Verzorgingstips Caryota Mitis

De Caryota Mitis is een palm die zijn oorsprong kent in Azië, tussen India en de Filipijnen. In Nederland staat de Caryota ook wel bekend als de (zachte) Vinnetjespalm of de Vissenstaartpalm. De plant kan wel twaalf meter hoog worden en lijkt bij deze hoogte dan ook op een palm. In de huiskamer zullen ze deze hoogte niet zo snel bereiken. Gezien de Caryota prima op schaduwrijke plekken kan staan, is de plant ook geschikt voor op het kantoor. De Caryota kan ook tot bloei komen, de bloemen lijken in dit geval op parelkettingen. Wil je de caryota mitis kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond vochtig houden Grond vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 15 °C Min 15 °C
  • Regelmatig snoeien van onderste bladeren Regelmatig snoeien van onderste bladeren
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Caryota Mitis

Klantenservice

Caryota Mitis verzorging

  • Net zoals andere palmen moet de Caryota Mitis in constant vochtige grond staan. Geef dan ook regelmatig kleine hoeveelheden water. Eens per vijf dagen in de zomer en eens per twee weken in de winter. Let wel goed op dat de wortels zich niet in een laagje water bevinden, want dit kan wortelrot veroorzaken. Wanneer de plant op een meer verlichte plek staat zul je al gauw merken dat de plant meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheden water die je geeft daar op aan. Als het blad van de plant begint te verdrogen, is dit een teken van een tekort aan water. Het verdrogen begint onderin de plant bij de onderste bladeren. Voorkom dat de grond uitdroogt, want al snel is de plant onherstelbaar beschadigd.
  • De Caryota Mitis hoeft niet per se gesproeid te worden. Wel kan het handig zijn om preventief te sproeien tegen ongedierte zoals spint. Bovendien zorg je er met sproeien voor dat het stof van de bladeren verdwijnt waardoor je palm weer mooi straalt.
  • De Caryota houdt van een verlichte plek met maximaal drie uur direct zonlicht, maar kan ook prima op een donkere of schaduwrijke plek gezet worden. Mocht de plant niet snel groeien en maakt zij weinig nieuw blad aan, dan is er meer licht nodig. Wanneer de plant te veel zonlicht krijgt, zullen de bladeren geel of licht van kleur worden. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 7 ºC
  • Om de groei en gezondheid van de Caryota Mitis een handje te helpen kun je eens per twee jaar de plant verpotten. Doe dit het liefst in de lente, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels snel herstellen. Zorg ervoor dat de plant terechtkomt in een pot die 20% groter is dan de oude. Gebruik hiervoor normale potgrond. Vulcastrat is ook een goed alternatief.
  • De onderste bladeren van de Caryota Mitis zijn de oudste bladeren. Deze bladeren zullen naar verloop van tijd bruine randen krijgen en afsterven, dit is niet te voorkomen is. Bovenin de plant zullen er nieuwe bladeren uitkomen. Teveel zonlicht kan leiden tot gele bladeren. Verplaats in dit geval de plant verder van het raam. Een teveel aan water zorgt ervoor dat de jongere bladeren van de Caryota ook bruine bladranden krijgen. Geef in dit geval minder water om dit te voorkomen.
  • Het onderste blad van de Caryota, wat al snel bruiner wordt door de veroudering, kun je wegknippen. Zo houdt je de plant mooi en bespaar je de Caryota energie om zo snel nieuw blad te kunnen verwachten bovenin de plant. Ook bruine bladranden bovenin de plant kunnen voorzichtig bijgeknipt worden. Snoei de stam van de palm niet, want deze zal niet opnieuw uitlopen.
  • De Caryota is alleen te vermeerderen door te kweken vanuit zaden. Dit is geen eenvoudige manier bij de Caryota, dus lees de beschrijving goed.
  • In de lente en zomer is het mogelijk om de plant voeding te geven. Geef in deze periode om de twee weken speciale voeding voor palmen. Lees de beschrijving die de verpakking aangeeft goed door, want een teveel aan voeding kan schadelijk zijn voor de palm. De grond zal dan namelijk kunnen verzuren, waardoor de wortels dichtslaan en de plant zal sterven. Geef nooit voeding in de herfst en winter, want dit is absoluut overbodig. Wanneer de Caryota in de lente en zomer voldoende licht ontvangt maar geen nieuw blad maakt, krijgt de palm te weinig voeding.
  • Helaas zal de Caryota in de Nederlandse huiskamer niet tot bloei komen. Alleen volgroeide palmen zullen kunnen bloeien.
  • Helaas is de Caryota mede door haar kleine bladoppervlakte geen sterke luchtzuiveraar zoals andere kamerplanten.
  • Je hoeft met deze palm niet op te passen voor kinderen en huisdieren, want de Caryota is niet giftig.
  • Gelukkig is de Caryota Mitis niet echt gevoelig voor ongedierte en ziektes. Wel is het raadzaam om de plant af en toe te controleren op ongewenste bezoekers zoals de luis en spint. Hoe eerder je deze namelijk ontdekt, hoe groter de kans om het ongedierte succesvol te kunnen bestrijden. De luis kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite