Verzorgingstips Chamaerops Humilis

De Chamaerops Humilis is een palm die zijn oorsprong kent rond de Middellandse Zee, met name in Europa. Hij wordt ook wel de Europese Dwergpalm of Dwerg Waaierpalm genoemd. Hiermee is deze palm de enige van de palmen die zijn oorsprong in Europa kent. Deze plant kan goed tegen vorst, dus kan zowel binnen als buiten gezet worden. De plant heeft echter redelijk veel water nodig, gezien de plant slecht tegen droge grond kan. De Chamaerops is tweehuizig, dus er zijn zowel vrouwelijke als mannelijke varianten. De voorplanting gebeurd zowel vegetatief (door scheuten) als door middel van zaadvorming. Deze zaden zijn tussen de één en twee cm groot en oranje, bruin, rood of zwart van kleur. Zo hebben de planten rond het Gardameer een oranjebruine kleur en langs de kust van Spanje vooral een zwarte kleur. Wil je de chamaerops humilis kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond vochtig houden Grond vochtig houden
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Min -10 °C Min -10 °C
 • Lelijk en oud blad wegknippen Lelijk en oud blad wegknippen
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
 • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Chamaerops Humilis

Klantenservice

Chamaerops Humilis verzorging

 • De Chamaerops Humilis houdt van een continu vochtige grond. Voorkom te alle tijde een droge grond. Het is dan ook raadzaam om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een grote plens in één keer. Een laag stilstaand water in de pot is niet gewenst, want dit kan wortelrot veroorzaken. In de zomer is het geven van water eens per vier dagen raadzaam, in de winter is eens per tien dagen al snel voldoende.
 • Het is niet noodzakelijk om de Chamaerops Humilis te sproeien. Wel zorgt sproeien ervoor dat de plant weer een frisse uitstraling krijgt nadat het stof van de plant is gesproeid.
 • De Chamaerops Humilis houdt van een plek met veel zonlicht. Het liefst met minimaal vijf uur direct zonlicht. Wanneer de plant te ver van het raam staat, zal de plant niet snel groeien. Zet de plant altijd op een lichte plek, want er is groei van nieuw blad nodig om de plant mooi te houden aangezien oud blad na verloop van tijd zal afsterven. Wanneer de plant buiten gezet wordt, is het belangrijk dat de plant geleidelijk aan kan wennen aan het zonlicht. Anders kan het blad namelijk gaan verbranden. Het nieuwe blad dat aangemaakt zal worden zal gelukkig prima bestand zijn tegen veel direct zonlicht. Minimale temperatuur: Overdag: -10 ºC ‘s Nachts: -13 ºC
 • Het is verstandig voor het verpotten van de Chamaerops om voor binnen en buiten een andere strategie toe te passen. Voor het verpotten van de plant die binnen zal komen te staan, is het raadzaam om deze plant in een pot met een watergeefsysteem te zetten, opgemaakt met vulcastrat en een watermeter. Zorg bij de nieuwe pot dat deze 20% groter is dan de oude pot. Het verpotten in de lente is raadzaam, zodat eventueel beschadigde wortels optimaal kunnen herstellen. Voor een pot met de plant die buiten komt te staan is het raadzaam om een pot met een drainagegat te gebruiken. Maak deze op met hydrokorrels. Een pot zonder drainagegat is niet handig, aangezien het water dan niet kan weglopen. Het stilstaand water zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten.
 • De Chamaerops Humilis heeft gelukkig niet snel last van verkleurde bladeren. Wanneer de bladeren bruin worden, kunnen deze het beste afgeknipt worden. De bladeren zullen namelijk door ouderdom afsterven. Als de bladeren geel verkleuren heeft dit vaak met een tekort aan stikstof te maken. Extra voeding is dan raadzaam. Als de plant buiten staat, is er kans dat de bladeren zwart worden.
 • Snoeien is niet noodzakelijk omdat de Chamaerops Humilis niet zo groot wordt. Het is niet mogelijk om de stam te snoeien, want de plant zal niet meer uitlopen en uiteindelijk afsterven. De lelijke bladeren kunnen van de palm verwijderd worden, dit is al snel het geval bij de onderste bladeren van de palm.
 • De Chamaerops is alleen te kweken vanuit zaden. Deze manier is redelijk eenvoudig bij deze plant. Zorg bij dit proces voor een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van minstens veertien graden. De luchtvochtigheid kan verhoogd worden door het gebruik van een luchtzak of een kweekkast.
 • In de lente en zomer is het geven van voeding aan de Europese Dwergpalm een goede optie. Geef in dit geval voeding voor palmen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door want teveel voeding kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig en kan de plant alleen maar schaden.
 • De Chamaerops Humilis kan gaan bloeien in Nederland. De mannelijke bloemen kunnen zelfs lekker gaan ruiken. De bloemen kosten de plant echter wel veel energie. Het is dan ook raadzaam om deze bloemen weg te knippen, zodat de plant haar energie kan steken in het maken van nieuw blad.
 • De Chamaerops Humilis is geen echte luchtzuiveraar.
 • De Chamaerops Humilis is geen giftige plant. De Europese Dwergpalm heeft echter wel scherpe stekels, waar je maar beter voorzichtig mee om kunt gaan.
 • De Chamaerops heeft niet snel last van ziektes en ongedierte, omdat ongedierte zich niet goed kan hechten aan de harde en stugge bladeren. Regelmatig sproeien ter preventie kan het ongedierte ook makkelijk voorkomen. De bladeren zijn sterk genoeg om een harde waterstraal te kunnen weerstaan. Zo kunnen spint en luis weerhouden worden.

Search engine powered by ElasticSuite