De Coffea Arabica, wordt ook wel koffieplant of koffieboom genoemd. Hij is afkomstig uit Ethiopië en is onderdeel van de Rubiaceae familie. Het verhaal gaat dat 500 jaar geleden de koffieplant voor het eerst ontdekt werd toen de geiten zich anders gingen gedragen na het eten van deze koffieplant. De eigenaren van geiten ontdekte dit en begonnen te experimenteren met de plant. Zo verpulverden ze de koffiebonnen en deden deze in kokend water. De fantastische smaak en aroma die toen vrijkwamen waren het begin van de welbekende koffie van vandaag. Zet de plant op een goed verlichte plek en houd de grond licht vochtig. Met goede verzorging en de juiste omstandigheden kunnen er aan deze plant echte koffiebonen gaan groeien.
Wil je de koffieplant kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
Zorg ervoor dat de grond van Coffea Arabica altijd in licht vochtig blijft. Geef daarom regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van een grote plens in een enkele keer. Let er op dat er geen laagje water onderin de pot van de koffieboom komt te staan, want dit kan wortelrot veroorzaken. Is de grond na twee dagen droog? Geef dan wat meer water. Is de grond na vier dagen nog erg nat? Geef dan wat minder water.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is raadzaam om de koffieboom regelmatig te sproeien. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant geen last heeft van de droogte die in de huiskamer kan voorkomen. Bovendien spoel je veel stof van de plant met een regelmatige sproeibeurt, waardoor meer zonlicht de plant kan bereiken. Zo is de plant beter in staat zich te ontwikkelen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Coffea Arabica houdt van een goed verlichte standplaats met veel direct zonlicht. Zorg voor een plek met minstens vijf uur direct zonlicht. Zet de plant in de winter dan ook direct voor het raam. Wanneer de plant te donker staat, zal de koffieplant namelijk geen nieuw blad aanmaken en zelfs zijn bladeren laten vallen. Voorkom dat de koffieplant te dicht op het glas staat wanneer er hoge temperaturen zijn. De zon kan het blad verbranden.
Minimale temperatuur
Overdag: 14 ºC
‘s Nachts: 10 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
Zodra de plant te groot wordt voor de pot, kun je deze in een nieuwe pot zetten. Zorg ervoor dat deze pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Wees met het verpotten voorzichtig met de wortels want deze kunnen flink beschadigd worden. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventuele beschadigingen aan de wortels beter kunnen herstellen. Gebruik normale potgrond.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de koffieplant bruine bladeren krijgt, is kou, tocht of droge lucht of een combinatie van deze factoren vaak de oorzaak. Sproei de plant of zet hem op een plek zonder tocht en met wat meer warmte. Bruine bladranden duiden vaak op een teveel aan water.
Mochten de bladeren geel van kleur worden, is een teveel aan licht de oorzaak. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.
Meer tonen +Minder tonen -
Mits de Coffea Arabica te hoog wordt kun je de plant gaan snoeien. Ook kun je meer uitlopers krijgen wanneer je ervoor kiest om de plant te snoeien. Zaag in dit geval de stam af. Het beste moment om dit te doen is de lente of zomer, zodat de kans op het goed uitlopen van de stam het grootst is. Dicht de wond van de stam af met wax, want deze wond is gevoelig voor schimmelinfecties.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef enkel in de lente en zomer optioneel extra voeding. Gebruik in dit geval Pokon kamerplanten voeding. Geef nooit teveel, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig omdat de plant in deze maanden in zijn rustperiode zit.
Meer tonen +Minder tonen -
De koffieplant kan in de Nederlandse huiskamer bij goede verzorging tot bloei gaan komen. Eerst zullen er witte bloemetjes zichtbaar zijn in de lente, waarna de koffiebonen zich gaan vormen. Het is raadzaam om deze bloemetjes te verwijderen, want de bloemetjes kosten de koffieplant veel energie. Het gebruik van de vruchten is niet aan te raden aangezien de eerste jaren de smaak van de bonen erg bitter is. Consumeer in elk geval geen bonen wanneer de koffieboom chemisch bestreden is tegen ongedierte.
Meer tonen +Minder tonen -
De Coffea Arabica heeft geen groot bladoppervlakte en steekt zijn energie vooral in het produceren van bonen. Hij is daarom geen grote luchtzuiveraar.
Meer tonen +Minder tonen -
De koffieplant is niet giftig. Echter kan het eten van de bessen wel leiden tot misselijkheid.
Meer tonen +Minder tonen -
De Coffea Arabica is redelijk gevoelig voor ongedierte, tocht en droge lucht. Sproei de plant af en toe ter preventie van ongedierte en droge lucht. Verder kan ongedierte zowel biologisch als chemisch bestreden worden.