Fleur.nl

  • Direct van de beste kwekers
  • Gratis verzending vanaf €45
  • Gratis achteraf betalen
  • |
  • |
  • Registreren

Verzorgingstips voor sinaasappelbomen
Veel mensen zijn op slag verliefd wanneer ze een sinaasappelboompje zien staan. Sinaasappelbomen zijn klein er ook klein, waardoor ze gemakkelijk in een huiskamer passen. Bovendien kan je de sinaasappels eten wanneer ze groot genoeg zijn. Een lekkere toevoeging voor je interieur dus!

Om optimaal van je sinaasappelboom te genieten, is het belangrijk dat deze de verzorging krijgt die het nodig heeft. Zonder de juiste verzorging zal de sinaasappelboom namelijk geen sinaasappels produceren, waardoor hij er lang niet zo leuk meer uit zal zien.

Zorg voor voldoende zonlicht

Sinaasappelbomen hebben veel zonlicht nodig. Zet de boom neer op de meest zonnige plek in jouw woning, bij voorkeur op een plek waar hij gedurende de hele dag zonlicht ontvangt. De sinaasappelboom heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. Heeft jouw woning geen plek waar 6 uur per dag zonlicht naar binnen schijnt? Zet de boom dan onder een kweeklamp.

Kies de juiste potmaat

Plant uw sinaasappelboom na aankoop in een pot die ongeveer 25% groter is dan de pot waarin je het boompje hebt gekocht. Omdat een gezonde boom zal groeien, is het verstandig om de pot iedere 2 à 3 jaar te vervangen door een exemplaar dat 25% groter is.

Zorg voor de juiste potgrond

Sinaasappelbomen houden van luchtige potgrond. Naast luchtige grond, houden sinaasappelbomen van een ietwat zure grond. Belangrijk is daarom om bij aanschaf van potgrond te letten op de pH-waarde van de grond. Idealiter ligt deze tussen de 5,5 en 6,5. Helaas is de pH-waarde soms lastig te vinden en staat deze met kleine letters op de zak vermeld. 

Wanneer de potgrond niet zuur genoeg is (hoge pH-waarde), kan je ervoor kiezen om hier aluin aan toe te voegen, zodat de grond zuurder wordt. Wanneer de potgrond niet zuur genoeg is (lage pH-waarde) kan je kalk toevoegen om de grond zuurder te maken.

Geef voldoende water

Sinaasappelbomen houden van ietwat natte wortels. Zorg er daarom voor dat de potgrond altijd licht vochtig is. Een veel voorkomende fout bij sinaasappelbomen is dat men de boom teveel water geeft, wat de luchtvochtigheid schaadt.

Dit probleem is te voorkomen door de boom op een verhoging in de pot te plaatsen. Vul de verhoging met kiezelstenen en water. Hierdoor krijgt de plant voldoende ventilatie. Een alternatief is het dagelijks sproeien van water, met behulp van een plantenspuit. Het plaatsen van een luchtbevochtiger in de buurt van de boom is ook een alternatieve manier om de boom goed te bevochtigen.

Zorg voor de juiste plantenvoeding

De belangrijkste voedingsstoffen voor een sinaasappelboom zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De beste NPK-verhouding voor sinaasappelbomen is 5-1-3. Dit houdt in dat 5% van het gewicht van de plant stikstof is, 1% van het gewicht fosfor is en dat 3% van het gewicht kalium is. De belangrijkste voedingsstof is stikstof. Planten hebben deze stof nodig voor de productie van bladgroen, wat weer zorgt voor fotosynthese.

De sinaasappelboom snoeien

Het is niet noodzakelijk om je sinaasappelboom te snoeien. Dit geldt eigenlijk voor fruitbomen in het algemeen. Mocht je boom toch te groot zijn geworden, dan kan je ervoor kiezen om de kroon (het bovenste gedeelte van de boom) te snoeien. Het is niet raadzaam om de takken in te korten. Hierdoor is de kans namelijk groot dat de boom minstens één jaar geen vruchten zal produceren. Daarom is het verstandig om per jaar een gedeelte van de takken te snoeien, zodat de boom jaarlijks vruchten blijft produceren. 

Onze merken

Socialmedia

© Copyright 2019 Fleur.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce