Verzorgingstips Cactus

De Cactus behoort tot de familie Cactaceae en groeit van oorsprong in Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika. Nu komen de cactussen in vrijwel elk tropisch land voor. Ze groeien zowel hoog op koude gebergtes als in de tropische Cariben. Het aantal soorten cactussen ligt tussen de 1500 en 1800. Alle cactussen zijn succulenten, omdat de cactussen water kunnen opslaan in een deel van het lichaam. Succulent is Latijns, waarvan het woord ‘sucus’ sap betekent. Naast dat de cactus als decoratiestuk wordt gebruikt, wordt bijvoorbeeld de Cactus Opuntia gebruikt om stukken land af te bakenen in landen rond de Middellandse Zee, zoals prikkeldraad in andere landen. In Mexico worden verschillende cactussen gebruikt om alcoholische dranken van te maken. Sommige soorten, zoals de San Pedro-cactus, worden gebruikt als psychedelische drugs. De cactus staat bekend om zijn scherpe doorns, die vrijwel elke cactus heeft. Ze zijn makkelijk in onderhoud, want ze hebben weinig water nodig én het maakt niet uit of de cactus op een schaduwrijke plek staat of in vol zonlicht. Wil je de cactus kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 1x per maand 1x per maand
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Min 15 °C Min 15 °C
  • Giftig (wolfsmelk) Giftig (wolfsmelk)
  • Tocht veroorzaakt schimmels Tocht veroorzaakt schimmels
Bekijk ons aanbod cactussen
Verzorgingstips Cactus

Klantenservice

Cactus verzorging

  • De cactus slaat water op in zijn lichaam en er weinig huidmondjes aanwezig zijn die water verdampen dit leidt ertoe dat de cactus zeer lang zonder water kan. Ze kunnen zelfs meer dan hun gewicht aan water opnemen. Bij een lage temperatuur in de winter, kan de cactus makkelijk drie maanden zonder water. Houdt in dit geval de grond droog. Mocht de cactus vlak bij de verwarming staan of vol in de zon dan is één keer per maand water geven raadzaam. Zorg er in de zomer voor dat de grond opgedroogd is voordat je de volgende gietbeurt geeft. Zo voorkom je wortelrot. Dat wil je bij de cactus graag voorkomen aangezien de gevolgen hiervan pas laat zichtbaar zijn en het vaak al voor een oplossing. Zorg er dus voor dat de wortels niet continu in een laag water blijven staan.
  • Aangezien de cactus geen last heeft van droge lucht en weinig water nodig heeft is sproeien overbodig. Bij ongedierte is sproeien wel een goede optie. Mocht er kalkaanslag worden gevormd op de stam en bladeren is het raadzaam om de cactus te besproeien met ontkalkt water of regenwater.
  • Mede doordat de cactus van nature gewend is aan droge omstandigheden en geen hoge eisen heeft rond het aantal gewenste zonuren, kan de cactus praktisch gezien op elke plek staan. De cactus wenst het liefst te staan op een plek met minstens vijf uur direct zonlicht, maar een plek in de schaduw is ook geen probleem. Onthoud wel dat de cactus minder water verbruikt als deze niet veel in de zon staat. De cactus kan in de zomer ook buiten staan. De stekels (of bij sommige soorten de haren) van de cactus dienen als UV-filter. In de winter en bij vorst moet de cactus binnen staan, want na de vorst zal de cactus anders gaan rotten of imploderen. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 1 ºC
  • Het verpotten van de cactus is door zijn langzame groei niet snel nodig. Wanneer de cactus te groot wordt voor zijn pot is het wel aan te raden. Bij een stekelige cactus is dat geen makkelijke opdracht. Gebruik bij het verpotten handschoenen of wikkel de cactus in met kranten of karton. Zorg ervoor dat de cactus in een nieuwe pot die 20% groter is dan de oude terechtkomt. Gebruik hierbij vulcastrat of speciale cactusgrond. Na het verpotten heeft de cactus meer ruimte om te groeien en het water geven is gemakkelijker doordat de nieuwe hoeveelheid grond meer vocht kan opnemen.
  • Er zijn cactussoorten zoals de Euphorbia Trigona die bladeren hebben welke vastzitten aan de stekels van de cactus. Tijdens de winter zullen deze bladeren loslaten. Met de hand kun je de bladeren verwijderen of met behulp van een verfkwast. Door met een kwast over de stekels heen te strijken zullen de dode bladeren verwijderd worden. Zorg ervoor dat je de bladeren niet te vroeg verwijderd, want dan zal de cactus gaan bloeden.
  • Er zijn cactussoorten zoals de Euphorbia Trigona die bladeren hebben welke vastzitten aan de stekels van de cactus. Tijdens de winter zullen deze bladeren loslaten. Met de hand kun je de bladeren verwijderen of met behulp van een verfkwast. Door met een kwast over de stekels heen te strijken zullen de dode bladeren verwijderd worden. Zorg ervoor dat je de bladeren niet te vroeg verwijderd, want dan zal de cactus gaan bloeden.
  • De cactus kan worden vermeerderd door te kweken vanuit zaden en kweken vanuit stek. Zorg er voor dat de wond goed droog is voordat de stek in de grond geplaatst wordt.
  • Omdat de cactus een langzame groeier is, verbruikt hij weinig voeding. Extra voeding is dan ook niet noodzakelijk. Vooral niet in de herfst en winter, dit kan zelfs schadelijk zijn voor de cactus. In de lente en zomer is het geven van extra voeding optioneel, geef de cactus in dit geval na vier keer water geven één keer vloeibare voeding voor ‘cactussen’. Geef nooit teveel, dit kan de plant schaden.
  • Afhankelijk van het soort cactus komt de cactus in bloei na de rustperiode van de winter. Verschillende cactussoorten hebben prachtige bloemen, zoals de Lidcactus. Helaas zijn er ook cactussoorten die zullen afsterven nadat deze hebben gebloeid.
  • Het enige wat ontbreekt bij de cactus is de luchtzuiverheid. Omdat de cactus een langzame groeier is, zuivert het de lucht niet zoals andere kamerplanten dat zo goed kunnen.
  • Per soort cactus verschilt het of deze giftig is of niet. Sommigen zijn namelijk zelfs eetbaar, maar wanneer er wit sap uit de cactus komt is de kans zeer groot dat hij giftig is. Dit witte sap kan namelijk het giftige Wolfsmelk zijn. Voorkom dat kinderen en huisdieren dit innemen of in hun ogen krijgen. Raadpleeg de huisarts als dit gebeurd. De stekels en doornen kunnen diep in de huid komen, wat kan leiden tot irritatie of zelfs ontstekingen. Wees dus voorzichtig met de cactus.
  • Een hoge luchtvochtigheid of tocht kan bij de cactus leiden tot schimmels of wolluis. Door te sproeien met een krachtige waterstraal kun je de cactus schoon spuiten. Zorg ervoor dat de plant niet beschadigd raakt. Mocht de wolluis nadrukkelijk aanwezig zijn dan is het aan te raden om deze chemisch te bestrijden.

Search engine powered by ElasticSuite