Verzorgingstips Croton

De Croton is onderdeel van de Crotoneae familie. Hier in Nederland beter bekend als de Wolfsmelkfamilie, vanwege zijn sap. De naam Codiaeum Variegatum is de Oud-Latijnse naam, waar hij tegenwoordig steeds vaker Croton wordt genoemd. In Nederland staat de Croton ook wel bekend als de Wonderstruik. De Croton kent zijn oorsprong in landen als India, Indonesië, Australië, Maleisië en andere eilanden in de Stille Oceaan. Hier groeien ze nog volop aan bosranden en in open velden. De plant is verkrijgbaar in zo’n beetje elke kleur van de regenboog en heeft met zijn uitstraling een opvallend uiterlijk. Er zijn honderden soorten van de Croton waarbij de Petra en Iceton de meest voorkomende soorten zijn. Wil je de croton kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Min 18 °C Min 18 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Uitlopers voor de herfst snoeien Uitlopers voor de herfst snoeien
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Giftig (sap) Giftig (sap)
  • Gevoelig voor luis en spint Gevoelig voor luis en spint
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Croton

Klantenservice

Croton verzorging

  • Omdat de Croton van nature in tropische gebieden groeit, is het geven van voldoende water erg belangrijk. Houd de grond van de plant altijd vochtig en laat deze niet uitdrogen. Uitdroging kan al snel de dood van deze plant betekenen. Zorg er echter ook voor dat de grond niet een lange tijd erg nat is, want hierdoor kan er een laagje water ontstaan onderin de pot wat wortelrot kan veroorzaken. Het is dus raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een enkele keer een grote plens. Houd rekening met de standplaats van de plant om de behoefte aan water te bepalen. Wanneer de plant veel licht krijgt heeft hij meer water nodig.
  • Het sproeien van de Croton werkt preventief tegen ongedierte zoals spint. Ook verlangt de plant naar een hoge luchtvochtigheid. In de winter wanneer de kachel weer volop aangaat daalt de luchtvochtigheid in huis. Sproei in deze tijd de plant wat vaker. Bovendien verwijder je met een sproeibeurt vuil en stof van de plant, waardoor hij meer gaat stralen en meer licht kan ontvangen.
  • De Croton eist een zo licht mogelijke plek. Minimaal vijf uur direct zonlicht is ideaal, al is dit in de zomermaanden vaak te warm voor de plant. In dat geval kun je de plant wat verder van het raam zetten. Wanneer de Wonderstruik te donker staat zal de plant geen vers blad aanmaken. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam. Minimale temperatuur Overdag: 18 ºC ‘s Nachts: 12 ºC
  • Wanneer de plant te groot is geworden voor de pot kun je deze in een nieuwe pot zetten. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels optimaal kunnen herstellen. Gebruik hierbij normale potgrond.
  • Wanneer het blad donkerder wordt is het raadzaam om de Croton dichter bij het raam te zetten. Bij donkere bladranden is een teveel aan water vaak de oorzaak, dus verminder in dit geval de hoeveelheid watergift. Te weinig licht en/of een teveel aan water kan leiden tot bladuitval.
  • Zodra de Wonderstruik te hoog wordt, kun je de stam inkorten door deze af te zagen. Doe dit in de lente of zomer, zodat de Croton opnieuw uit kan lopen. Het is raadzaam om de uitlopers van de plant vlak voordat de herfst aanbreekt te snoeien, zodat er meer zonlicht de kern van de plant kan bereiken in de herfst en winter. In de lente loopt de Croton vanzelf weer uit. Bij het snoeien zal de kamerplant gaan bloeden. Er komt witte sap uit de plant, wat gestopt kan worden door sigarettenas. Bij het afzagen van de stam kan de stam gedicht worden met wax en sigarettenas om bacteriële infecties te voorkomen.
  • De Croton kan worden vermeerderd door middel van kopstekken. Gebruik hierbij kopstekjes van ongeveer tien centimeter lang. Dicht de wond van het stekje met sigarettenas en haal tweederde deel van het blad van het steeltje af. Dit stekje kan het beste in een vochtige grond bij een temperatuur van minstens 24 graden gezet worden. Gebruik hierbij een plastic zakje die je over het stekje heen zet, zodat de luchtvochtigheid wordt verhoogd.
  • Extra voeding in de lente en zomer is aan te raden. Gebruik in dit geval voeding voor kamerplanten. Geef nooit teveel voeding, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Geef geen voeding in de herfst- en wintermaanden want ook dit is absoluut overbodig voor de plant. Optioneel is het gebruik van voedingskegels om de plant makkelijk voeding te geven.
  • De Croton krijgt in de wilde natuur mooie bloemen, maar in de Nederlandse huiskamer zal dit maar zelden gebeuren. Bij bloei krijgt de plant kleine witte bloemen die veel energie kosten. Het is dan ook raadzaam om deze weg te halen om energie te besparen voor de plant.
  • De Wonderplant is geen grootmeester in het zuiveren van de lucht, maar zet net zoals alle andere kamerplanten CO² om in zuurstof.
  • Er komt wit sap uit de Croton. Dit is giftig en zal de huid bij contact irriteren. Voorkom dat kinderen en huisdieren dit innemen. Raadpleeg de huisarts bij inname.
  • De Croton is redelijk gevoelig voor ongedierte. Zo kan tocht wolluis veroorzaken en een te droge lucht voor spint zorgen. Dit ongedierte kan verwijderd worden door een harde waterstraal bij het sproeien. Een betere oplossing voor de langere termijn is het bestrijden met een chemisch of biologisch middel.

Search engine powered by ElasticSuite