Verzorgingstips Pachira

De Pachira (Aquatica) wordt ook wel Geldboom, Watercacao of de Money plant genoemd. Van oorsprong komt de Pachira uit Zuid-Amerika, waar hij op natte plekken aan rivieroevers groeit. Hij groeit met name in Oost Brazilië, Panama en Costa Rica. Ze kunnen wel 30 meter hoog worden. In de natuur komt de Pachira tot bloei en krijgt dan gele bloemen waar een vrucht uit voortkomt die als vervanger van cacao kan dienen. Vandaar de naam Watercacao. De Chinezen noemen de plant de Money Tree, vanwege de vijf vingerige bladeren die als het ware geluk pakken. De gevlochten stam staat voor de schatbewaarder van dit geld. De Pachira is met zijn opvallende verschijning ook een makkelijke kamerplant. De grond mag opdrogen voor een volgende gietbeurt en heeft niet bijzonder veel zonlicht nodig. Wil je de Pachira kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Eens per 2/3 weken Eens per 2/3 weken
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 14 °C Min 14 °C
  • Af en toe sproeien Af en toe sproeien
  • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Licht giftig Licht giftig
  • Gevoelig voor ongedierte (door tocht) Gevoelig voor ongedierte (door tocht)
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Pachira

Klantenservice

Pachira verzorging

  • De Pachira heeft ten opzichte van veel andere kamerplanten maar weinig water nodig. Eens in de drie weken is vaak al genoeg. Laat de grond eerst een tijdje uitdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt. Geef nooit teveel water want dit kan voor een laag water bij de wortels zorgen wat wortelrot kan veroorzaken.
  • Een regelmatige sproeibeurt kan de Pachira goed doen. Vooral in de winter zodra de kachel aangaat en de luchtvochtigheid in huis daalt. Sproei de plant in deze periode eens in de week om de lage luchtvochtigheid te compenseren. Bovendien zorg je er voor dat het stof en eventueel ongedierte van de plant verwijderd wordt. Zo straalt je Pachira weer wat meer.
  • Geef de Pachira een goed verlichte standplaats zonder direct zonlicht. De plant kan hier namelijk slecht tegen. De meest ideale plek voor de plant is dan ook voor een raam op het noorden of enkele meter van het raam op het westen of oosten. Bij teveel licht kan de Pachira gele bladeren krijgen. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Bij een donkere standplaats zal de plant weinig nieuwe bladeren aanmaken. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 10 ºC
  • Een jonge Pachira die kleiner is dan een meter kan het beste elk jaar in het voorjaar verpot worden. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude. Gebruik hierbij potgrond voor kamerplanten. Oudere Pachira’s die langer zijn dan een meter hoeven pas na drie of vier jaar verpot te worden. In de tussentijd is het goed om de bovenste laag, zo'n vijf tot tien centimeter, eens in het jaar te vervangen met nieuwe verse aarde.
  • Teveel zonlicht kan leiden tot lichter van kleur of geel blad. Zet in dit geval de plant wat verder van het raam. De Pachira behoudt, bij zoveel mogelijk licht zonder direct zonlicht, zijn donkergroene kleur. Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van teveel of juist te weinig water. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot bladuitval. In geval van een lage luchtvochtigheid of veel tocht kan er ook bladuitval optreden.
  • Wanneer de Pachira zoals hierboven beschreven lelijke bladeren begint te krijgen kunnen deze worden weggeknipt. Lelijke bladeren zijn door een natuurlijk proces niet te voorkomen, oudere bladeren worden vanzelf afgestoten. Je kunt de plant tot de kruin snoeien om de Geldboom mooi compact te houden en zonder eventueel lelijke uitlopers. Na verloop van tijd zal de Pachira onder de juiste omstandigheden en bij goede verzorging vanzelf weer uitlopen. Bij jarenlange verzorging zonder te snoeien zal een lange stam zonder blad het resultaat zijn.
  • Er zijn twee manieren om de Pachira te vermeerderen; stekken door delen en kopstekken. Zorg bij het stekken dat de stek zich in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid bevindt. Plaats hiervoor een plastic zakje over de stek heen zodat de warme lucht zich rondom de stek bevindt. Bij stekken door te delen haal je een klein plantje los van de moederplant. Als deze stek nog geen wortels heeft kan deze nog niet direct in de grond gezet worden. Zorg er in dit geval voor dat de stek eerst in het water gezet wordt om waterwortels te laten produceren. Bij kopstekken neem je een uitloper met twee bladstelen van de moederplant. Dit stekje plaats je in een laag water of in vochtige grond. Zorg ervoor dat je deze grond in dit geval wel altijd vochtig houdt.
  • Tijdens de lente en zomer kun je de plant voeding geven. Geef in dit geval voeding voor kamerplanten. Geef de Pachira nooit teveel voeding en zeker geen voeding in de herfst en winter, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing.
  • Helaas zal de Pachira niet snel tot bloei komen in de Nederlandse woonkamer. Mocht de zeldzame bloei toch voorkomen, dan kun je de bloemen beter wegknippen om energie voor de plant te besparen.
  • Omdat de Pachira relatief grote bladeren heeft, zuivert de plant vrij veel lucht. Hij is geen grote luchtzuiveraar maar doet wel zijn best.
  • In sommige landen wordt het blad gegeten nadat deze gekookt is. Echter is het eten ervan niet aan te raden. De Pachira is namelijk matig giftig. Neem bij inname contact op met de huisarts.
  • De kans op ongedierte neemt flink toe wanneer de Pachira op de tocht staat of zich in een droge ruimte bevindt. Behandel de plant direct bij ongedierte, dit kan zowel op biologische als chemische wijze.

Search engine powered by ElasticSuite