Verzorgingstips Aechmea

De Aechmea is een bloeiende kamerplant die verkrijgbaar is in een groot scala aan kleuren. De bekendste variant is de roze Achmea. De Achmea heeft als bijnaam de ‘Kokerbromelia’ door de ‘koker’ van gekleurde bladeren en behoort tot de Bromeliaeae familie, waar ook de Ananasplant aan toebehoort. Aechmea komt van het Griekse woord ‘Aichmê’, wat lanspunt of spits betekent. Deze lanspunten staan voor de spitse, doornachtige dekbladen van de Aechmea. De plant stelt weinig eisen aan het onderhoud. De groen grijze bladeren ogen wat stoffig, maar dit kan zeker niet weggepoetst worden. Dit is namelijk de beschermlaag van de plant. De tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika is het thuis van deze ‘Kokerbromelia’. Wil je de aechmea kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 1x per week 1x per week
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • min 14 °C min 14 °C
  • 1x per week (winter) 1x per week (winter)
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Niet giftig Niet giftig
  • Gevoelig voor spint Gevoelig voor spint
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Aechmea

Klantenservice

Aechmea verzorging

  • De Aechmea is een plant die het water ook opvangt in het midden van de plant. Geef daarom jouw Aechmea zowel water in de grond bij zijn wortels, als in de kelk (bloem). De Aechmea is geen dorstige plant, en hoeft in principe eens in de week water te hebben in de kelk. Zorg er in de zomer voor dat er enkele centimeters water in de koker van de Aechmea staat. Wees bij het water geven in de kelk voorzichtig, om beschadiging van de bloem te voorkomen. In de winter geef je pas weer water als al het water uit de koker is opgenomen om rot te voorkomen. In de zomer geef je de grond van de Aechmea eens per maand water, in de winter is eens per twee maanden voldoende.
  • De Aechmea vraagt om een gemiddelde luchtvochtigheid. In de winter, wanneer de kachel aangaat, gaat de luchtvochtigheid omlaag. Door de Aechmea te sproeien help je de plant gezond te houden en de sierwaarde te behouden.
  • Plaats jouw Aechmea op een lichte standplaats, maar zonder teveel direct zonlicht. De beste plek voor de Aechmea is dan ook in de buurt van een raam, waar de zon niet direct op schijnt de hele dag. Zet de plant dus niet op een raam bij het zuiden. Vooral in de zomer kan deze locatie te heet worden voor de plant en leiden tot brandschade. De meest ideale plaats voor de Aechmea is voor een raam op het noordwesten of noordoosten. Minimale temperatuur Overdag: 17 ℃ 'S nachts: 14 ℃
  • Doordat de Aechmea slechts 1x bloeit, en hierdoor een korte levensduur heeft, is het verpotten van deze plant overbodig. De Aechmea heeft echter grote bladeren en een zware bloem, waardoor het verstandig kan zijn om hem in een relatief zware pot te plaatsen. De grootte van de pot is niet zodanig belangrijk, omdat de Aechmea een kleine wortelkluit heeft en de wortels slecht minimaal water opnemen.
  • Wanneer de bladeren geel of bruin kleuren, is teveel direct zonlicht vaak de oorzaak. Zet de plant dan wat verder weg van het raam of verder uit de zon. Als het gehele blad is verkleurd, kan je het blad afknippen. Als de bladeren gaan hangen, dan geef je de plant te weinig water.
  • Het snoeien van een Aechmea is niet nodig, de bladeren die niet meer mooi ogen kun je wel wegknippen.
  • Wanneer de Aechmea is uitgebloeid kan je er voor kiezen om te plant te behouden en deze te vermeerderen. Knip de uitgebloeide bloem weg, en na een tijdje zullen er nieuwe jonge plantjes te zien zijn. Het is van belang dat deze stekken voldoende water krijgen. Deze kleintjes moet je door laten groeien tot een hoogte van ongeveer 10 cm, zodat de nieuwe plantjes voldoende wortels hebben om gescheiden te worden van de moederplant. Wees bij dit scheiden voorzichtig met het wortelen van de nieuwe plantjes. Plaats deze stekken in een nieuwe pot. Je kan ervoor kiezen om de stekken te bemesten met ‘bloeiende planten’ voeding. De Aechmea is na het laten staan van gedurende een jaar bloeirijp geworden. Als de Aechmea bloeirijp is geworden plaats je een schil van een appel bij het hart van de plant. Dek de Aechmea dan af met een plastic zak en laat de schil zo’n drie tot 4 weken liggen. Door het afdekken met een plastic zak verhoog je de luchtvochtigheid. Laat de Aechmea zeven tot zeventien weken zo staan. Hierna is de nieuwe Aechmea voldoende gegroeid. En dan is het genieten geblazen van de nieuwe prachtige bloem.
  • De Aechmea verbruikt zeer weinig voedingsstoffen en heeft zoals benoemd een korte levensduur. Het bemesten met voeding is dan ook niet noodzakelijk. De Aechmea kan in de lente en zomermaanden wel gevoed worden, maak dan gebruik van de voeding voor ‘bloeiende kamerplanten’. Houd wel de helft van de aanbevolen hoeveelheid aan, dat is ruimschoots genoeg. In de winter is voeding overbodig.
  • De bloemen met zijn schutbladeren van de Aechmea die in vele kleuren voorkomen bloeien gemiddeld 2 tot 5 maanden. Hierna zal de Aechmea geleidelijk aan zijn kleur verliezen. Dit is een eenmalige bloei en de bloem zal hierna afsterven.
  • De Aechmea is relatief gezien een gemiddelde kamerplant als het gaat om luchtzuiverheid. De Kokerbromelia filtert formaldehyde uit de lucht, een schadelijke stof die vrijkomt uit bijvoorbeeld sigarettenrook en meubels. Verder geeft de plant net als de ananasplant ’s nachts zuurstof af.
  • De Aechmea is niet giftig. De brede bladeren zullen eventueel aantrekkelijk zijn voor een kat. Als die hier op kauwt kan het enkel wat misselijk ervan worden.
  • De Aechmea is net als alle planten van de Bromelia familie gevoelig voor spint. De verschijnselen van spint zijn goed te zien. De bladeren van de planten krijgen bruine, koperkleurige puntjes. Na een langere tijd kunnen de bladeren geel en bruin worden en er vervolgens afvallen. Om spint te voorkomen kan je je kamerplant regelmatig besproeien met lauw water, zodat ongedierte afgespoeld wordt.

Search engine powered by ElasticSuite