Hoe verzorg ik planten op Vulcastrat?

 

Vulcastrat

 

Wat is vulcastrat?

Vulcastrat is een substraat dat, zoals de naam al zegt, bestaat uit vulkanisch gesteente zoals lava, puimsteen en zeolieten. Deze zuivere mineralen hebben dezelfde werking als het gebruik van hydrocultuur. Vulcastrat neemt meer water op dan normale potgrond, en geeft het vervolgens geleidelijk af aan de wortels. Het verschil met hydrocultuur is dat de plant niet op een speciale manier gekweekt hoeft te zijn. Bij hydrocultuur moet de plant in een laagje water kunnen staan, wat bij sommige planten leidt tot wortelrot. Vulcastrat wordt gebruikt in combinatie met potgrond, waardoor de plant niet in een laagje water staat. De wortels zuigen water uit de vulcastrat zoveel ze nodig hebben. Om de waterafgifte in de gaten te houden, gebruik je een watermeter. De combinatie van vulcastrat en een watermeter is ideaal voor op kantoor, maar zeker ook in je woonkamer!

 

Voordelen vulcastrat

  • Toepasbaar op vrijwel elke kamerplant
  • Minder vaak water geven
  • De watermeter geeft aan wanneer water geven nodig is 
  • Langere levensduur
  • Stabiele pH-waarde die zorgt dat de plant voedingsstoffen makkelijk opneemt

 

 

 

Gebruik een inzethoes

Met de inzethoes zorg je ervoor dat het water bij de wortels blijft zitten en dat de watermeter goed wordt afgelezen.

 

Geef water met een watermeter

Handig, zo geef je nooit teveel water! De watermeter stijgt gelijk bij het watergeven. Zodra deze vier dagen op MIN staat, vul je weer bij.

 

Vulcastrat opmaken

Bloempot
Watermeter
Vulcastrat
Inzethoes (bij een niet-waterdichte of erg hoge pot)

Stappenplan

Zorg dat je een wat ruimere bloempot hebt dat de afmeting van de wortelkluit van jouw plant. Heb je een niet-waterdichte of erg hoge pot? Plaats dan een inzethoes en zorg dat hij aan de randen mooi aansluit. Zo blijft het water in de pot en zijn de wortels in staat om al het water op te zuigen. Houd bij het gebruik van een hoge pot in gedachten dat vulcastrat water omhoog kan opnemen tot 30 cm. Vul zo nodig de ruimte onder de inzethoes op met vulcastrat. Plaats vervolgens de watermeter in de pot, en vul de pot (of inzethoes) onderin met vulcastrat, zodat de wortelkluit net onder de rand van de pot blijft. Zet de wortelkluit op de laag vulcastrat en vul de rest van de ruimte ook op met vulcastrat.

 

Verzorging

Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Hoe vaak de plant water nodig heeft, hangt af van de soort en het seizoen. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.

 

Tips!

  Vulcastrat kun je gewoon hergebruiken. Wel lossen de mineralen langzaam op, en zul je na lange tijd een klein beetje moeten toevoegen

  Geef de plant niet te snel water; doordat het water naar beneden moet stromen is er een vertraagde reactie van de watermeter. 

  Om de plant te voeden kun je exact dezelfde voeding gebruiken als bij een plant in potgrond.

Search engine powered by ElasticSuite