De Rhododendron

Een zee van bloemen

 

Er zijn maar weinig struiken die zo uitbundig bloeien als de rhododendron. Niet voor niets zijn deze indrukwekkende tuinplanten zo populair. Na het lezen van deze blog heb je inzicht in de achtergrond en eigenschappen van de rhododendron, ook geven we je tips voor het aanschaffen en verzorgen van deze ‘rozenboom’. Binnen een paar minuten weet jij welke soorten je mooi vindt en weet je alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan.

 

Rhododendron in de Nepalese Himalaya

Rhododendrons - the basics

Waar komt de rhododendron vandaan?

Rhododendrons komen wereldwijd voor, maar het overgrote deel van de soorten komt uit het Chinese deel van de Himalaya. Hier zijn ruim 500 soorten in de natuur te vinden. Het is daarom niet verwonderlijk dat de rhododendron een belangrijke rol speelt in de cultuur van die regio. Zo is de rhododendron de nationale bloem van Nepal, en gaat de traditie van het rhododendron kweken in China al ruim 2000 jaar terug. 

 

Hoe kennen we de rhododendron nu?

De afgelopen eeuwen zijn er veel soorten naar Europa verscheept en momenteel is de markt voor rhododendrons groter dan ooit; er zijn ruim 25.000 (gekweekte) soorten bekend. Dit betekent dat het aanbod enorm divers is. 

 

Bladerdek van de rhododendron

 

Wat is dan eigenlijk dan ‘de’ rhododendron, als er zoveel verschillende soorten zijn? In het kort is de rhododendron een groenblijvende plant die groeit als struik of als kleine boom. De heester kan over het algemeen zo’n 2 tot 3 meter hoog worden - maar dit is verschillend per soort. Kenmerkend voor de rhododendron is ook het bladerdek. Zoals je ziet op de foto groeit het blad meestal in een krans rondom de tak, dit levert prachtige beelden op! Maar, hoe mooi dit ook kan zijn, het belangrijkste van de rhododendron is toch wel de bloei.

 

 

 

Niet voor niets is de naam van deze plant een samenstelling van de Griekse woorden voor rozen (ῥόδον = rhódon = “roos”) en boom (δένδρον = déndron = "boom"); deze ‘rozenboom’ is het bekendst vanwege de prachtige bloemen waarmee deze heester bloeit. Over het algemeen gebeurt dit in het voorjaar, en sommige soorten bloeien zelfs twee keer per jaar. De plant is dan een bloemenzee, waarbij je meer bloem dan blad ziet. Deze bloeiperiode duurt gemiddeld een maand, maar dit verschilt per soort.

Blauwe rhododendron

 

Rhododendrons - the know how

Hoe krijg jij die prachtige bloei ook in jouw tuin? Zie het als een soort ruilhandel; jij geeft de rhododendrons een goede plek in je tuin met een beetje verzorging, en de rhododendrons geven jouw stukje Aarde de uitstraling van een paradijsje! 

 

De goede standplaats voor de rhododendron is een (half)zonnige locatie. Plant de rhododendron op een bij voorkeur beschutte plaats, in een luchtige, zure, vochtige en humusrijke grond. Kleigronden en kalkhoudende gronden zijn wat minder geschikt. Het is belangrijk dat de grond rond de wortels vochtig blijft.

 

Een zonnige standplaats is essentieel voor een uitbundige bloei, als de plant minder zonnige dagen krijgt zal hij ook minder bloemen produceren. 

 

Goede verzorging is bij rhododendrons heel gemakkelijk, zeker als je een goede standplaats voor de heester hebt gevonden. Je hoeft in principe alleen te compenseren waar de standplaats tekortschiet. Dus als de grond niet heel zuur is, dan kan je jaarlijks wat tuinturf rondom de plant aanbrengen. Of als de grond toch wat droger is, dan moet je wat vaker water geven. Ook is het aan te raden om de rhododendron jaarlijks in het voorjaar te bemesten, hiermee houd je jouw planten in topconditie!

 

Rhododendrons - Do It Yourself

Deze sierheesters zijn op veel verschillende manieren in te zetten in je tuin. Doordat deze planten snoei goed verdragen, kan je ze in ongeveer alle vormen en maten krijgen. De mogelijkheden variëren van borders tot hagen en van solitair tot ‘rhododendron wolken’. Wat zo'n rhododendron wolk is, dat zie je op de foto hieronder; langs de weg staat een wolk roze bloemen! De naam 'rhododendron wolk' hebben wij overigens niet zelf bedacht, maar het is de gangbare naam voor deze unieke groeivorm van deze sierheester.

Grote rhododendron wolk

 

 

Ook wat betreft de kleuren is er veel variatie te vinden; de 'Roseum Elegans' is prachtig roze, de ‘Nova Zembla’ is wat meer roodkleurig, en de ‘Ponticum’ is juist wat zachter qua kleur. Maar witte of blauwe rhododendrons zijn ook mogelijk.

 

Niet alle rhododendrons worden die 2 tot 3 meter die we eerder noemden. De zogenaamde dwergrhododendrons blijven juist klein. De ‘Scarlet Wonder’ en de ‘Artic Tern’ zijn hier voorbeelden van. Deze kleine struiken vereisen nog minder onderhoud, want snoeien is nagenoeg overbodig!

 

 

variegatum

 

 

Bij het kiezen van een rhododendron kan je ook letten op het bladerdek. Zoals eerder gezegd, heeft dit bij deze heester een unieke uitstraling. Daarnaast is het bladerdek datgene waar je het grootste deel van het jaar tegenaan kijkt! Met name de ‘Ponticum Variegatum’ is dan een uitstekende keuze, want deze heester heeft karakteristieke bladeren waardoor hij ook buiten het bloeiseizoen een blikvanger is.

 

Ons volledige aanbod kan je hier vinden.

Een laatste tip.. 

Een speciale service bij onze rhododendrons is dat de kweker meedenkt over de invulling, aanplanting en verzorging van je rhododendrons. Je kan van deze jarenlange expertise gebruikmaken door contact op te nemen en hier naar te vragen. Ook met andere vragen staan we voor je klaar!

Rhododendron border

 

 

 

Ziezo! Jij bent een kleine 5 minuten verder en je hebt alle informatie die je nodig hebt om deze rhododendrons je tuin in te halen. Neem een kijkje in ons assortiment, en loop eens door je tuin om te bedenken waar deze sierheesters tot hun recht zouden komen! Als je nog vragen hebt; we horen graag van je!

Search engine powered by ElasticSuite