hebben wel dezelfde hoeveelheid water nodig. 

Geen voeding

Zoals hierboven staat beschreven, gaan kamerplanten in de herfst op ruststand. Ze groeien niet en hebben dan ook veel minder voeding nodig dan in de rest van het jaar. Zodra de lente begint, vraagt de kamerplant wel weer om voeding. Dit geldt echter niet voor de planten die in de herfst bloeien, deze hebben wel voeding nodig voor hun groei. We adviseren dan ook zodra de lente start jouw planten te voorzien van een basisvoeding.

Vallende bladeren

Ook al verzorging je je plant nog zo goed en overspoel je hem met een lading liefde, de herfst en winter zijn gewoon niet de favoriete seizoenen van onze groene vrienden. Schrik dus niet als hij af en toe bladeren laat vallen. Of een bruin blad krijgt. Of als hij een beetje ziekjes ziet. Dit is maar tijdelijk, zodra de lente aanbreekt krijgt je kamerplant weer nieuwe energie en wordt hij weer springlevend!  

Kamerplanten trends in de herfst en winter

Met meer dan vijfhonderd kamerplanten in ons assortiment, is Fleur.nl de specialist op dit gebied. Elke dag komen er nieuwe bestellingen binnen en de trends die we hieruit zien ontstaan, delen we graag. Ieder seizoen heeft zijn eigen trends en nu we de herfst ingaan, maken we voor jou een lijstje met welke planten op dit moment geliefd zijn.

1. Kentia palm

De immens populaire palm zie je ook dit najaar bij vele interieurs terugkomen. Voordeel van de palm: hij kan goed tegen wat minder licht waardoor dit de ideale plant is voor de donkere dagen. 

2. Monstera gatenplant

Ook de Monstera blijft een geliefde plant onder onze klanten. Groot of klein, dik of dun: de verschillende varianten zullen op elk plekje in huis of op kantoor uitstekend staan. De gatenplant is een kamerplant die niet in het directe zonlicht moet staan en het beste in de halfschaduw kan. De perfecte winterplant! 

3. Dracaena

De Drakenbloedboom is dé perfecte plant voor het najaar. Deze kamerplant is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo vind je er altijd eentje naar jouw wens. De Dracaena doet het ook goed bij wat minder licht en heeft weinig water nodig. 

4. Calathea

De Calathea is een bijzondere kamerplant aangezien hij 's avonds zijn bladeren sluit en in de ochtend bij het eerste licht weer opent. Deze plant is een trend in het najaar en hoeft niet in de volle zon te staan. Sterker nog, een plek in de halfschaduw werkt het beste voor deze plant. Vermijd alleen een standplaats met tocht.

Onze merken

Socialmedia