Verzorgingstips Medinilla

De Medinilla (Magnifica) komt van oorsprong uit de Filipijnen waar hij de naam Kapa-Kapa heeft. Verder komt de plant, die onderdeel is van de Melastomataceae familie, ook in Zuidoost-Azië en Afrika voor. In de Filipijnen groeit de plant op takken in hoge bomen waar hij nauwelijks te zien is. De Medinilla behoort hiermee tot de epifyten. Epifyten zijn planten die kunnen groeien op takken van een boom zonder de voedingsstoffen uit de boom te halen. De Medinilla is vooral bekend vanwege zijn prachtige hangende bloemen. Deze groeien in 50 centimeter lange pluimen met erboven twintig centimeter lange roze schutbladeren. De kleine individuele bloemen zijn zo’n twee tot drie centimeter groot en zijn roze, rode of violet van kleur. Deze bestaan uit een kelk, vijf kroonbladeren en tien meeldraden. De vruchten die de plant voortbrengt zijn een centimeter grote bessen die violet van kleur zijn. Wil je de Medinilla kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 14 °C Min 14 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Oud en lelijk blad/bloemen wegknippen Oud en lelijk blad/bloemen wegknippen
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Medinilla

Klantenservice

Medinilla verzorging

  • Houd de grond van de Medinilla altijd licht vochtig. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig een kleine hoeveelheid te geven dan een grote plens in een enkele keer. Blijf de grond hierbij in het begin controleren of deze na enkele dagen niet te nat blijft, want de wortels mogen niet in een laag water terecht komen. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. Als de Medinilla te weinig water krijgt gaan de bladeren slap hangen. Geef in dit geval de plant wat meer water per keer. De bladeren zullen al gauw weer rechttrekken en de plant zal weer mooi ogen.
  • Omdat de Medinilla van nature tropische omstandigheden is gewend verlangt de plant naar een hoge luchtvochtigheid. Aangezien de luchtvochtigheid in de woonkamer niet snel hoog genoeg zal zijn voor de Medinilla, kan een regelmatige sproeibeurt zeker geen kwaad. Hierdoor houd je de plant gezond en vitaal. Bovendien houd je de plant mooi door al het stof van de plant te spoelen.
  • De Medinilla staat het liefst op een plek met zoveel mogelijk indirect zonlicht. Direct zonlicht vindt de plant niet zo prettig. Wanneer de Medinilla is uitgebloeid kun je het beste de bloemen verwijderen en de plant op een koele plek met veel licht zetten. Hierdoor vergroot je de kans dat de plant weer opnieuw zal bloeien. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 10 ºC
  • Wanneer de plant te groot wordt voor de pot kan je de plant in een nieuwe pot zetten. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude, zodat de plant genoeg vrijheid heeft om te kunnen ontwikkelen. Gebruik normale potgrond of vulcastrat. Voorkom dat de wortels beschadigen, verpot dan ook bij voorkeur in de lente zodat eventuele beschadigingen aan de wortels sneller kunnen herstellen.
  • De Medinilla kan last gaan krijgen van zwarte bladeren of zelfs afvallende bloemen. Dit is vaak het gevolg van teveel voeding, maar ook te weinig licht of een teveel aan water kunnen de oorzaak zijn.
  • Wanneer de Medinilla te groot wordt kan je de plant gaan snoeien. Ook de lelijk en oud geworden bloemen kunnen worden weggeknipt. Gebruik hierbij een snoeischaar of mes om de stengel of bloem af te knippen.
  • De Medinilla kun je vermeerderen door een jonge stengel van de moederplant te snijden. Verwijder van deze stengel het grootste gedeelte van de bladeren en plaats de stengel in de grond. Houdt de temperatuur in de ruimte van deze stek tussen de 20 en 25 graden Celcius en houdt de stek een tot twee maanden in de grond. Na deze tijd heeft de plant zich geworteld en kan de plant in een pot gezet worden.
  • Geef de Medinilla bij voorkeur in de lente en zomer voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking want teveel voeding is schadelijk voor de plant. Geef geen voeding in de herfst en winter want dit is absoluut overbodig en kan de plant alleen maar schaden. Teveel voeding zal resulteren in zwarte bladeren en bloemknoppen. Geef dus liever te weinig dan teveel voeding.
  • Bij goede verzorging zullen de bloemen van de Medinilla twee tot vijf maanden bloeien. Deze bloemen kunnen vrij zwaar zijn dus pas op dat de pot niet omvalt. Mocht dit niet lukken kun je de plant beter verpotten in een grotere en stevigere pot. Anders is het afknippen van de stengel een alternatief. Verwijder na de bloeiperiode de oud geworden bloemstelen. Hier zal de plant namelijk nieuwe bladeren en bloemknoppen gaan aanmaken. Zet de plant hierna voorlopig op een koudere plek met veel licht voor een optimale ontwikkeling.
  • De Medinilla is niet sterk in het zuiveren van de lucht en daarmee geen sterke luchtzuiveraar zoals andere kamerplanten zijn.
  • De Medinilla is geen giftige plant.
  • Kijk niet op van een witte uitslag op het blad. Deze uitslag is namelijk een soort poeder die bestaat uit groeisuikers. Deze groeisuikers maakt de Medinilla tijdens zijn bloeiperiode aan. De Medinilla kan last krijgen van ongedierte als wolluis en schildluis. De wolluis kan van de plant afgespoten worden met een harde waterstraal. Mocht de luis hardnekkig zijn dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite