Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van mediterrane planten


Mediterrane planten zoals een sinaasappelboom, citroenboom of olijfboom zijn echte eyecatchers in huis of op je terras of balkon. Mensen zijn op slag verliefd wanneer ze zo'n klein boompje met vruchten zien staan. Fruitbomen zijn er in allerlei formaten, klein en groot, waardoor ze gemakkelijk in een huiskamer passen. 

Om optimaal van deze mediterrane bomen te genieten, is het belangrijk dat deze de verzorging krijgen die ze nodig hebben. Zonder de juiste verzorging zal bijvoorbeeld de sinaasappel- en citroenboom namelijk geen vruchten produceren, waardoor hij er lang niet zo leuk meer uit zal zien.

Olijfboom verzorgen

In mei en juni bloeit de olijfboom met kleine, crèmekleurige bloemetjes. De olijfboom krijgt in Nederland niet vaak vruchten. Het boompje dient altijd in een licht vochtige grond te staan wat betekent dat twee tot drie keer per week water geven niet overbodig is in de zomermaanden. Voorkom echter wortelrot door steeds kleine beetjes water te geven. 

De olijfboom komt van nature in het warme Portugal en Spanje voor. De plant heeft dan ook zoveel mogelijk zonlicht nodig. Direct in de volle zon is dan ook geen probleem! Het boompje kan na ijsheiligen buiten op het terras of balkon staan. 

Fruitboom verzorgen

Zorg voor voldoende zonlicht 

Sinaasappel- en citroenbomen hebben, net zoals olijfbomen, veel zonlicht nodig. Zet de boom neer op de meest zonnige plek in jouw woning. Een raam op het zuiden is bijvoorbeeld ideaal. De boom heeft een aantal uren zonlicht per dag nodig, maar als hij continue in de zon staat kan het blad verbranden. Let daar dus ook op. 

Kies de juiste potmaat 

Plant de fruitboom na aankoop in een sierpot die ongeveer 25% groter is dan de pot waarin je het boompje hebt gekocht. Omdat een gezonde boom snel zal groeien, is het verstandig om de pot iedere 2 à 3 jaar te vervangen door een exemplaar dat 25% groter is.

Zorg voor de juiste potgrond 

Mediterrane bomen houden van luchtige potgrond. Naast luchtige grond, houden sinaasappelbomen ook van een ietwat zure grond. Belangrijk is daarom om bij aanschaf van potgrond te letten op de pH-waarde van de grond. Idealiter ligt deze tussen de 5,5 en 6,5. Helaas is de pH-waarde soms lastig te vinden en staat deze met kleine letters op de zak vermeld. 

Wanneer de potgrond niet zuur genoeg is (hoge pH-waarde), kun je ervoor kiezen om hier aluin aan toe te voegen, zodat de grond zuurder wordt. Wanneer de potgrond niet zuur genoeg is (lage pH-waarde) kan je kalk toevoegen om de grond zuurder te maken.

Geef voldoende water 

Sinaasappel- en citroenbomen houden van ietwat natte wortels. Zorg er daarom voor dat de potgrond altijd licht vochtig is. Een veel voorkomende fout bij fruitbomen is dat men de boom teveel water geeft, wat de luchtvochtigheid schaadt.

Dit probleem is te voorkomen door de boom op een verhoging in de pot te plaatsen. Vul de verhoging met kiezelstenen en water. Hierdoor krijgt de plant voldoende ventilatie. Een alternatief is het dagelijks sproeien van water, met behulp van een plantenspuit. Het plaatsen van een luchtbevochtiger in de buurt van de boom is ook een alternatieve manier om de boom goed te bevochtigen.

Zorg voor de juiste plantenvoeding 

De belangrijkste voedingsstoffen voor een mediterrane plant zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De beste NPK-verhouding voor sinaasappelbomen is 5-1-3. Dit houdt in dat 5% van het gewicht van de plant stikstof is, 1% van het gewicht fosfor is en dat 3% van het gewicht kalium is. De belangrijkste voedingsstof is stikstof. Planten hebben deze stof nodig voor de productie van bladgroen, wat weer zorgt voor fotosynthese. Pokon heeft speciale voeding gecreëerd voor mediterrane planten zoals de sinaasappelboom. 

De fruitboom snoeien 

Het is niet noodzakelijk om je citroen of sinaasappelboom te snoeien. Dit geldt eigenlijk voor fruitbomen in het algemeen. Mocht je boom toch te groot zijn geworden, dan kun je ervoor kiezen om de kroon (het bovenste gedeelte van de boom) te snoeien. Het is niet raadzaam om de takken in te korten. Hierdoor is de kans namelijk groot dat de boom minstens één jaar geen vruchten zal produceren. Daarom is het verstandig om per jaar een gedeelte van de takken te snoeien, zodat de boom jaarlijks vruchten blijft produceren. 

Onze merken

Socialmedia