Giftige kamerplanten voor huisdieren


Kamerplanten bieden een leuke en gezonde manier om je woning op te fleuren. Ze zien er leuk uit én produceren zuurstof. Ook huisdieren voelen zich aangetrokken tot sommige planten. Katten houden bijvoorbeeld van kattengras. Toch bestaan er ook planten die ongezond zijn voor jouw geliefde hond of kat. Als jouw huisdier gezondheidsklachten ervaart omdat het van bepaalde planten heeft gegeten, kan dit een groot probleem zijn. In deze blogpost laten we je goed informeren over de aanschaf van kamerplanten en de gezondheidsrisico’s voor huisdieren.

 

Symptomen

Er zijn veel kamerplanten die nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw huisdier. Je nieuwsgierige hond of kat ziet de plant staan en neemt een lekker hapje. Dit hoeft niet gelijk ernstig te zijn. Maar als jouw huisdier dit in grote mate doet, dan kan het erg schadelijk zijn. De volgende symptomen kunnen vertoont worden, wanneer er van een giftige plant is gegeten: bleke tong en bleek tandvlees, diarree, gebrek aan eetlust, gezwollen mond en keel, stuitrekkingen, braken en overgeven. Neem altijd gelijk contact op met dierenarts om de schade te beperken. 


 

Lijst met giftige planten

De volgende kamerplanten staan bekend als giftig voor kinderen en huisdieren:

Agave
Aglaonema
Alocasia
Anthurium
Amaryllis
Araucaria
Begonia
Cactus
Chrysant
Clusia
Cordyline
Crassula
Croton
Cycas
Cyclaam
Dieffenbacchia 
Dracaena
Epipremnum (Scindapsus)

Euphorbia
Fatsia Japonica
Ficus
Hedera
Heteropanax
Hoya
Hortensia
Hyacinth
Kalanchoë
Monstera/Philodendron
Pachira
Spathiphyllum
Yucca
Zamioculcas
Schefflera
Sansevieria
Strelitzia
Tradescantia 

De meeste planten zijn voornamelijk giftig bij inname, niet wanneer ze bijvoorbeeld alleen in een ruimte staan. Wil je de mate van giftigheid per plant weten? Kijk dan bij de informatie over de plant in onze plantengids.

 

Lijst met niet-giftige planten

Gelukkig zijn er ook vele soorten planten die niet giftig zijn en die je gerust in een ruimte kan zetten met kleine kinderen en huisdieren. Mocht hier een hapje van worden genomen, dan hoef je je geen zorgen te maken!

Aspidistra
Asplenium
Aeschynanthus
Aloe Vera
Areca Palm
Bananenplant
Beaucarnea
Bromelia
Calathea 
Caryota
Chamaedorea
Chamaerops
Cissus
Citroenboom
Coffea Arabica
Epiphyllum
Graslelie

Kentia palm
Medinilla
Maranta
Nephrolepis
Olijfboom
Orchidee
Pilea 
Peperomia
Polyscias
Phlebodium
Phoenix
Rhapis
Sinaasappelboom
Trachycarpus 
Veitchia
Washingtonia 
Zamioculcas

Tips om rekening mee te houden

Heb je huisdieren en wil je nieuwe planten kopen? Controleer dan altijd van tevoren of deze planten niet giftig zijn voor bepaalde dieren. In onze shop staat het er altijd bij wanneer een plant giftig is. Mocht je er later achter komen dat je een giftige plant in huis hebt, zet deze dan in een ruimte waar je huisdier niet bij kan komen. Of zet hem op een hogere plek neer van de grond af, alleen bijvoorbeeld katten zouden er dan nog wel bij kunnen.

Naast de preventieve maatregelen die je kunt nemen, zijn er een aantal algemene tips waar je rekening mee kunt houden.

Jonge dieren
snuffelen en knagen namelijk aan alles. Vooral kittens en puppy's lopen veel risico in de buurt van kamerplanten. Helaas zijn zij zich niet bewust van de risico’s die zij hiermee lopen. Let daarom extra op wanneer je kamerplanten in de aanwezigheid van jonge dieren plaatst.

Plaats kamerplanten niet direct in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Jouw huisdier kan namelijk afgeleid worden door de plant, waardoor het alsnog aan de plant gaat knagen.

Dieren die zich snel vervelen, zoals katten en honden, gaan op onderzoek uit. Omdat kamerplanten interessante geuren kunnen afstaan, kan het zo zijn dat de interesse van jouw huisdier wordt gewekt, waardoor jouw huisdier aan de plant gaat knagen. Voorkom dat dieren zich vervelen door het dier voldoende aandacht te geven en het dier voldoende dierenspeeltjes te geven.

Search engine powered by ElasticSuite