Verzorging kamerplanten in herfst en winter

Het najaar staat weer voor de deur en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Tijd om het gezellig te maken binnenshuis. De dagen worden korter en het begint steeds eerder donker te worden. Dit heeft ook invloed op kamerplanten. Tijdens deze maanden hebben planten andere verzorging nodig dan in de zomer. In deze blog vind je een overzicht met handige tips voor de beste verzorging van jouw groene vriend. 

 

Licht

Een binnenplant heeft een aantal uur licht per dag nodig om te blijven groeien. Wanneer de dagen tijdens de herfst- en winterperiode steeds korter worden, is er steeds minder daglicht. Plaats de kamerplanten op kantoor of in jouw interieur daarom voor of bij een raam, indien mogelijk. Draai de planten eens in de zoveel tijd een kwartslag zodat elk blaadje licht ontvangt en de plant niet naar één kant gaat groeien. 

 

Kamertemperatuur

Het is belangrijk om de kamertemperatuur in de gaten te houden. De meeste planten zijn van tropische afkomst en houden wel van een warme ruimte. Het beste is om overdag een minimale temperatuur in huis of op kantoor te hebben van 15 ºC, 's nachts is dit 12 ºC. Wil je voor een specifieke plant de temperatuur weten? Raadpleeg dan onze plantengids.

Met de koudere temperatuur buiten, gaat binnen ook de kachel aan. Dit kan echter nadelig zijn voor de planten. Zet de planten niet te dicht bij de kachel om ze zo goed mogelijk te beschermen. De droge lucht is namelijk niet ideaal voor een plant. Let ook op als je vloerverwarming hebt. Zet de planten dan niet direct op de vloer, maar maak gebruik van een krukje of tafeltje. Besproei de plant verder een paar keer per week om zo een hogere luchtvochtigheid te creëren. Je zult zien dat hij er een stuk gezonder uit ziet!

 

Minder water

Aan het begin van de herfst gaan de meeste kamerplanten op ruststand en verbruiken ze minder water. Bewater de plant dus met mate! De grond mag liever te droog dan te nat zijn. Met een overvloed aan water gaan de wortels rotten en komen er donkere vlekken in de bladeren. 

Je kunt de waterafgifte voor de helft verminderen. Controleer of de grond droog genoeg is voordat je weer water geeft. Dit kun je checken door je vinger zo diep mogelijk in de potgrond te steken. Bloeiende planten zoals orchideeën, anthuriums en bromelia's hebben wel dezelfde hoeveelheid water nodig. 

 

Geen voeding

Zoals hierboven staat beschreven, gaan kamerplanten in de herfst op ruststand. Ze groeien niet en hebben dan ook geen voeding nodig in de herfst en winter. Zodra de lente begint, kun je weer beginnen met voeding geven. Dit geldt echter niet voor de planten die in de herfst bloeien, deze hebben wel voeding nodig voor hun groei.

 

Vallende bladeren

Ook al verzorg je je plant nog zo goed en overspoel je hem met een lading liefde, de herfst en winter zijn gewoon niet de favoriete seizoenen van onze groene vrienden. Schrik dus niet als hij af en toe bladeren laat vallen. Of een bruin blad krijgt. Of als hij een beetje ziekjes ziet. Dit is maar tijdelijk, zodra de lente aanbreekt krijgt je kamerplant weer nieuwe energie en wordt hij weer springlevend!

Search engine powered by ElasticSuite