Verzorgingstips Kalanchoë

Hij is vooral afkomstig uit Madagaskar en China. Het zijn kortedagplanten, dit houdt in dat de bloemknoppen pas gevormd worden bij minder dan twaalf uur licht per dag. Er zijn ruim 200 soorten bekend van de plant. Van de witbloeiende Kalanchoë worden de bloemen in voedsel verwerkt. De plant verlangt niet veel water maar wel veel licht. Geef vooral niet teveel water, want hier kan de plant slecht tegen. Wil je de Kalanchoë kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond eerst droog laten worden Grond eerst droog laten worden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 6 °C Min 6 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Giftig Giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Kalanchoë

Klantenservice

Kalanchoë verzorging

  • Omdat de Kalanchoë lange tijd zonder water kan en teveel water de plant kan schaden, dient de grond eerst goed op te drogen voor een nieuwe waterbeurt. Bij een teveel aan water zullen de bladeren sponzig worden en zal de plant gaan afsterven. Het is dan ook raadzaam om kleine hoeveelheden water te geven per keer. Geef in de winter veel minder water dan in de zomer.
  • Het is niet noodzakelijk om de Kalanchoë te sproeien. Een sproeibeurt kan echter wel het stof van de plant doen halen waardoor de plant weer wat meer straalt.
  • De Kalanchoë kan zowel op een verlichte als op een schaduwrijke plek staan. De bladeren krijgen een rode gloed wanneer zij veel zonlicht ontvangt. De bladeren worden juist donkerder van kleur wanneer de plant op een donkere plek staat. De meest aanbevolen plek is op een plek met veel indirect licht. Minimale temperatuur Overdag: 6 ºC ‘s Nachts: 2 ºC
  • Het is raadzaam om de plant eens in de twee jaar te verpotten voor een gezonde groei. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude. Gebruik hierbij normale potgrond, speciale cactuspotgrond of vucatrat.
  • Bij een teveel aan water zal de Kalanchoë bruine of gele bladranden krijgen. Het kan ook dat er vlekken ontstaan of dat het blad uitvalt. Wanneer de plant te donker staat zal het blad donkergroen van kleur worden. Bij veel direct zonlicht zullen de bladeren een rode gloed krijgen.
  • Het is niet noodzakelijk om de Kalanchoë te snoeien. Haal wel de dode bladeren of verdorde bloemen weg zodat de plant weer wat mooier oogt. Gebruik hierbij wel handschoenen want het sap van de plant heeft een irriterende werking en is giftig. Het is bij het snoeien mogelijk om zowel de bladeren als ook de stammen af te knippen. Knip niet te veel af.
  • De Kalanchoë is op twee manieren gemakkelijk te stekken: stengelstekken en bladstekken. Laat de grond waar de stek in komt te staan eerst opdrogen. Bij het stengelstekken haal je een tak van ongeveer tien centimeter lang van de plant, net onder een blad. Haal de onderste bladeren weg en houdt zo’n drie tot vijf bladeren aan de bovenkant over. Zet dit stekje vervolgens in droge grond. Na enkele weken zal de plant wortels krijgen en kan er water gegeven worden. Dit proces zal sneller verlopen dan het bladstekken. Bij bladstekken haal je een gezond blad van de plant. Laat deze enkele dagen drogen en stop deze met het bladsteeltje in droge grond. Wacht minstens twee weken. Bij de aanwezigheid van wortels kan de stek water krijgen.
  • Het is niet noodzakelijk om de plant gelijk extra voeding te geven. Van nature haalt de plant zijn voeding vooral uit de bodem dus na verloop van tijd kan extra voeding in de lente en zomer niet verkeerd zijn. Gebruik in dit geval speciale pokon cactus voeding. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant.
  • De plant heeft mooie bloemen en kan bovendien meerdere keren bloeien. Haal in dit geval wel de uitgebloeide bloemen met steel weg en zet de plant vervolgens vijf weken in een donkere ruimte. Zet na deze tijd de plant weer op een gewone plek neer en er zullen binnen vier weken nieuwe bloemen verschijnen. Er zijn verschillende kleuren waar de Kalanchoë in voorkomt zoals rood, wit, geel en oranje.
  • Helaas is de Kalanchoë geen grote meneer in het zuiveren van de lucht. Echter zullen de bloemen van de plant behoorlijk sfeervol zijn en deze eigenschap doen ‘verbloemen’.
  • Pas om met het sap van de Kalanchoë want deze is giftig. Voorkom inname van het sap bij kinderen en huisdieren. Mocht dit gebeuren, raadpleeg de huis- of dierenarts.
  • De Kalanchoë is niet erg gevoelig voor ongedierte en ziektes. Mocht er toch ongedierte optreden, dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite