Verzorgingstips Hortensia

De Hortensia of Hydrangea kent 100 verschillende soorten die in Amerika, China en Japan groeien. Het soort is onderdeel van de Hydrangeaceae, ook wel de Hortensiafamilie. De naam Hortensia dankt deze plant vermoedelijk aan Hortense de Nassau, dochter van Karel Hendrik Nicolaus Otto, die deelnam aan een botanische expeditie over de hele wereld. Sommige soorten bloeien met een grote pluim terwijl andere soorten bloeien met een afgeplat scherm of bolvormig met steriele randbloemen. Deze onvruchtbare randbloemen trekken insecten aan om zich te laten ontfermen over de nectar. De Hortensia kenmerkt zich door zijn licht zoete geur en kleurrijke verschijning. Daarnaast past de Hortensia zijn kleur van de bloemen op de zuurtegraad van de bodem aan. Hij kan zowel binnen als buiten staan en verlangt veel water. Wil je de Hortensia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 2x per week water geven 2x per week water geven
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 0 °C Min 0 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Giftig Giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Hortensia

Klantenservice

Hortensia verzorging

  • De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
  • Het is niet noodzakelijk om de Hortensia te besproeien. Een sproeibeurt kan wel preventief werken tegen ongedierte en zal stof van de bladeren af spoelen waardoor je plant weer wat meer straalt.
  • De Hortensia kan zowel in de schaduw als op een goed verlichte plek komen te staan. Zorg voor maximaal twee uur direct zonlicht, meer dan twee uren licht zal leiden tot bruine bladranden. Zet de plant minstens drie meter van het raam wanneer deze op het zuiden gericht staat. Minimale temperatuur Overdag: 0 ºC ‘s Nachts: -5 ºC
  • Zet de plant bij aanschaf in een nieuwe pot of wanneer de plant te groot wordt voor zijn pot. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Gebruik normale potgrond of vulcastrat. Verpot bij voorkeur in de lente of zomer zodat eventuele beschadigingen aan de wortels sneller kunnen herstellen. Houdt er rekening mee dat na verloop van tijd de kleur van het blad zal veranderen door de zuurgraad. Bij een zuurdere grond kan de Hortensia gaan veranderen naar een blauwe of grijze kleur. Wanneer de zuurgraad vrij normaal is, zal de kleur zich beperken tot rood, wit of roze.
  • Teveel direct zonlicht kan leiden tot bruine bladranden. Zorg in dit geval ervoor dat de plant een plek verder van het raam krijgt. Wanneer de bladeren van de Hortensia gaan hangen verlangt de plant meer water. Geef in dit geval meer water en laat dit niet vaker gebeuren.
  • Het is niet noodzakelijk om de Hortensia te snoeien. Bij een goede verzorging kan de Hortensia vrij snel groeien waardoor snoeien raadzaam is om de plant gezond te houden en hem meer te laten stralen.
  • Je kunt de Hortensia vermeerderen door middel van kopstekken. Knip hiervoor een stek van tien tot vijftien centimeter af. Haal de onderste bladeren weg en laat de bovenste bladeren zitten. Plaats de stek in verse potgrond of in een laag water. Na verloop van tijd zal de stek wortels gaan krijgen en uitgroeien.
  • Geef enkel in de lente en zomer voeding voor bloeiende kamerplanten. Zorg ervoor dat je nooit teveel voeding geeft want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Geef geen extra voeding in de herfst of winter want dit is absoluut overbodig.
  • De Hortensia is bekend vanwege zijn kleurrijke bloemkoppen. Wanneer deze bloemen zijn uitgebloeid kun je de plant buiten op een schaduwrijke plek zetten. Wees niet zuinig met water geven en je Hortensia zal weer opnieuw gaan bloeien.
  • De Hortensia is door zijn kleine bladoppervlakte een matig luchtzuiverende plant.
  • Voorkom inname van de Hortensia want de plant is giftig. Raadpleeg bij inname door kinderen of huisdieren een arts.
  • De Hortensia is vrij ongevoelig voor ziektes en ongedierte. Mocht het voorkomen dan heeft de plant wel eens last van bladluis of schildluis. Een sproeibeurt kan preventief werken tegen dit ongedierte. Bij het voorkomen van dit soort luis kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite