Steun de Nederlandse bijen

De Nederlandse bijenbevolking heeft het niet makkelijk. In 2015 kwamen er in Nederland zo’n 338 bijensoorten voor. Hiervan staan 188 bijensoorten (56%) op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Inmiddels zijn hier al 35 bijensoorten van uitgestorven in Nederland. Ongeveer 153 bijensoorten worden nog steeds met uitsterven bedreigd.

Tips voor meer bijen in je tuin

Gelukkig zijn er manieren om de Nederlandse bijen te steunen. Zo kun je door het uitzaaien van bloemzaad bij-vriendelijke bloemen plaatsen in je tuin. Een daarvan is om bij-vriendelijke bloemen in je tuin of op het balkon te zetten. Je kunt bij het gemiddelde tuincentrum vaak kant-en-klare pakketten vinden met zaden waar bloemen uit komen waar bijen van houden 
Ook kun je zelf aan de slag door een selectie van vaste planten in de tuin te zetten, bijvoorbeeld zonnebloemen en lavendel. De onderstaande bloemenkaart geeft per seizoen bloemensoorten aan waar bijen zich tot aangetrokken voelen. 

Naast het strooien van bijenzaad zijn er andere handelingen die je kunt uitvoeren om meer bijen in je tuin te krijgen:

  • Zorg dat er altijd bloeiende bloemen in de tuin aanwezig zijn
  • Plant alleen bloemen en bloembollen zonder bestrijdingsmiddelen. Deze zijn schadelijk voor bijen
  • Plaats een (beschut) bijenhotel, op een plaats waar anderen er geen last van kunnen hebben

Wintersterfte van bijen

Jaarlijks sterft een groot deel van de Nederlandse bijenpopulatie ‘s winters af. Het gemiddelde sterftecijfer van bijen ligt ‘s winters op zo’n 10% van de totale bijenbevolking. Het gemiddelde sterftecijfers ligt sinds 2006 echter veel hoger, met het jaar 2010 als dieptepunt. Toen stierf ‘s winters 30% van de bijenpopulatie door een productiefout in een voedselfabriek voor bijen. 

Sindsdien loopt het bijensterftecijfer gestaag terug richting het gemiddelde van 10%. In de winter van 2015/2016 was het sterftecijfers 6,5%. Er stierven toen zo’n 80.000 bijenfamilies in Nederland. 

 

Luchtzuiverende planten

Search engine powered by ElasticSuite