Alles over Alocasia's

 

Alocasia Regal Shields

Van weinig planten bieden we zoveel variëteiten aan als van de Alocasia. Deze populaire kamerplant is met zijn hartvormige bladeren een prachtige verschijning - vanwege zijn grote blad wordt ‘ie ook vaak olifantsoor genoemd! De Alocasia is een tropische plant en het kan dus geen kwaad om deze plant wat extra in het zonnetje te zetten. 

 

We zetten wat leuke feitjes voor je op een rij en laten een selectie van ons aanbod zien. Zo krijg jij een goed beeld van de grote diversiteit die de olifantsoor-familie heeft. Tenslotte geven we wat tips over de verzorging van deze mooie kamerplant, want de Alocasia vereist af en toe wat vakmanschap! Fijn om dan handige tips bij de hand te hebben.

 

Van groente tot kamerplant.

De Alocasia komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië, waar hij groeit in beboste gebieden. In die omgeving floreert deze plant het meest, en hij kan daar wel 4 tot 5 meter groot worden! Zoek er online eens naar, foto’s hiervan zijn prachtig om te zien. Hoewel we deze enorme afmetingen in Europa niet voor elkaar krijgen, staat hij ook hier bekend om zijn grote blad.

 

Wat deze plant bijzonder maakt is dat de olifantsoor in bepaalde regio’s gebruikt wordt als groente. Het is wel oppassen geblazen, want de plant bevat een aantal giftige stoffen. Door de plant eerst grondig te koken kan men deze gifstoffen verwijderen en hou je een voedzame maaltijd over. Maar, voordat je nu je pan al op het vuur zet en je Alocasia wil gaan oogsten voor een heerlijk diner met Alocasia-stamppot of olifantsoor-soep… Lees even verder.

 

Want de Alocasia kennen wij natuurlijk vooral als een sierplant. En dat is hij ook. Nagenoeg alle Alocasia’s die we in Nederland hebben, komen uit de sierteelt en zijn dus niet bedoeld om te eten! Het kan zelfs wijs zijn om deze plant buiten het bereik van je kinderen en/of huisdieren te houden, vanwege de gifstoffen die de plant met zich meedraagt. 

 

Zo kan het dus gaan! Van groente tot kamerplant. Zouden we over een paar jaar ook broccoli als kamerplant gebruiken? Wie weet!

 

Eerst zien, dan geloven?

Hier zie je een selectie uit ons Alocasia-aanbod, je ziet meteen hoe bijzonder deze planten zijn. 

Alocasia Cucullata

 

 

 

 

De Alocasia Cucullata is een klassiek voorbeeld van de olifantsoor. Hij heeft alles wat je van een Alocasia mag verwachten; grote, hartvormige bladeren op stevige stelen.

 

 

 

 

 

Alocasia Portodora

 

 

 

 

De Alocasia Portadora doet alles wat de Cucullata doet, en meer! Met zijn dikkere stelen kan de Portadora nóg groter blad vormen. Dit blad is ook nog eens versierd met een mooi zichtbare bladnerf en een geribbelde bladrand.

 

 

Alocasia Low Rider

 

 

 

 

 

De Alocasia ‘Low Rider’ lijkt erg op de Portadora, maar onderscheidt zich door de donkere kleur van de stelen. Verder lijkt hij erg op zijn broertje!

 

 

 

Alocasia Zebrina

 

 

 

 

De Alocasia Zebrina is een bijzondere verschijning. Bij deze olifantsoor zijn de stelen interessanter dan de bladeren! Je begrijpt in ieder geval waar deze cultivar zijn naam vandaan heeft.

 

 

 

 

 

Alocasia Polly

 

 

 

 

De Alocasia Polly brengt ons naar het andere uiterste. Deze olifantsoor wil je juist hebben vanwege zijn opvallende bladvorm en -tekening. Deze cultivar wordt ook wel de Skeletplant genoemd vanwege dit bijzondere blad.

 

 

Alocasia Lauterbachiana

 

 

 

 

 

 

De Alocasia Lauterbachiana is een van de Alocasia-soorten met een afwijkende bladvorm. Met zijn langwerpige blad springt deze olifantsoor mooi in het oog!

 

Alocasia Macrorrhiza Variegata op stam

 

 

 

 

 

 

De Alocasia Macrorrhiza Variegata op stam is onze meest exclusieve olifantsoor. Deze unieke cultivar heeft met zijn kenmerkende variëgatie een onvergetelijke uitstraling.

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet, voor elke smaak is er wel een Alocasia-cultivar te vinden. Je kan ons hele aanbod hier bekijken. Van de meeste olifantsoren zijn verschillende maten beschikbaar, je kan altijd iets vinden wat precies past in jouw woon-, werk- of slaapkamer.

 

Verzorg je Alocasia als een pro…

… met deze handige tips:

 

  • - Hou de grond constant licht vochtig. Hangend blad betekent watertekort. 
  • - Geef liever iets vaker kleine beetjes (lauw!) water, in plaats van een enkele keer heel veel. Af en toe sproeien is goed voor de plant.
  • - Geef de plant een plekje waar hij veel indirect zonlicht vangt.
  • - Als de Alocasia lange stelen krijgt, dan is ‘ie op zoek naar meer licht. Hierdoor kan de plant zijn stevigheid verliezen; zorg daarom voor voldoende licht!
  • - Schrik niet als de oudere bladeren van je Alocasia beginnen te verwelken, dit is een natuurlijk proces en de plant stoot deze vanzelf af.
  • - De Alocasia is een snelle groeier, en hij blijft constant nieuw blad aanmaken. Door tweemaal per maand wat extra plantenvoeding te geven, blijft je plant op krachten! In de herfst en winter is eens per maand voldoende.
  • - Krijgt je Alocasia vlekken op de bladeren? Dan geef je teveel water, of dan staat de plant teveel op de tocht.  

 

Met deze tips kan jij je Alocasia tot in de (blad)puntjes verzorgen! Als je toch nog vragen hebt over de verzorging, dan kan je altijd contact met ons opnemen. We kijken graag met je mee!

 

 

Search engine powered by ElasticSuite