Vaste planten

 

Wat hebben tuinkruiden, prachtriet en varens met elkaar gemeen? Op het eerste oog wellicht niet zo veel - maar toch wel iets! Deze drie zijn voorbeelden van ‘vaste planten’. Vaste planten zijn onmisbaar in een sfeervolle tuin, maar veel mensen weten niet wat vaste planten nu precies zijn. Daarom bekijken we in deze blog wat een vaste plant is, welke soorten er zijn en hoe je ze kan combineren tot een mooi geheel. Na het lezen van deze blog ben jij klaar voor je eigen groene avontuur!

 

Wat is een vaste plant?

In de plantkunde worden planten geclassificeerd op basis van hun overlevingspatroon. Zo heb je bijvoorbeeld ‘eenjarige planten’ die worden gekenmerkt doordat zij maar één jaar bestaan en vaak de winter niet levend doorkomen. Ook heb je struiken, planten die sterk verhouten als zij boven de grond uitgroeien. Vaste planten, zou je kunnen zeggen, zitten tussen eenjarige planten en struiken in. Net als struiken leven vaste planten vaak langere tijd, maar omdat vaste planten zich niet verhouten zal je zien dat ze in de winter vaak afsterven boven de grond. Op het oog kunnen ze dus lijken op eenjarige planten, die het loodje leggen als Koning Winter op bezoek komt. Maar, vaste planten komen altijd weer op in het voorjaar - vaak groter en mooier dan het jaar daarvoor!

 

Het nadeel van veel vaste planten is dus dat ze in de winter niet of nauwelijks leven uitstralen, terwijl dit onder de grond wel gewoon doorgaat. Gelukkig duurt dit maar even, want in het voorjaar komt de plant weer in volle kracht terug. Daarnaast zijn er ook (half)wintergroene vaste planten, die hun blad blijven dragen tot er weer nieuw blad groeit. Je hoeft dus geen kale tuin te hebben in de winter!

 

Soorten vaste planten

Alle vaste planten hebben dus gemeen dat ze winterhard zijn en de koude periode goed overleven. Afgezien hiervan is de groep van vaste planten enorm divers. Vaste planten variëren wat betreft kleur, geur, bloeiperiode, wintergroenheid, groeihoogte, favoriete standplaats - er is veel keuze. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, zetten we hier drie belangrijke soorten op een rijtje.

 

 

 

Bodembedekkers

Sommige van onze vaste planten blijven laag en groeien dan meer in de breedte dan in de hoogte. Hierbij kan je denken aan soorten als de Phlox, de Liriope of de Heuchera. Dit soort planten heten bodembedekkers, omdat je ze ideaal kan gebruiken om je tuin mooi aan te kleden. Als je bodembedekkers bij elkaar plant, dan vormen ze vanzelf een mooi geheel doordat ze tegen elkaar aan groeien. Hierdoor krijg je niet alleen een strakke uitstraling, maar voorkom je ook de wildgroei van allerlei onkruid, want daar is nu geen ruimte meer voor! Hiernaast zijn deze planten ook goed in te zetten in de voorgrond van je border, want als je in je border gebruik maakt van planten met verschillende groeihoogtes, zal je een mooi gelaagde uitstraling krijgen. 

 

 

 

 

 

Siergrassen

Deze vaste planten zijn onmisbaar in een moderne tuin. Onder de siergrassen valt een breed scala aan soorten. De Pennisetum, de Carex en de Miscanthus zijn het meest bekend, elk van deze siergrassen heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De Pennisetum staat bekend als Lampenpoetsersgras door zijn charmante pluimen die kunnen variëren tussen wit en rood - en alles ertussenin. De Carex zet je eerder in je tuin vanwege het sierlijke blad, dat heldergroen, grijsgroen of bontgekleurd kan zijn. En zoals we bij de bodembedekkers opmerkten, variëren met planten met verschillende groeihoogtes geeft je tuin een strak, gelaagd aanzicht. Waar de bodembedekkers laag bij de grond blijven, kan de Miscanthus Silberspinne wel twee meter hoog worden. 

 

 

 

 

 

Bladplanten

Deze vaste planten halen hun sierwaarde, net als de Carex die we net noemden, voornamelijk uit hun bladerdek. Hoewel veel bladplanten wel bloeien, ligt de nadruk een stuk minder op de bloeiperiode van deze vaste planten, omdat ze ook buiten het seizoen een lust voor het oog zijn. Kijk eens naar de Hosta of de Rodgersia. Deze planten zijn, hoewel ze prachtig bloeien, vooral aantrekkelijk vanwege hun bladkleur of bladtekening. Als solitair komen deze planten dus goed uit de verf, maar deze groep vaste planten is ook ideaal om in te zetten in borders en daar te combineren met soortgenoten of andere vaste planten. Bladplanten vormen zo het decor, waartegen de bloei van de andere planten mooi gepresenteerd wordt!

 

 

 

Vaste planten combineren

Bij het kiezen van verschillende vaste planten kan je letten op de verschillende eigenschappen van de planten, zodat je een levendige en gevarieerde tuin krijgt.

 

Standplaats

Niet elke plant gedijt goed op een plek met veel schaduw. Aan de andere kant zijn er sommige planten die zouden verpieteren als ze te lang in de volle zon zouden staan. Dat betekent dat je in een schaduwrijke border andere planten kan zetten dan op een zonnige plek. Neem eens een kijkje bij de zonaanbidders of bij de schaduwminnende planten om een idee te krijgen van wat leuk zou staan in jouw tuin.

 

Bloeiperiode

Kies je voor een fleurige zomerborder? Wil je dat jouw tuin als enige van je hele straat in de herfst in volle bloei staat? Of heb je liever dat je het hele jaar door bloeiende planten in je tuin hebt staan? Door rekening te houden met de bloeiperiode van de vaste planten die je kiest kan je plannen hoe je tuin erbij staat in de verschillende seizoenen! Bijvoorbeeld, de Dicentra, met de bijpassende naam Gebroken Hartje, bloeit al vroeg in het voorjaar. Maar voor een fleurige look in het najaar kan je kiezen voor de herfstanemoon, die wit, lichtroze of donkerroze kan bloeien. Zo heb je voor elk jaargetijde iets moois.

 

Borderpakketten

Op fleur.nl bieden we ook op maat gemaakte borderpakketten met vaste planten. Deze pakketten zijn met zorg samengesteld, met oog voor de voorkeuren en krachten van de gecombineerde planten. Ook is rekening gehouden met het eindresultaat, hoe de uiteindelijke presentatie eruit zal zien. Immers, je kan wel mooie planten in je tuin zetten, maar het is pas af als de planten elkaar mooi accentueren!

 

Aan de slag!

Hopelijk is de inspiratie bij jou al gaan stromen; neem een kijkje in ons assortiment met vaste planten en maak van je tuin een paradijsje! Als je nog vragen hebt over vaste planten of als je wil dat we meedenken over de mogelijkheden van jouw tuin, laat het ons weten. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Search engine powered by ElasticSuite