Tuinieren in de herfst

De zomer begint ten einde te raken, de dagen worden al wat korter en de eerste bomen laten al blaadjes vallen. Nu zou je kunnen denken: “Helaas, nu is er niks meer in de tuin te doen, het bloeiseizoen is zo goed als voorbij!” Gelukkig is dit niet waar. Sterker nog, een paar dingen zijn zelfs belangrijk om te doen voordat de winter invalt. Planten (ver)plaatsen, snoeien, gazonverzorging en winterbescherming bieden voor de dieren in je tuin... Deze dingen mogen niet vergeten worden! In deze blog zetten we het allemaal voor je op een rij. 

 

Planten poten of verplaatsen

Het najaar is een perfecte periode om nieuwe planten in je tuin te zetten, of oudere planten te verplaatsen. Twee factoren spelen hierin een belangrijke rol. Allereerst wordt het najaar gekenmerkt door de hoge mate van regenval, waardoor je tuin een goede vochtigheidsgraad heeft. Daarnaast zit de zomerwarmte nog in de bodem, wat ook bevorderend werkt voor de planten. Deze combinatie is perfect voor het (ver)poten van planten, want deze omstandigheden stimuleren de wortelgroei. Het gevolg: gezondere en stabielere planten. In deze blog over planten poten lees je hoe je dit het beste kan doen.

 

Om dezelfde redenen is het belangrijk om nu ook het onkruid uit je tuin te halen. Laat je het staan in de herfst, dan zal het volgend jaar meer gaan woekeren!

 

Extra tip: poot bloembollen in je tuin als voorbereiding op de lente. Over een half jaartje staat je tuin er dan kleurrijk bij!

 

Snoeien

Het vroege najaar is voor veel planten een ideale tijd om gesnoeid te worden. Dit gaat dan met name over struiken, heesters en heggen. Door te snoeien houd je de groei van deze planten binnen de perken (soms letterlijk!). Ook vormsnoei kan plaatsvinden in deze periode. Het is wijs om met het snoeien niet te lang te wachten, omdat veel struiken, heesters en heggen niet goed herstellen van de snoei als de temperatuur al een stuk lager is. Het is dus niet handig om pas in november of december te gaan snoeien!

 

Gebruik voor het snoeien altijd scherp en schoon gereedschap. Scherp zodat de snijwond zo beperkt mogelijk blijft, en schoon zodat de plant geen ziektes oploopt tijdens de snoei. 

 

Extra tip: Doe altijd even onderzoek naar de planten die je wil gaan snoeien. Veel planten hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Zo verschilt het per soort hoeveel je moet snoeien om de plant een gezonde groei te geven. Ook is het belangrijk om te weten of je heg uitloopt op oud hout, want anders kan je per ongeluk gaten in je heg snoeien. Je kan voor veel van je tuinplanten de beste snoeitechnieken vinden in onze tuinplantengids

 

Gazon verzorgen

In de zomer is een wekelijkse maaibeurt aan te raden, maar in de herfst is dit eigenlijk niet meer nodig. Eind oktober kan je nog een laatste keer van het jaar maaien, dit is voldoende. Je mag het dan nog best hoog laten staan, je hoeft niet echt kort te maaien. Als het gras wat langer blijft, verstikt het gemakkelijker ander onkruid dat anders kan gaan woekeren in de vruchtbare herfstbodem!

 

Ook is het najaar een ideaal jaargetijde om het gazon weer vol te zaaien. Gebruik graszaad en grasbemesting voor het beste resultaat!

 

Extra tip: Je maaiafval, snoeiafval en al het andere bladafval kan je goed gebruiken om compost te maken. Deze compost kan je later gebruiken om je tuin te bemesten.

 

Biodiversiteit verhogen

Help de diertjes in je tuin de winter door! Heel moeilijk is dit niet, want het enige dat je hoeft te doen is niet opruimen. Door bijvoorbeeld (een deel van het) gevallen herfstblad te laten liggen, creëer je rustige plekjes voor de insecten en andere dieren in je tuin. 

 

Dit heeft nog een extra voordeel; door een laagje bladeren rond vaste planten te leggen, bescherm je hun wortels tegen de vorst in de winter. Hierdoor hebben ook matig winterharde vaste planten meer kans van overleven!

 

Vogelhuisjes voor de vogels en beschutte plekjes voor egels zijn ook aanraders! 

 

Extra tip: hoewel gevallen bladeren ideale beschutting bieden aan veel diertjes, kan een hoop bladeren op je gazon het gras beschadigen. Je krijgt dan gele vlekken in je gazon. Op je gazon kan je dus beter niet (veel) gevallen bladeren laten liggen.

 

Genieten van de knusse sfeer

Niet voor niets vinden veel mensen het najaar en de winter de meest knusse jaargetijden. Lekker binnen bij de warme kachel zitten, luisteren naar het tikken van de regen op het raam, hete chocolademelk met slagroom… Dit alles is pas helemaal af als je naar buiten kunt kijken naar een prachtig onderhouden tuin. Dus, snel naar buiten en aan de slag! 

 

Heb je eerst nog vragen over planten, snoeien of maaien? Kijk in onze tuinplantengids voor informatie, of stel je vraag aan ons als je er niet uitkomt. Neem gerust contact met ons op, want we staan graag voor je klaar!

Search engine powered by ElasticSuite