Verzorgingstips Agave

De Agave komt van oorsprong uit de dorre gebieden van Midden- en Noord-Amerika, met name in Mexico en Texas. De Agave behoort tot de Agavaceae familie die volledig uit eenzaadlobbige planten bestaat. In Mexico is de Agave Tequilana erg bekend. Dit komt, en de naam laat zich al raden, doordat dit Agave soort in grote aantallen wordt geproduceerd om tequila van te maken. De Agave heeft lange bladeren met scherpe punten die een stekel hebben. De Agave neemt in zijn blad het water op. Wil je de agave kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 1x per week 1x per week
  • Veel direct zonlicht Veel direct zonlicht
  • Min 16 °C Min 16 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Licht luchtzuiverend Licht luchtzuiverend
  • Gevoelig voor schildluis Gevoelig voor schildluis
  • Giftig Giftig
Bekijk ons aanbod (kunstplanten)
Verzorgingstips Agave

Klantenservice

Agave verzorging

  • Omdat de Agave van oorsprong uit droge gebieden komt en het water opslaat in haar bladeren, kan de Agave lang zonder water. De grond mag zeker niet doorweekt of langere tijd vochtig blijven. Laat de grond altijd eerst geheel opdrogen en geef de Agave vervolgens 1/2 weken daarna weer water. Zo voorkom je wortelrot. Onthoud dat hoe verder de Agave van het raam staat, hoe minder water deze verbruikt. In de wintertijd kan de Agave zelfs tot 6 weken lang zonder water. Ook kan een grotere Agave langer zonder water dan een kleine Agave. Liever te weinig dan te veel water dus.
  • Sproeien is voor een Agave niet nodig om hem te onderhouden. Het kan wel handig zijn om eventueel stof van de bladeren weg te laten spoelen. Zo straalt jouw Agave weer wat meer in jouw woonkamer.
  • De Agave is gewend om veel zonlicht te hebben. Het beste is om de Agave in direct zonlicht te zetten, waardoor hij minimaal 5 uur zonlicht krijgt per dag, voor een optimale ontwikkeling. Te weinig licht vergroot de kans op rot doordat de plant dan minder water verbruikt. Liever te veel zonlicht dan te weinig. In de zomer kun je de plant ook buiten zetten. Minimale temperatuur Overdag: 16 ℃ 'S nachts: -7 ℃
  • Omdat de Agave een langzame groeier is, is verpotten niet snel nodig. Begint de pot te vervormen of lijkt de plant maar weinig voeding te halen uit de grond, dan kan je er voor kiezen om de Agave te verpotten. Dit is bij de Agave wel een uitdaging, want de Agave heeft scherpe bladeren en giftig sap. Doe dan ook hierbij handschoenen aan. Verpot de Agave bij voorkeur in de lente. Zet de plant in een pot die minstens 20% groter is dan de oude, en vul deze aan met speciale cactusgrond of meng grond met brekerszand of hydrokorrels. Vulcastrat is ook een goed alternatief. Verwijder bij de Agave alle dode wortels en bladeren, om vervolgens de Agave zijn nieuwe woonplaats te geven.
  • Als de bladeren van de Agave verkleuren, is de oorzaak vaak een teveel aan water. De bladeren hebben dan bruine bladpunten en -randen. Wanneer de Agave slap wordt, laat de plant dan langere tijd droog staan voordat er opnieuw water gegeven wordt. Als de bladeren een grijze gloed hebben kan dit de aanwezigheid van schildluis zijn. De oorzaken hiervan zijn tocht en een teveel aan water.
  • Doordat de Agave niet snel groeit, is snoeien niet nodig. Wanneer je overweegt om wel te gaan snoeien, is het gebruik van handschoenen aan te raden in verband met de benoemde prikkelige stekels en het giftige sap. Verwijder de verkleurde, rotte bladeren met een scherp mes. Na het snijden houdt de Agave een wond over, die vanzelf weer dicht zal groeien.
  • Door middel van wortelstekken kan de Agave zich op een makkelijke manier vermeerderen. Je zult dan vanzelf de baby’s van de moederplant naast hem zien verschijnen. Verwijder de onderste bladeren van de plant zodat de baby’s voldoende zonlicht krijgen en er meer ruimte ontstaat. Zodra de baby’s voldoende wortels hebben, kunnen ze van de moederplant gescheiden worden. Wanneer dit kan, ligt aan de grootte van de Agave. Dit is per Agavesoort ook weer verschillend. In het algemeen zijn er voldoende wortels aanwezig wanneer de nieuwe plantjes 10 cm hoog boven de grond zijn. Het is aan te raden om de baby in de lente los te snijden zodat de kans op succes wordt vergroot. Gebruik bij voorkeur grond die goed draineert en meng dit met vulcastrat. De grond moet licht vochtig zijn.
  • De Agave is zoals genoemd een langzame groeier en extra voeding is niet echt nodig. Geef de Agave dan ook zeker geen voeding in de rustperiode (herfst en winter) want dit kan schadelijk zijn voor de Agave.
  • In het wild komt de Agave, wanneer de plant volgroeid is, tot bloei. Echter in de huiskamer zal dit niet snel gebeuren. Wanneer de Agave wel tot bloei komt, heeft dit proces eerst 7 tot 10 jaar geduurd. De Agave kan bij het bloeien enorme bloemen produceren; wel 10 tot 12 meter hoog. Na de bloei zal de Agave helaas sterven.
  • Door de langzame groei van de Agave is de plant helaas niet zo luchtzuiver als andere planten. Voor de luchtzuiverheid doet de Agave het dan ook niet.
  • Ja, de Agave is een giftige plant. Het sap van de Agave, ook wel wolfsmelk genoemd, is erg giftig. Het kan leiden tot huidirritatie. Wanneer het in je ogen terecht komt, raadpleeg dan direct je huisarts. Verder zijn de bladeren van de Agave zeer scherp, dus let goed op met kleine kinderen. De doorns kunnen namelijk diep doordringen in de huid. Zorg er voor dat ze dan goed weggehaald worden, want het kan leiden tot irritatie of ontsteking.
  • De Agave kan last gaan krijgen van schildluis. Omdat het blad van de Agave hard is, kan je de luis er eenvoudig vanaf vegen. Het gebruik van olijfolie, door de bladeren hiermee in te smeren, kan ook helpen.

Search engine powered by ElasticSuite