De Graslelie is de makkelijke versie van zijn echte naam: Chlorophytum Comosum. De plant kent zijn oorsprong in Afrika waar de plant dient als bodembedekker. Verder heeft de plant de bijnamen ‘Spinnenplant’ en ‘Zebragras’. Zelfs ‘Vliegende Hollander’ en ‘Sprietplant’ zijn bijnamen die regelmatig worden gebruikt. Het is een makkelijk te kweken plant en is met zijn bonte soorten een populaire plant. Daarnaast is uit onderzoek van de NASA gebleken dat de plant veel schadelijke stoffen uit de lucht haalt. Een natuurlijke luchtverfrisser voor in huis dus.
Wil je de graslelie kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
In de zomer is tweemaal per week water geven ideaal voor de plant, in de winter is eenmaal per week voldoende. De Graslelie staat het liefst in een continulicht vochtige grond. De plant is sterk en een enkele keer vergeten water te geven maakt dan ook niet zoveel uit de bij de plant. Voorkom dat de plant teveel water krijgt want dit kan een laagje water veroorzaken onderin de pot wat voor wortelrot kan zorgen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Graslelie kan een sproeibeurt om de zoveel tijd wel waarderen. Dit bevordert de luchtvochtigheid en zal ervoor zorgen dat het stof van de bladeren verdwijnt. Hierdoor zal je plant gelijk een stuk meer stralen.
Meer tonen +Minder tonen -
De plant kan het beste op een goed verlichte plek staan zonder direct zonlicht. Het directe zonlicht kan de Graslelie minder goed verdragen. De plant kan ook op een donkere plek staan al zullen de bladeren in dit geval donker van kleur worden. In de zomer kan de plant buiten gezet worden, zolang deze uit direct zonlicht wordt gehouden.
Minimale temperatuur
Overdag: 18 ºC
‘s Nachts: 2 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
De Graslelie is een relatief snelle groeier en zal elk jaar toe zijn aan een nieuwe pot. Gebruik hierbij een pot die minstens 20 % groter is dan de oude pot en vul deze op met verse potgrond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar zodat de eventueel beschadigde wortels zich sneller kunnen herstellen.
Meer tonen +Minder tonen -
Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid. Geef de plant in dit geval wat vaker een sproeibeurt of zet de plant bij een andere kamerplant. Krijgt de plant last van bruine en verwelkte bladeren, dan is er vaak sprake van teveel water. Verminder in dit geval de hoeveelheid water die gegeven wordt.
Bleek geworden bladeren wijzen vaak op teveel direct zonlicht. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.
De Chlorophytum kan last krijgen van geel blad. Dit is vaak het gevolg van teveel voedingsstoffen of het ouderdomsproces. Geef in dit geval wat minder voeding. Worden de bladeren bleker van kleur, dan krijgt de plant vaak te weinig licht. Bruine punten kunnen niet voorkomen worden en kunnen met een schaar gemakkelijk worden weggeknipt.
Meer tonen +Minder tonen -
Zoals benoemd kunnen de bruine bladpunten die het gevolg zijn van een lage luchtvochtigheid worden afgeknipt. Verkleurde bladeren kunnen zo laag mogelijk worden afgeknipt, maar doe dit niet bij teveel bladeren.
Meer tonen +Minder tonen -
De Graslelie staat vooral bekend om de zeer eenvoudige manier van stekken. Dit kan door te stengelstekken en te scheuren.
Wacht bij het stengelstekken af totdat de kleine plantjes wortels hebben gekregen. Snijd vervolgens met een scherp mes de stek af en zet deze in een pot met potgrond. De stek zal snel nieuwe plantjes aanmaken waardoor het vermeerderen snel verloopt.
Een andere manier is om te scheuren. Haal hierbij de plant uit de pot en haal de wortelkluit in twee stukken uit elkaar. Zet vervolgens deze twee helften in twee aparte potten.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef de Graslelie enkel in de lente en zomer voeding voor kamerplanten. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel want dit kan de plant schaden. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
De Graslelie kan tot bloei komen en krijgt in dit geval kleine witte bloempjes.
Meer tonen +Minder tonen -
De Chlorophytum is een van de meest luchtzuiverende kamerplanten en is vooral sterk in het zuiveren vele schadelijke stoffen, zoals benzeen, formaldehyde en koolmonoxide. Een natuurlijke luchtverfrisser voor in de huiskamer.
Meer tonen +Minder tonen -
De Graslelie is niet giftig. Je hoeft dus niet op te passen met kinderen en huisdieren.
Meer tonen +Minder tonen -
De plant is redelijk gevoelig voor ongedierte als spint en luis. Controleer dus regelmatig het blad en voorkom een grote aantasting van het blad. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.