Verzorgingstips Euphorbia

De Euphorbia is een groot plantengeslacht met veel verschillende soorten. Hij behoort tot de familie van de wolfsmelkplanten, de Euphorbiaceae. Het is officieel geen cactus, echter lijkt de Euphorbia qua uiterlijk wel op de cactus. Zijn uiterlijk heeft hem de bijnaam Cowboycactus opgeleverd. Het verschil met de cactus is dat de Euphorbia wolfsmelk in zich heeft, een cactussoort heeft dat niet. Wolfsmelk is een witte vloeistof die uit de plant kan stromen als de plant beschadigd is. De plant groeit van origine in warme landen, waar hij vele meters hoog kan worden. In de woonkamer zal de groei maar langzaam verlopen. Evenals de cactus, is de Euphorbia makkelijk in de verzorging. De Dracaena staat vooral bekend om zijn langwerpige spitse bladeren met een streep of strepen over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of roze van kleur, afhankelijk van de soort Dracaena. Omdat de Drakenplant weinig eisen heeft rond het watergeven en ander onderhoud is de plant zeer geschikt voor op kantoor. Wil je de euphorbia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond eerst goed droog laten worden Grond eerst goed droog laten worden
  • Zowel zonnig als schaduw Zowel zonnig als schaduw
  • Min 10 °C Min 10 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Zeer voorzichtig snoeien Zeer voorzichtig snoeien
  • Wit sap is erg giftig Wit sap is erg giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Euphorbia

Klantenservice

Euphorbia verzorging

  • De Euphorbia is een plant die lang zonder water kan. Dit kan wel per soort verschillen. De Euphorbia heeft in het algemeen maar weinig huidmondjes waardoor de planten minder water verdampen dan andere planten. Bovendien kunnen de Euphorbia’s veel water vasthouden. Laat de grond van de Euphorbia opdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt. Geef nooit teveel water want dit kan wortelrot veroorzaken. In de winter kan de plant twee maanden zonder water prima overleven.
  • Het sproeien van de Euphorbia is niet noodzakelijk. Wel kan een sproeibeurt de plant opfrissen van vuil en stof.
  • De Euphorbia stelt weinig eisen aan zijn standplaats. De plant kan zowel in de schaduw als in vol zonlicht staan. Laat hem in het laatste geval wel geleidelijk wennen aan het directe zonlicht. Te weinig zonlicht kan de groei doen afnemen en vergroot tevens de kans op wortelrot. Minimale temperatuur Overdag: 10 ºC ‘s Nachts: 5 ºC
  • Wanneer de Euphorbia te groot wordt voor de pot, kan deze in een nieuwe gezet worden. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude. Gebruik hierbij normale potgrond of speciale grond voor cactussen. Door de verse aarde heeft de plant weer nieuwe voedingsstoffen om zich beter te kunnen ontwikkelen.
  • Er zijn Euphorbia soorten die bladeren hebben. Zo zitten er bij de Euphorbia Trigona kleine blaadjes rondom de stam. In de winter verschijnen deze bladeren om vervolgens in het voorjaar weer uit te vallen.
  • Het snoeien van de Euphorbia is geen eenvoudige klus. Het is wel mogelijk om de takken terug te snoeien. Tijdens het snoeien kan er giftige wolfsmelk vrijkomen. Dicht de wond die op op de plant achterblijft met sigarettenas of wax. De Euphorbia Ingens is lastiger te snoeien en een wond op de plant kan gevoelig zijn voor infecties. In dit geval is snoeien af te raden.
  • Per Euphorbia verschilt de wijze van het vermeerderen van de plant. Zo kan de Euphorbia Ingens vermeerderd worden door zowel kweken vanuit zaden als het afsnijden van een tak en deze in water te zetten. Bij dit laatste proces moet de wond eerst goed drogen. Zet vervolgens de stek op een plek met ochtend- en avondzon. De beste periode om dit te doen is in de lente, omdat de wortels dan het snelste groeien. Wanneer de stek in de grond staat, kun je het beste de plant eens per twee weken sproeien.
  • Omdat de Euphorbia van nature langzaam groeit, is het geven van voeding niet noodzakelijk. Geef alleen in de lente en zomer voeding voor cactussen voor een optimale groei. Geef nooit teveel, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig, dit kan de plant alleen maar schaden.
  • De Euphorbia komt in de Nederlandse woonkamer regelmatig tot bloei. Dit zijn de zogenaamde ‘schijnbloemen’, die ook wel Cythia worden genoemd. Deze zijn klein en geel van kleur en worden omringt met schutbladeren. Deze bloemen hebben helaas een kleine sierwaarde en kosten de plant veel energie. Het is dan ook raadzaam om deze bloemen te verwijderen.
  • Omdat de Euphorbia een langzame groeier is, is het geen goede luchtzuiveraar.
  • Per soort is het verschillend of de plant giftig is. Wanneer er wit sap uit de plant komt kan dit wolfsmelk zijn wat giftig is. Pas dus op met kinderen en huisdieren. Raadpleeg de huisarts bij contact of inname.
  • Verschillend per soort Euphorbia is de plant gevoelig voor verschillende soorten ongedierte. De plant kan last gaan krijgen van spint en luis. Dit is vaak het gevolg van tocht. Het ongedierte kan weggespoeld worden door een harde waterstraal. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn, dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite