Klimplanten

Klimplanten zijn ideaal om het aantal groene vierkante meters in je tuin te verhogen, zonder dat je daar veel grondoppervlakte voor nodig hebt. Met klimplanten kan je prachtige groene gevels ontwikkelen of een verticale tuin aanplanten. Heb jij nog een kale muur, schutting of pergola? In deze blog leggen we uit hoe klimplanten werken, waar je rekening mee moet houden en hoe je ze kan inzetten.

Klimplanten - de basis

haagelement
Een klimplant is een plant die in staat is om verticaal te groeien en zich voort te bewegen door zich te hechten aan een ondersteuning. Hoewel dit wellicht niet heel bijzonder klinkt, is er een gigantische diversiteit aan soorten klimplanten en verschillen deze soorten ook in hoe zij zich hechten aan de ondergrond. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat niet elke ondersteuning ook voor iedere klimplant bruikbaar is. Neem bijvoorbeeld de bekende klimop die door middel van hechtwortels aan een muur opklimt; deze plant heeft nauwelijks ‘hulp’ nodig bij het klimmen. Dat is een ander verhaal met bijvoorbeeld de Clematis, die klimt door zich te wikkelen rondom zijn ondersteuning; deze plant kan niet tegen een muur opklimmen, want hij kan zich nergens omheen wikkelen. Een klimplant hoeft overigens niet per se te klimmen om te kunnen floreren. Als klimplanten geen ondersteuning hebben, dan kruipen ze over de grond, net zolang totdat ze een geschikte ondersteuning hebben gevonden. Daarom kan je ze soms ook als bodembedekker gebruiken. Er zijn verschillende soorten ondersteuning voor klimplanten. We noemden al een muur als mogelijkheid, maar pergola’s, schuttingen of rekken kunnen ook prima geschikt zijn. Dit haagelement met Hedera Hibernica is een voorbeeld van gaas als ondersteuning. De mogelijkheden zijn net zo divers als jij kan bedenken!

City plants

Veel variatie mogelijk

In ons assortiment bevinden zich een groot aantal soorten klimplanten. Om maar een paar te noemen; we hebben bloeiende klimplanten (zoals de kamperfoelie of de passiebloem), groenblijvende klimmers (verschillende soorten Hedera) en klimfruitsoorten (zoals kiwi en framboos). Elk van deze soorten kan je met verschillende doeleinden inzetten, omdat elk van deze soorten zijn eigen sterke kanten heeft. Daarmee is ook het combineren van verschillende soorten klimplanten een mogelijkheid, waarbij je planten combineert op basis van hun goede eigenschappen. Later in deze blog zal het nog even gaan over de ‘1 meter privacy’-haag, een pakket waarin twee verschillende soorten klimplanten samen worden gebruikt om tot een efficiënte en sierlijke haag te komen.

Milieubewust gekweekt

Goed nieuws voor onze planeet: onze klimplanten zijn allemaal chemievrij geteeld! Door gebruik te maken van biologische beschermingsmiddelen en het inzetten van natuurlijke middelen tegen plagen of ziektes, produceren onze kwekers minder schadelijke afvalstoffen en wordt het milieu en de directe omgeving minder belast. De meest recente innovaties zijn onder andere het inzetten van natuurlijke vijanden voor insectenplagen (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis) en het vervangen van chemische beschermingsmiddelen door natuurlijke en biologische alternatieven. Door gebruik te maken van plantenversterkers zijn deze natuurlijke kweekmethodes uiteindelijk minstens zo goed als voorheen, toen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet werden. Onderdeel van onze milieubewuste keuzes is ook dat onze klimplanten 100% turfvrij gekweekt zijn. Hiermee voorkomen we dat veen wordt afgegraven voor de sierteelt en blijft de natuur dus beter in balans.

Biodiversiteit

Klimplanten zijn ideaal bij het creëren van een levendige tuin, met een hogere biodiversiteit. Veel van onze bloeiende klimplanten zijn populair bij vlinders en bijen, wat betekent dat je in de bloeiperiodes van deze klimmers kan rekenen op een bruisende tuin. Wil je dit bereiken? Kijk dan eens bij ons aanbod blauwe regens of kamperfoelie’s. Ook vogels zijn fan van veel van onze klimplanten. Verschillende klimfruitsoorten zijn natuurlijk aantrekkelijk voor onze gevleugelde vrienden omdat daar heerlijke vruchten aan groeien. Ook de hedera is voor vogels een fijne plant. Allereerst biedt deze groenblijvende klimmer een beschutte plek voor een nest waar vogels veilig kunnen schuilen of overnachten. Daarnaast groeien er aan verschillende hedera’s ook besjes die wijzelf niet zo lekker vinden, maar die een delicatesse zijn voor verschillende vogelsoorten. Klimplanten zijn dus een ideale manier om je tuin aan te kleden en levendiger te maken!

Gele Framboos

Unieke soorten

Verschillende soorten in ons assortiment zijn exclusief ontwikkeld door onze kwekers zelf, waardoor jij met deze klimmers een one-of-a-kind tuin kan ontwerpen! Voorbeelden van deze exclusieve plantensoorten zijn de Forever Friends, de Fascination of de Copper Beauty. Zoek je uniek klimfruit? Denk dan bijvoorbeeld eens aan de gele framboos of de mini-kiwi. Met deze en andere zeldzame fruitsoorten maak jij de meest fleurige fruitsalades én geef je jezelf de kans om te proeven van natuurlijke smaken die je waarschijnlijk nog niet kende.


1 Meter Privacy

1 meter privacy

Klimplanten kunnen ook functioneren als vervanging van een haag. Een uniek concept dat dit doet is de 1 meter privacy, een combinatie van 4x Hedera en 1x een Clematis of Lonicera. Deze combinatie van klimplanten groeit een afscheiding zichtdicht én versiert deze afscheiding met prachtige bloemen. Deze planten zijn zo gekozen dat ze dezelfde standplaats en verzorging kunnen krijgen, wat plaatsing en onderhoud van deze hagen heel toegankelijk maakt. Wil je een rustig plekje in je tuin afbakenen, dan zijn deze pakketten ideaal.


Gratis service van fleur.nl

Is de inspiratie bij jou al gaan stromen? Leuk! We hopen dat jouw tuin een mooie upgrade zal krijgen met onze mooie klimmers. Toch nog vragen over klimplanten, of wil je dat we meedenken over een sfeervolle aankleding van je tuin? Neem dan gerust contact met ons op. Ons volledige aanbod kan je vinden op de website. Neem snel een kijkje!

Search engine powered by ElasticSuite