Verzorgingstips Musa bananenplant

De Musa, Bananenplant of Bananenboom komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. De Musa is onderdeel van de Musaceae familie. Hij heeft ook wel de bijnaam Dwergbanaan. De Bananenplant wordt sinds de zesde eeuw al gekweekt en is daarmee een van de oudste commercieel gekweekte kamerplanten in de wereld. In Costa Rica is voor het eerst een officiële ‘bananenfarm’ opgericht. Vanwege de vruchten groeit de bananenboom in veel tropische gebieden. Er zijn 400 soorten, maar in de woonkamer zullen de Musa tropicana en Acuminata Dwarf Cavendish vooral voorkomen. De plant heeft veel zonlicht en daarmee ook veel water nodig voor een optimale groei. Zorg dan ook dat de grond altijd vochtig blijft en de grond dus niet opdroogt. Wil je de Musa bananenplant kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 2x per week, grond vochtig houden 2x per week, grond vochtig houden
  • Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht
  • Min 14 °C Min 14 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Musa bananenplant

Klantenservice

Musa bananenplant verzorging

  • De Bananenplant bestaat voor zo’n 80% uit water. De plant heeft dan ook veel water nodig, zeker omdat de plant veel zonlicht nodig heeft en hierdoor veel water verdampt. Laat de grond niet uitdrogen, maar houd deze vochtig. Het is raadzaam om de plant dan ook regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een grote plens in een enkele keer. Voorkom hierbij dat de wortels van de plant in een laag water komen te staan. Dit kan wortelrot veroorzaken en zal de plant schaden. Bij slap hangende bladeren krijgt de plant te weinig water of teveel zonlicht. Pas dan ook de watergift aan of zet de plant op een wat minder goed verlichte plek.
  • Omdat de Musa van nature in tropische omstandigheden leeft kan de plant een regelmatige sproeibeurt wel waarderen. Hiermee verhoog je de vitaliteit van de plant en zorg je ervoor dat de plant weer wat meer straalt na het afgespoelde stof. Spoel ook ter preventie van ongedierte de onderkant van de bladeren.
  • De Musa verlangt naar een plek met veel zonlicht met minimaal vijf uur direct zonlicht voor een optimale groei. Zorg er na aanschaf wel voor dat de plant eerst kan wennen aan dit zonlicht. Direct in de volle zon kan het blad namelijk doen verbranden. Een plaats binnen enkele meters voor het raam op het zuiden is dan ook de ideale plek voor deze bananenplant. Zet de plant dan ook niet op een plek bij het raam op het noorden want hier ontvangt de plant weinig licht en dit zal ervoor zorgen dat de bladeren gaan hangen en er geen nieuw vers blad zal aangemaakt worden. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 10 ºC
  • Omdat de Musa bananenplant vrij snel groeit is het raadzaam om de plant eens per jaar te verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat eventueel beschadigde wortels door het verpotten zich sneller kunnen herstellen. Zet de plant in een pot die minstens 20% groter is dan de kweekpot of oude pot. Gebruik normale potgrond of vulcastrat. Door de nieuwe grond ontvangt de plant verse voedingsstoffen en heeft hij een grotere waterbuffer. Hier wordt de plant gezonder en sterker van.
  • De onderste bladeren zullen na verloop van tijd bruine bladranden krijgen. Dit is een natuurlijk proces en valt dus niet te voorkomen. Deze randen kunnen wel afgeknipt worden. Na verloop van tijd zullen de onderste bladeren zelfs afsterven. Dit blad wordt vervangen door nieuw blad wat bovenin de plant verschijnt. Teveel licht kan ervoor zorgen dat er een gele gloed op de bladeren komt. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Bij bruine plekken op het blad of brandvlekken krijgt de plant teveel water in combinatie met teveel licht. Het blad kan ook scheuren, dit is een natuurlijk proces voor de plant. Van nature groeit de bananenplant namelijk langs de kust in tropische gebieden waar de wind vrij sterk is. Door het gescheurde blad kan de wind de bladeren en stelen minder makkelijk doen breken.
  • Het is niet raadzaam om de Bananenplant te gaan snoeien. Zoals hierboven uitgelegd kunnen de lelijk geworden bladeren wel afgeknipt worden. Doe dit door dit het blad op vijf cm van de stam af te knippen. Onder de juiste omstandigheden en bij goede verzorging zullen er kleine bananenplantjes naast de stam groeien. Verwijder deze plantjes of stek deze in een ander pot om energie voor de moederplant te besparen.
  • De bananenplant is vrij eenvoudig te stekken. Er zullen bij de juiste verzorging en omstandigheden nieuwe scheuten groeien naast de stam. Deze kun je van de moederplant scheuren wanneer deze genoeg wortels hebben. Deze stek kun je vervolgens in luchtige potgrond stoppen. Houd deze grond altijd licht vochtig. Doe een plastic zakje over het stekje om de luchtvochtigheid te verhogen voor een optimale groei.
  • Omdat de Bananenplant een snelle groeier is verlangt hij naar veel voeding. Geef de plant in de lente en zomer voeding voor kamerplanten. Geef nooit meer voeding dan aangegeven want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • Verschillend per soort kan de Bananenplant gaan bloeien of niet. Bij sommige soorten kan het zelfs drie tot vier jaar duren voordat de plant tot bloei komt. Dit ligt bovendien ook aan de omstandigheden en de juiste verzorging. Verder moet de plant ook een bepaalde hoogte bereiken om tot bloei te kunnen komen. In de woonkamer zal de plant dus niet gauw tot bloei komen. De kamerplant die het meest voorkomt en vruchten kan behouden is de Musa Dwarf Cavendish. Deze plant kan bij een hoogte van drie tot vier meter een volledige tros bananen houden. Houdt er rekening mee dat de de vruchten na een chemische bestrijding niet bestemd zijn om te consumeren.
  • De Bananenplant is een gemiddelde luchtzuiveraar onder alle kamerplanten. Door zijn grote bladeren die vocht uitstoten verhoogt hij bovendien de luchtvochtigheid, wat goed voor de gezondheid is.
  • De Musa Bananenplant is niet giftig.
  • De Musa bananenplant is niet erg gevoelig voor ongedierte. Spint kan nog wel eens voorkomen bij droogte. Bestrijd ongedierte direct bij het ontdekken ervan, dit kan zowel chemisch als biologisch. Bij rotting van de stam is een teveel aan water de oorzaak. Deze rotte plekken kun je wegsnijden en voortaan ervoor zorgen dat de plant minder water krijgt.

Search engine powered by ElasticSuite